Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

И в двете страни хората предпочитат местните продукти пред вносните


Турците смятат САЩ за най-голяма заплаха
Анкара най-страшна за гърците, според допитване

За турците най-голямата заплаха са Съединените щати, а за гърците най-страшна е Турция. Това показват резултатите от паралелно допитване в двете страни. Резултатите от допитването са публикувани във вестник "Елефтеротипия".
Според анкетата 77,7 на сто от гърците смятат Турция за заплаха. Следват Албания с 5,6 процента и Македония с 2,3 на сто.
За турците най-непосредствена заплаха за националната сигурност на страната са САЩ. Така са отговорили 35,6 на сто от анкетираните. На второ място като заплаха турците поставят евентуална кюрдска държава в Северен Ирак с 25,8 процента. Трета като заплаха е Гърция с 9,5 на сто. Европейският съюз е посочен от турците на четвърто място като заплаха за националната сигурност (5,5%), следван от Израел (4,2%), Ирак (3,4%), Армения (2,9%) и Иран (1,5%).
Допитването показва също, че и турците, и гърците гледат на себе си като на народ без приятели или важен съюзник. Общо 71,3 на сто от анкетираните турци и 54,5 на сто от отговорилите на допитването гърци смятат, че страната им няма политически приятели.
Запитани кой според тях олицетворява националното съзнание на страната им, 85,6 на сто от турците са посочили Кемал Ататюрк. На второ място е Мехмет Акиф Ерсой, автор на националния химн на Турция.
В отговор на същия въпрос 18 на сто от гърците са посочили Дионисос Соломос, автор на гръцкия национален химн. На второ място гърците са поставили военния герой на Гърция Теодорос Колокотронис.
На въпрос какво противоречи на националните им ценности 45,1 на сто от турците са посочили атеизма, 38,1 на сто са посочили принадлежността към християнството или юдаизма, 23,1 процента хомосексуализма, 20,8 на сто комунизма, 19,4 на сто фанатичния ислям и 8,1 на сто екстремния национализъм.
В отговор на същия въпрос 47 на сто от гърците са посочили да си антидемократичен, 29,4 на сто крайния национализъм, 20,9 на сто да си мюсюлманин или юдей, 16,4 на сто атеизма, 12,8 на сто побратимяването с турците или албанците и 6,2 на сто хомосексуализма.
И в Турция, и в Гърция анкетираните предпочитат да купуват местни продукти пред вносните, дори вторите са по-евтини.
(в.Монитор,вторник,12 Юни 2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP