Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Откриват мазните борби в Одрин

Виждан АХМЕД

Програмата на традиционите мазни борби “Кърпънар” в Одрин вече е ясна. Започват на 25 юни и ще продължат до 1 юли. За 646 път пехливаните ще премерят силите си. Преди сватките те се поливат с олио от глава до пети, мажат гърбовете си един на друг в знак на уважение към съперника.
Мъжете тръгват в един ред, насочват се в противоположни посоки и, докосвайки земята, поздравяват публиката. След това двамата противници се доближават и докосват взаимно краката си в знак на уважение. И чак тогава започва борбата. С всяка изминала минута потта се стича и се слива с мазната течност по телата им. Пехливаните се спират за миг, съдията им подава по една салфетка да изтрият очите си и пак се сграбчват в схватка. Това продължава до побеждаване на един от съперниците.
Тази година празникът ще започне с шествие от сградата на община Одрин и ще продължи до паметника на Ататюрк. Програмата е разнообразена с международен семинар на тема “Кърпънар”. На 28 юни гостуват поп-фолк певецът Орхан Мурад и певицата от Германия Севинч Арда. Мазните борби ще приключат с обявяването на първенеца.

(вестник "Нов живот",ср 20 юни 2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP