Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Паника на борсата събори акциите

Паника на борсата събори акциите

Анкара. Засилващото се политическо напрежение в Турция предизвика трус на Турската фондова борса, предаде АП. Индексът на курса на стоте най-търсени акции на фирми на Истанбулската борса IMKB-100 спадна с 8 процента, предаде АП. Въпреки силната реакция на борсата според анализаторите спадът на котировката на акциите бързо ще се преодолее, ако политическото напрежение бъде превъзмогнато или пък правителството вземе решение за предсрочни избори.
От политическата ситуация пострада и турската лира. Нейният курс спадна спрямо долара и други валути. Лирата вчера се продаваше за $1,36, докато в петък вървеше за $1,33.
Лихвата на ценните книжа, която в петък бе 18,47 процента, също подскочи и достигна 19,31 процента.
Икономиката на Турция успя да се възстанови стабилно от дълбоката финансова криза през 2001 г. с икономически реформи, напомня АП. Особено внимание бе обърнато на укрепването на банковия сектор в страната. Турция и сега има голям външен дълг. Но с реформите, подкрепяни от Международния валутен фонд, Анкара успя да привлече чуждестранни инвеститори. Успоредно с този процес върви и подготовката на страната за членство в ЕС, отбелязва АП.(standartnews>com,ВТОРНИК,1 Май 2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP