Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция държи на проекта „Набуко"

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заявава, че трябва да бъде реализиран проектът за строителство на транс каспийския газопровод „Набуко", по който енергийни ресурси ще могат да достигат до Европа, заобикаляйки Русия.

„Ние обезателно ще реализираме проект „Набуко" и никакви конюнктурни събития няма да повлияят на това решение", казва министър Гюлер, цитиран от РИА Новости. Изявлението си той е направил в изказване на Международния конгрес за нефта и газа IPETGAS07.

Проектът „Набуко" се оценява на стойност от 6.14 милиарда долара и предвижда до 2011 година газопроводът да бъде прокаран и да снабдява Австрия от региона на Каспийско море, минавайки през територията на Турция.

Строителството и експлоатацията на газопровода ще бъде предоставено на международен консорциум начело с австрийската петролна компания OMV. Максималната пропусквателна способност на „Набуко" се оценява на 31 милиарда кубически метра. В реализацията на проекта са ангажирани Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

„Ние следим внимателно събитията в сферата на енергетиката", отбелязва министър Гюлер и допълва, че договореността между Русия, Казахстан и Туркменистан за строителство на Прикаспийския газопровод няма да повлияе на ефективността на "Набуко", противопоставяйки се по този начин на по-рано изказани тези на турски енергийни експерти.news>bg,29.05.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP