Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция блокира сътрудничеството между НАТО и ЕС за Косово

Турция блокира сътрудничеството между силите на НАТО и бъдеща полицейска мисия на ЕС в Косово, в знак на протест срещу отношението към нея от страна на съюза, предаде Ройтерс.

ЕС ще поеме от ООН полицейския контрол над Косово по-късно тази година, ако планът на Марти Ахтисаари, предвиждащ независимост за сръбската област, бъде одобрен.

Около 1500 служители на ЕС ще работят съвместно с над 16-те хиляди умиротворители на НАТО и двете организации искат да избегнат евентуален конфликт като ясно очертаят рамките на сътрудничеството помежду си, отбелязва агенцията.

Турция, която е член на НАТО и през октомври 2005г. започна преговори за членство в ЕС, блокира тези действия, докато съюзът не й предостави по-голяма дума в новосъздаващата се обща политика за отбрана, казват дипломати.

Анкара иска Брюксел да убеди Кипър, който е член на ЕС, да се откаже от ветото си срещу нейната кандидатура да стане асоцииран член на Европейската агенция по отбрана, твърдят още дипломати.

По думите им Турция иска също мнението й да бъде търсено повече по отношение на европейската политика за сигурност с аргумент, че вече е главен участник във военните операции, ръководени от ЕС.(dnevnik>bg,23 май 2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP