Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Предсрочни избори в Турция?

Предсрочни избори в Турция?

Оглавяваната от премиера Таип Ердоган Партия на справедливостта и развитието внесе днес в парламента предложение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 24 юни или 1 юли, предаде РИА „Новости".

Решението за подобно предложение беше взето от партията на Ердоган след като Конституционният съд на Турция вчера призна за недействителен първия тур от президентските избори, състоял се на 27 април. Тогава не беше събран изискваният от турската конституция кворум от 367 депутати. Гласуваха 361.

Турският външен министър и кандидат-президент Абдула Гюл заяви, че ако на селдващия кръг от президентските избори не бъде събран необходимият кворум, те ще бъдат отменени.

Според него при сегашното положение най-добрият изход е да се отиде незабавно към предсрочни избори.

След парламентарните консултации стана ясно, че следващият кръг от изборите ще се състои не утре, а в неделя, като по всяка вероятност Гюл отново няма да бъде избран.
Държавният глава в Турция се избира от парламента с кворум от две трети от депутатите. Затова въпреки че управляващата Партия на справедливостта и развитието е с абсолютно мнозинство, Гюл не можа да бъде избран заради бойкот от страна на опозицията.

Припомняме, че той е единственият кандидат за президентския пост.

Веднага след решението на Конституционния съд Гюл заяви, че е необходимо да се проведат предсрочни избори за парламент и предложи държавният глава да се избира пряко от народа.(news>bg,02.05.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP