Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ердоган се спаси от пуч с избори

Комшиите гласуват за нов парламент на 24 юни

Еврокомисията приветства предложението на управляващата партия за предсрочните избори, предаде Ройтерс. ЕС призовава всички участници в политическия живот да уважат решението на Конституционния съд за анулиране на първия тур от изборите за президент, пише в декларация на Еврокомисията.

Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) поиска предсрочни избори. Предложена е и дата - 24 юни, предаде Ройтерс.
Партията избра този ход, за да се преодолее острият сблъсък между правителството и подкрепяната от военните опозиция, която не допусна да бъде избран за президент кандидатът на управляващите - Абдула Гюл.
Това е и отговорът на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който напоследък беше подложен на унищожителни критики. Той беше обвинен, че тласка страната към ислямски ред, като предлага за президент външния министър с ислямистко минало Абдула Гюл.
Същевременно депутати от управляващата партия заявиха, че трябва да се промени конституцията и в бъдеще президентът да бъде избиран не от меджлиса (парламента), а от народа в преки избори.
Предложението за предсрочни избори трябва да бъде гласувано в парламента. Все още обаче не са насрочени дебати, които трябва да са преди вота.
Редовните парламентарни избори трябваше да бъдат на 4 ноември. Но взетото във вторник решение на Конституционния съд да отмени първия тур на президентските избори принуди управляващите да прибегнат до варианта с предсрочни избори. Това стана на фона на растящото напрежение между управляващата партия и армията. Военните обвиняват партията, че не защитава светските принципи на държавата, отбелязва АФП.(standartnews>com,3 май 2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP