Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Битката за президентския пост в Турция

Блогъри обсъждат значението на кандидатурата на външния министър Абдула Гюл за следващ държавен глава.

Айдин Илери

В Турция възникна политическа криза затова кой ще наследи настоящия президент Ахмет Недждет Сезер. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се очакваше да се кандидатира за поста, но срещу него има мощна опозиция от страна на секуларисти и военни. Вместо това неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) номинира външния министър Абдула Гюл, смятан за по-умерен, но това не намали напрежението.

Военните излязоха с остро изявление, намеквайки за евентуална интервенция, масови протести бяха проведени в големите градове и Републиканската народна партия подаде жалба в Конституционния съд, твърдейки, че първият кръг на гласуването в парламента на кандидатурата на Гюл е бил невалиден. Съдът уважи жалбата и Ердоган реагира като изтегли датата на парламентарните избори.

"Правилен избор за Турция ли е президентският кандидат, номиниран от ПСР?" пита canlicasper. "Какъв е основният проблем - личността и мисията на Абдула Гюл или фактът, че неговата съпруга носи забрадка?"

Доколко Гюл може да "допринесе за стабилността на Републиката?", добавя той.

Kemaloncu се отнася иронично към въпроса и пише, че Гюл със сигурност ще помогне на Турция "да се продаде по-добре на Западния свят". В крайна сметка не беше ли неговата съпруга, която веднъж се отнесе към Европейския съд за човешки права във връзка с носенето на забрадки? Подобни противоречия със сигурност ще отредят на Турция място в заглавията на международните медии", предполага той.

Страната "не би могла да се продаде по-добре дори да беше платила милиони долари", заключава Kemaloncu.

Halifie подкрепя кандидатурата на Гюл за президент и настоява, че фундаменталните принципи на Републиката, включително секуларизма, не са застрашени. "Не е възможно да се внесе шариата в Турция. Турция няма да позволи това", пише той. "Независимо, че съпругата му носи забрадка, Гюл ще управлява страната честно."

Освен това, продължава Halifiе, онези, които се опитват да блокират кандидатурата, трябва да се замислят за смисъла на демокрацията. "Истинска демокрация" не съществува там, където винаги печели една и съща идеология.

Гюл наистина ли представлява по-умерен глас в ПСР? Sizmirk не мисли така. "Единствената разлика между Ердоган и Гюл е в имената им", твърди той. "Гюл и Ердоган преследват една и съща кауза, имат един и същ светоглед и едни и същи мисли."

Според Sizmirk, секуларистите трябва да разгледат собствената си роля в сегашната ситуация. "Те не се въздържат от вътрешни борби за власт", пише той. "Те не поставят интересите на страната си над борбата за политическа власт и сами отпаднаха от надпреварата, като се намесиха в полемиката."

Перспективата за превес на ПСР е сигнал и следващите избори ще покажат дали секуларистките партии са се вслушали в него, заключава.

Накрая, Sophia обвинява турските медии "че предлагат неподходящи варианти, че прикриват главните проблеми, а се концентрират единствено върху името на кандидата, като че ли има някакво значение ако това е Гюл, Кубукчу или Айдин".

Важното е, "кандидатът да бъде лоялен защитник на принципите на Ататюрк, секуларизма и Републиката", пише тя.(SETimes>com/04/05/07)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP