Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Президентът на Tурция вече ще може да се избира от народа

Турският парламент прие на първо четене промени в конституцията на страната, които предвиждат президентът да може да бъде избиран пряко от народа. Обсъжданията, които продължиха до късно вечерта бяха съпроводени със скандал и физическа саморазправа между някои от депутатите.

Промените в конституцията предвиждат за първи път в историята на Турция президентът да бъде избиран директно от народа, а мандатът му да бъде намален на пет години, с възможност за преизбиране за втори петгодишен мандат. Второто четене и гласуване на пакета от промени на конституцията ще бъде на 31 май. Ако те бъдат приети с мнозинство от 330 до 367 гласа, директно ще бъдат подложени на гласуване на референдум. Ако за тях гласуват повече от 367 депутати, промените ще бъдат представени повторно за утвърждаване на президента Сезер.

Преди първото четене на закона в парламента, президентът Ахмет Неджет Сезер наложи вето и го върна за доразглеждане. Според сегашната конституция президентът няма право да налага второ вето и е длъжен да утвърди закона или да предизвика референдум, на който той да бъде гласуван.

По време на дебата, в турския парламент се е разразила истинска война. Според турският вестник "Радикал", скандалът избухнал след като независимият депутат Юммет Кандоган е заявил, че президента Сезер гледа промените “със злоба и ненавист”. Думите му са предизвикали депутати от основната опозиционна Републиканска народна партия да потърсят физическа саморазправа с него. От управляващата Партия на справедливостта и разкритието се опитали да защитят Кандоган. В боя депутатите са си разменили ритници и юмруци.

В крайна сметка промяната, предвиждаща президентът да се избира пряко от народа, беше приета с гласовете на 367 депутати.(Bulgarian Post,29.05.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP