Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Никола Саркози преговаря с Турция чрез специален пратеник

Жан-Давид Левит, висш съветник по външната политика на френския президент, е представил позицията на страната за членството на Турция в ЕС. Турските власти вече отхвърлиха предложението на Саркози за създаване на Средиземноморски съюз, в който Турция да играе водеща роля.

Френският президент Никола Саркози изпрати специален пратеник в турската столица Анкара, в опит да успокои опасенията на Турция за бъдещото членство на страната в ЕС. Саркози е твърд противник на приемането на Турция, като вместо това предлага създаване на Средиземноморски съюз, който да включва и страни от Северна Африка.

Според френския вестник "Льо Фигаро" на 26 и 27 май Саркози е изпратил главния си съветник по външните работи Жан-Давид Левит в Турция. Левит е бивш посланик на Франция в САЩ и по време на посещението си се е опитал да обясни вижданията на страната за евентуалното членство на Турция в ЕС.

Все още от кабинета на Никола Саркози няма официално потвърждение за визитата. „Става въпрос за намиране на път напред, който няма да разцепи европейско или френско-турските отношения“, е посочил пред вестника неназован служител от президентството. Турските представители вече отхвърлиха идеята за създаване на Средиземноморски съюз.

Откакто встъпи в длъжност през май, Саркози повтори своята позиция срещу членство на Турция в ЕС. Същевременно обаче той даде да се разбере, че не бърза да поставя въпроса. Саркози заяви на пресконференция, че Турция няма да бъде в челния дневен ред на ЕС до декември. Той каза, че негов непосредствен приоритет е постигането на споразумение по институционалната реформа на съюза на срещата на върха на ЕС през юни.

Перспективите пред Турция предизвикват противоречия в редица членове на ЕС. На 29 март беше отворена глава „Предприемачество и промишленост“ - втората от общо 35-те, по които Турция преговаря с ЕС.

Преговорите бяха замразени в края на 2006 г., след като Анкара отказа да отвори пристанищата и въздушното си пространство за кипърски кораби и самолети. През декември страните от ЕС се споразумяха, че могат да бъдат отворени 27 от преговорните глави, а останалите ще бъдат замразени. През 2006 г. Турция отвори и затвори глава „Наука и изследвания“.

Турция блокира членството на Кипър в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и участието на страната в определени стратегически дискусии между ЕС и НАТО. Страната отказва да премахне ембаргото, докато ЕС не облекчи икономическата изолация на Севернокипърската турска република. В същото време турското правителство подготвя подробен план за приемане до 2013 г. на повечето европейски изисквания, дори тези в блокираните преговорни глави.

В ЕС има сериозно разделение за евентуалното приемане на Турция. Великобритания, Италия, Швеция, Гърция, Полша и Португалия подкрепят присъединяването на страната, докато Франция, Германия, Австрия, Холандия и Белгия са против.

Повече информация може да намерите в официалния сайт на Европейската комисия. Посетете и сайта на президента на Франция.(Bulgarian Post,29.05.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP