Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция пред пуч, лирата се срути

Турция пред пуч, лирата се срути
В Анкара не могат да се разберат за президент, чакат съдът да реши за предсрочни избори

Турция е на прага на сериозна политическа криза, след като парламентът не успя да избере президент. Заплахата от военен преврат срути лирата. Към Анкара се насочват все повече разтревожени погледи. От Брюксел всеки ден предупреждават властите да не изпускат юздите на управлението и армията да не се меси. Конституционният съд трябва да се произнесе днес по искането на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) първият тур от президентските избори да бъде отменен заради липса на кворум в парламента.
В самата Анкара очакванията за бъдещето се фокусират върху няколко вероятни сценария. Първи. Абдула Гюл се отказва от кандидатурата си за президент, за да открие пътя за излизане от напрегнатата обстановка, породена от острите дискусии в хода на изборния процес. Тъй като изборът на президент не е извършен, съгласно чл. 102 от конституцията изборите "веднага" се подновяват. Президентът Ахмет Недждет Сезер остава на заеманата длъжност до избирането на нов президент. Като се отчетат парламентарните процедури по новия избор и провеждането на отделните турове на този избор, Сезер може да остане на заеманата длъжност още около 5 месеца.
Втори. Правителството и опозицията могат да се договорят и да оповестят нов кандидат за президент. Провеждат се президентски избори и след това парламентарните избори се изтеглят по-рано от вече определената дата 4 ноември. Преди два дни лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Дениз Байкал оповести, че при постигане на споразумение може да бъде определен нов кандидат. Но съгласно конституцията законният 10-дневен срок за издигане на кандидатурите, в рамките на общо 30-дневния срок за избор на президент, изтече в полунощ на 25 април. Според експерти вече не може да се определя нов кандидат.
Трети. Конституционният съд намира за основателно искането на опозицията за анулиране на избора. Но дори и да се постигне договорка с опозицията за общ кандидат, неговата кандидатура не може да бъде издигната, защото срокът за регистриране на кандидатите вече е приключил. При това положение веднага се отива на парламентарни избори.
Четвърти. Ако премиерът Реджеп Тайип Ердоган възприеме тезата, че при създалата се ситуация предсрочните парламентарни избори са неизбежни и новият президент трябва да бъде избран от нов парламент, Великото национално събрание на Турция взема решение за "незабавни избори". Като се отчете досегашната практика на Висшата избирателна комисия, която е организирала парламентарни избори най-бързо в рамките на 57 дни, някъде в средата на юни могат да бъдат проведени подобни "незабавни избори".
Пети. Правителството конкретизира действията си след решението на Конституционния съд. Ако Конституционният съд вземе решение за анулиране на първия тур от президентските избори, това се възприема като основание за вземане на решение за предсрочни парламентарни избори. При това положение се действа с убеждението, че "при всички положения на изборите управляващата партия пак ще спечели", отхвърля се формулата за "търсене на договореност с опозицията за определяне на нов кандидат" и съобразно решението за предсрочни парламентарни избори новият президент се избира от нов парламент.
Шести. Ако Конституционният съд прецени, че първият тур на изборите е валиден, се преминава към следващите турове и Абдула Гюл се избира за 11-и президент на Турция на третия тур с обикновено мнозинство.
Седми. Ако Абдула Гюл бъде избран за президент на третия тур, правителството взема решение за по-ранното произвеждане на парламентарните избори. Отчитат се обстоятелствата, че пропагандната дейност за нормални парламентарни избори на 4 ноември съвпада с религиозния месец Рамазан, който започва на 12 септември, както и необходимостта за приемане на допълнителен държавен бюджет. При това положение изборите се насрочват на дата между месец юли и 12 септември.(standartnews>com,ВТОРНИК,1 Май 2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP