Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Жени в турската политика

Неотдавна една необичайна обява на най-влиятелната в Турция женска организация Кадер привлече вниманието на световните медии.

Става дума за снимките на няколко известни в обществото туркини със залепени мустаци. Както знаете, мустаците са обичайният атрибут на турските мъже. Под снимките пишеше: трябват ли ни действително мустаци,за да влезем в парламента?

Дали кампанията подейства на турските политици, или най-сетне съдбата наистина се усмихна на турските жени - защото името на организацията, Кадер, в превод означава съдба - това никой не може да каже. Но откакто предсрочните парламентарни избори бяха обявени за 22 юли, в политическите партии буквално започна надпревара за привличане на повече жени-кандидатки.

Всъщност Турция е сред първите страни в Европа, в които със закон е осигурено право на жените да избират и да бъдат избирани. Това става през 1930 г. През 1992 г. в Турция за пръв път жена стана и министър председател - Тансу Чиллер. Въпреки това обаче в турската политика властват мъжете.

В Парламента, където мнозинство има Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган, от 550 депутати само 24 са жени. По този показател Турция е на последно място между балканските държави - на първо е България.

Настоящата предизборна кампания изглежда ще промени това статукво. Старта даде премиерът Ердоган, който заяви ``Ние искаме жените да се включат в предизборната надпревара``. В същото време обаче допълни, че решението ще вземе ръководният орган на партията. Една от кандидатките на неговата партия каза, че би си махнала забрадката, ако това ще е необходимо, за да влезе в парламента. Защото турският парламент не допуска забулени жени.

А според известната активистка Айше Бьохюрле не е важен външният вид, витрината, а съдържанието. Ние трябва да изпратим в парламента жени със визия, казва тя.

Г-жа Арзухан Ялчъндаг, първата жена президент на организацията на турските бизнесмени иска квота за жени в парламента. Според представителка на организацията Кадер за страна като Турция наистина е необходимо да бъде определен контингент за жените в парламента. "В турската политическа система изборът на един или друг кандидат зависи от лидерите на партиите, за да бъде премахнат този монопол е необходимо да се въведе контингент за жените", казва тя.

Засега само опозиционната Народнорепубликанска партия има квота от 25 процента за жените в ръководните си органи. Предизборната кампания тази партия провежда под лозунга "само благодарение на жените Турция може да бъде светска, демократична и независима страна".

Двете големи десни партии, които се обединиха под обща платформа за изборите под името Демократическа партия също залагат на жените в предизборната агитация. "Жените ше спечелят изборите, жените ще поемат властта," гласи лайтмотивът.

От всички партии засега най-много жени кандидатки издига Партията на националистическото движение. В нейните листи жените са повече от мъжете. Това е интересно, тъй като тази партия досега имаше имиджа на ``мъжка партия``. В предишния парламент имаше една забулена депутатка от тази партия, но тя си откриваше главата в парламента и не се създаде конфликт.

За изборите са регистрирани 21 партии. Дали новият турски парламент ще има повече``женски``облик в сравнение с предишния, дали в крайна сметка усилията на туркините да заемат полагащото им се място в парламента на страната, без да си залепват мустаци, ще стане ясно на 22 юли.(news>bg,12.05.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP