Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Изборните неволи в Турция започват отначало

Премиерът Ердоган поиска и предсрочни парламентарни избори

Политическата криза, която тресе Турция от миналия петък, в сряда придоби нов развой, след като парламентът насрочи нови избори за президент, а премиерът Реджеп Таийп Ердоган внесе предложение за предсрочни парламентарни избори. Пазарите също реагираха положително на събитията след спада, който отбелязаха през уикенда.

След решението на Конституционния съд от вторник вечерта да анулира първия тур на изборите от петък заради недостатъчен кворум в сряда парламентът разписа нов график за изборите. Първият тур ще е в неделя, а последният ще се проведе на 15 май. Въпреки критиките, които понесе, външният министър Абдулах Гюл остава единственият кандидат за президент. В сряда обаче той обяви, че ако и този път няма кворум по време на вота на парламента, ще оттегли кандидатурата си.

В петък за него гласуваха 357 от присъстващите общо 361 депутати, но решението на Конституционния съд постанови, че за наличието на кворум са необходими 367 гласа. Поддръжниците на секуларизма в Турция се противопоставиха остро на кандидатурата Гюл заради неговата вярност към религиозните догми. След отменения първи тур на изборите армията дори заплаши, че ако се стигне до избирането на Гюл, може да осъществи военен преврат.

В сряда от партията "Родина", на чиято подкрепа при вота най-много разчита управляващата Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, заявиха, че отново няма да подкрепят Гюл. Така става почти сигурно, че кандидатурата на Гюл няма да спечели мнозинство и в неделя.

Междувременно партията на премиера внесе в парламента искане за насрочване на предсрочни парламентарни избори, както и проект за промяна в конституцията, с която президентът да се избира пряко от народа за петгодишен мандат. Изборите за парламент най-вероятно ще са на 24 юни. Конституционните промени пък ще се разглеждат следващите дни.

Генералният щаб, който в петък през нощта излезе с декларация, че е решен на всяка цена да гарантира светската държава, в сряда запази мълчание. От Европейската комисия приветстваха решението за провеждането на предсрочни парламентарни избори, но призоваха армията да не се намесва в политиката. "Турция трябва да спазва върховенството на закона и гражданския контрол върху армията. Ако тя иска да бъде член на ЕС, трябва да спазва тези принципи", каза в сряда говорителят на комисията Йоханес Лайтенбергер.

Освен разгорещените дебати, които се очакват по повод конституционните промени, такива най-вероятно ще има и за овакантения президентски пост, ако Гюл не събере необходимия кворум. Мандатът на настоящия президент Ахмет Неджет Сезер изтича на 16 май. Председателят на парламента Бюлент Аринч, който е от управляващата партия, заяви в сряда, че той ще поеме временно овакантения пост. Опозицията настоява обаче Сезер да продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов държавен глава. Междувременно прокуратура в Анкара започна разследване срещу лидера на опозицията Дениз Байкал за оказване на натиск върху Конституционния съд при взимането на решението за отмяна на първия тур на президентските избори.
-------------

Гюл - оспорваният кандидат

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган изчака до последно, преди да обяви, че външният министър Абдуллах Гюл е кандидата на партията му за президент. През последния месец турските медии ежедневно спекулираха дали Ердоган няма да предложи самия себе си. Стигна се дори дотам, че в Истанбул беше проведен масов протестен митинг срещу евентуалната му кандидатура, което доведе и до решението на премиера да не представя кандидатурата си.

Според източници на в. "Файненшъл таймс" дни преди обявяването на номинацията Ердоган се е спрял не на Абдуллах Гюл, а на две други кандидатури след обсъждането им с генералния щаб - тази на министъра на отбраната Вежди Гьонюл и на Нимет Кюбюкчу, която е ръководен кадър в партията на премиера. И двете кандидатури са били приемливи за армията, тъй като Гьонюл е близък до генералите и съпругата му не носи ислямска забрадка, а Кюбюкчу е жена. В последния момент обаче се е състояла среща между Ердоган и председателя на парламента Бюлент Арънч, който е настоял да бъде издигнат именно външният министър Абдулах Гюл.

Гюл е приемлив за Запада, тъй като е учил в британски университети, владее свободно английски и е архитект на проекта за европейско членство на Турция. За твърдолинейните поддръжници на светския характер на държавата обаче той е толкова неприемлив, колкото и Ердоган. Неговите политически корени също тръгват от ислямистките идеи, а съпругата му носи забрадка - факт, който се оказа особено дразнещ през последните дни за армията.(dnevnik>bg,2 май 2007 година)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP