Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ердоган призова нацията към единство

Турският премиер Таийп Ердоган призова към национално единство и политическа отговорност за избягване наконституционната криза в страната, предаде АФП.

Апелът беше отправен тази вечер часове преди второто гласуване в парламента на кандидатурата на Абдула Гюл за президент.

Призивът за единение се произнася и в навечерието на 1 май, когато столицата Анкара, Истанбул и други големи градове стават арена на сблъсъци между леви младежи и силите на реда.

Кемалистите и армията в Турция са твърдо против кандидата на управляващата ислямистка Партия на Справедливостта и развитието.

Турската армия вече изрази безпокойство от спорните президентски избори и даде знак, че може да се намеси в тях.

Според военните армията запазва силната си решимост да защищава светските ценности, като изхожда от дадените й от закона права.

Единственият кандидат на президентските избори в Турция - Абдула Гюл, не бе избран от парламента в първия тур на вота миналата седмица.

Следващият тур от изборите е на 2 май.

За Гюл гласуваха 357 депутати от общо 361 присъстващи в залата. Турският парламент има 550 депутати и за да бъде избран, Гюл му трябваха 367 гласа, но опозицията бойкотира вота. Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската, потвърди, че иска от Конституционния съд да анулира гласуването.(news>bg,30.04.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP