Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

29 май: Османците превземат Константинопол

На 29 май 1453 г. водените от султан Мехмед II Фатих османски войски превземат Константинопол и слагат край на Византийската империя. До края на империята се стига след дълъг упадък, започнал с нашествието на селджукските турци през XI век, превземането на града от войските на Четвъртия кръстоносен поход през 1204 г. и разпадането й на няколко гръцки държавици. Въпреки че Константинопол е върнат под византийски контрол през 1261 г., а империята е възстановена, през следващите два века тя е само сянка на предишното си величие.

При появата на османските турци в Мала Азия в самия край на XIII век Византия владее само малки части от Западна Мала Азия, Балканите, континентална и островна Гърция, а феодалният сепаратизъм е много силен. Постепенно империята е свита до Константинопол и околностите му плюс някои острови в Егея, а краят й е само въпрос на време. До средата на XV век обаче османците не разпологат с необходимия военен потенциал, за да превземат града. Възкачилият се на престола през 1451 г. Мехмед II си поставя като главна цел унищожаването на Византия и превземането на Константинопол.

Той разширява турските крепости от двете страни на Босфора, засилва морската блокада на града и събира огромна армия от близо 100 000 души. В същото време Константинопол е защитаван от едва 7000 души, 2000 от които са наемници. Решаващо за падането на града се оказва участието на инженера от унгарски произход Урбан, специалист по употребата на оръдия. Мехмед II обсажда византийската столица на 2 април и започва планомерно да обстрелва масивните й стени.

Същевременно той хвърля войските си в атаки, които са отблъсквани, но нанасят сериозни загуби на защитниците. Решителната атака започва на 29 май сутринта, а османските войски проникват в града през части от полуразрушените при обстрела стени. Император Константин XI успява да избяга, а Константинопол е подложен на тридневен грабеж.(dnevnik,28 май 2007 г.)

Read more...

Турция намалява ДДС-то за туризма

Турското правителство реши да снижи до 8 на сто Данъка върху добавената стойност /ДДС/ за туристическите услуги, който сега е 18 на сто, съобщава БТА. Експерти в Анкара смятат, че намаляването на ДДС-то с десет пункта може да доведе до нарастване на търсенето в туризма с 21.12 %, но Международният валутен фонд /МВФ/, под чийто надзор се намира турската икономика, изказва несъгласие с това решение, опасявайки се, че то ще има негативни последици и ще предизвика спад на постъпленията в хазната. Наскоро МВФ отпусна последният транш от 1,1 млрд. долара от одобрената от нея финансова инжекция за турската икономика на обща стойност от над 10 млрд. долара.dnevnik,29 май 2007 г.)

Read more...

Турция е решена да продължи да работи по кандидатурата си за членство в ЕС въпреки опозицията от страна на Франция

От Айхан Шимшек за Southeast European Times от Анкара

Френският президент Никола Саркози изпрати свой пратеник в Анкара през уикенда, за да се опита да успокои напрежението заради съпротивата му срещу членството на Турция в ЕС, съобщи вестник "Фигаро" във вторник (29 май). Вестникът писа също, че Саркози няма да попречи на ЕС да отвори три нови глави от преговорите за членство на Турция следващия месец, тъй като имал други приоритети.

Основният дипломатически съветник на Саркози, Жан-Давид Льовит, бивш посланик на Франция във Вашингтон, посети Анкара в неделя, за да обясни френската позиция, писа "Фигаро". "Става въпрос да се намери път напред, който не разрушава европейско- или френско-турските отношения," цитира вестникът неназован президентски служител.

Ходът бе предприет след телефонно обаждане на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган до Саркози в края на миналата седмица. Ердоган предложи да се отложи дебатът за членството на Турция в ЕС, тъй като се очаква процесът на преговори да продължи поне десет години.

Процесът, който ще продължи да трансформира Турция, е по-важен от окончателния резултат, е казал Ердоган на Саркози. Като член на ЕС Франция ще има възможност да гласува за присъединяването на Турция, ако и когато страната успешно приключи преговорите.

Ердоган е предложил двамата да "се срещнат лично", за да преодолеят различията. Саркози потвърди, че е против членството на Турция в съюза миналата сряда, по време на първото си официално посещение в Брюксел. "Не мисля, че Турция има място в ЕС - това е въпрос, по който не съм променил мнението си," каза Саркози по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Но той каза също, че излизането на ЕС от задънената улица с институционалната реформа е по-спешен приоритет от обсъждането на Турция. Той не спомена дали Париж ще иска да блокира продължаващите преговори за членството на Турция или не.

По време на предизборната си кампания Саркози категорично се противопоставяше на членството на Турция в ЕС и защитаваше тезата за специално партньорство с Турция в рамките на Средиземноморски съюз, който да включва средиземноморските страни от Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

ЕК и няколко държави, членки на ЕС, сред които Великобритания, Италия и Швеция, са против отлагането на преговорите на Турция с ЕС. Групата също така е против идеята на Турция да се предлага каквото и да е друго споразумение, освен членство.

Вашингтон също продължава да подкрепя кандидатурата на страната за членство в Съюза. "Съединените щати подкрепят турското членство в ЕС и това продължава да е нашата позиция. Ние просто се надяваме, че в близките седмици и месеци ... Франция ще остане възприемчива за нови идеи и ще остави отворена възможността за обсъждане на този въпрос," каза заместник държавният секретар Джон Негропонте пред Френско-американската фондация в Париж на 16 май, преди встъпването на Саркози в длъжност.

"Не разбирам как Саркози вярва, че може да успее да реши проблемите на страната си с твърда политика срещу имигрантите и чужденците, като допълнително ги отблъсква," каза бившият посланик на Турция в Париж Сьонмез Коксал. "Ще трябва да изчакаме и да видим дали Саркози ще промени подхода си към Турция, или не. Ако не направи това, Турция, разбира се, също разполага с различни дипломатически средства и политически варианти."

Според Коксал, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба на Турция, предложението на Саркози за създаване на Средиземноморски съюз е напълно неприемливо. Той каза, че Турция трябва да продължи работата по кандидатурата си за членство в ЕС.

Турското външно министерство изрази решимостта си да продължи напред. "Целта на Турция за членство в ЕС е ясна," каза говорителят на външното министерство Левент Билман. "Статутът на Турция също е напълно ясен - това е страна, която е започнала преговорите. Целта на тези преговори бе определена като пълноправно членство и нищо друго."
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com,29/05/2007

Read more...

Президентът на Tурция вече ще може да се избира от народа

Турският парламент прие на първо четене промени в конституцията на страната, които предвиждат президентът да може да бъде избиран пряко от народа. Обсъжданията, които продължиха до късно вечерта бяха съпроводени със скандал и физическа саморазправа между някои от депутатите.

Промените в конституцията предвиждат за първи път в историята на Турция президентът да бъде избиран директно от народа, а мандатът му да бъде намален на пет години, с възможност за преизбиране за втори петгодишен мандат. Второто четене и гласуване на пакета от промени на конституцията ще бъде на 31 май. Ако те бъдат приети с мнозинство от 330 до 367 гласа, директно ще бъдат подложени на гласуване на референдум. Ако за тях гласуват повече от 367 депутати, промените ще бъдат представени повторно за утвърждаване на президента Сезер.

Преди първото четене на закона в парламента, президентът Ахмет Неджет Сезер наложи вето и го върна за доразглеждане. Според сегашната конституция президентът няма право да налага второ вето и е длъжен да утвърди закона или да предизвика референдум, на който той да бъде гласуван.

По време на дебата, в турския парламент се е разразила истинска война. Според турският вестник "Радикал", скандалът избухнал след като независимият депутат Юммет Кандоган е заявил, че президента Сезер гледа промените “със злоба и ненавист”. Думите му са предизвикали депутати от основната опозиционна Републиканска народна партия да потърсят физическа саморазправа с него. От управляващата Партия на справедливостта и разкритието се опитали да защитят Кандоган. В боя депутатите са си разменили ритници и юмруци.

В крайна сметка промяната, предвиждаща президентът да се избира пряко от народа, беше приета с гласовете на 367 депутати.(Bulgarian Post,29.05.2007 г.)

Read more...

Турция държи на проекта „Набуко"

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заявава, че трябва да бъде реализиран проектът за строителство на транс каспийския газопровод „Набуко", по който енергийни ресурси ще могат да достигат до Европа, заобикаляйки Русия.

„Ние обезателно ще реализираме проект „Набуко" и никакви конюнктурни събития няма да повлияят на това решение", казва министър Гюлер, цитиран от РИА Новости. Изявлението си той е направил в изказване на Международния конгрес за нефта и газа IPETGAS07.

Проектът „Набуко" се оценява на стойност от 6.14 милиарда долара и предвижда до 2011 година газопроводът да бъде прокаран и да снабдява Австрия от региона на Каспийско море, минавайки през територията на Турция.

Строителството и експлоатацията на газопровода ще бъде предоставено на международен консорциум начело с австрийската петролна компания OMV. Максималната пропусквателна способност на „Набуко" се оценява на 31 милиарда кубически метра. В реализацията на проекта са ангажирани Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

„Ние следим внимателно събитията в сферата на енергетиката", отбелязва министър Гюлер и допълва, че договореността между Русия, Казахстан и Туркменистан за строителство на Прикаспийския газопровод няма да повлияе на ефективността на "Набуко", противопоставяйки се по този начин на по-рано изказани тези на турски енергийни експерти.news>bg,29.05.2007 г.)

Read more...

Наука и технологии: GSM оператор пусна нова услуга в Турция

АВЕА, водещият турски GSM оператор, предлага нова услуга, наречена "MobileOffice". Създадена в сътрудничество с mail2web.com, услугата позволява на интелигентните телефони, като "BlackBerry", да синхронизират безжично информация с технологията Microsoft PUSH. За първи път в Турция GSM оператор свързва редовните потребители на телефони с такива офисприложения, като Microsoft Exchange и Microsoft SharePoint.(Southeast European Times,28/05/2007 г.)

Read more...

Никола Саркози преговаря с Турция чрез специален пратеник

Жан-Давид Левит, висш съветник по външната политика на френския президент, е представил позицията на страната за членството на Турция в ЕС. Турските власти вече отхвърлиха предложението на Саркози за създаване на Средиземноморски съюз, в който Турция да играе водеща роля.

Френският президент Никола Саркози изпрати специален пратеник в турската столица Анкара, в опит да успокои опасенията на Турция за бъдещото членство на страната в ЕС. Саркози е твърд противник на приемането на Турция, като вместо това предлага създаване на Средиземноморски съюз, който да включва и страни от Северна Африка.

Според френския вестник "Льо Фигаро" на 26 и 27 май Саркози е изпратил главния си съветник по външните работи Жан-Давид Левит в Турция. Левит е бивш посланик на Франция в САЩ и по време на посещението си се е опитал да обясни вижданията на страната за евентуалното членство на Турция в ЕС.

Все още от кабинета на Никола Саркози няма официално потвърждение за визитата. „Става въпрос за намиране на път напред, който няма да разцепи европейско или френско-турските отношения“, е посочил пред вестника неназован служител от президентството. Турските представители вече отхвърлиха идеята за създаване на Средиземноморски съюз.

Откакто встъпи в длъжност през май, Саркози повтори своята позиция срещу членство на Турция в ЕС. Същевременно обаче той даде да се разбере, че не бърза да поставя въпроса. Саркози заяви на пресконференция, че Турция няма да бъде в челния дневен ред на ЕС до декември. Той каза, че негов непосредствен приоритет е постигането на споразумение по институционалната реформа на съюза на срещата на върха на ЕС през юни.

Перспективите пред Турция предизвикват противоречия в редица членове на ЕС. На 29 март беше отворена глава „Предприемачество и промишленост“ - втората от общо 35-те, по които Турция преговаря с ЕС.

Преговорите бяха замразени в края на 2006 г., след като Анкара отказа да отвори пристанищата и въздушното си пространство за кипърски кораби и самолети. През декември страните от ЕС се споразумяха, че могат да бъдат отворени 27 от преговорните глави, а останалите ще бъдат замразени. През 2006 г. Турция отвори и затвори глава „Наука и изследвания“.

Турция блокира членството на Кипър в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и участието на страната в определени стратегически дискусии между ЕС и НАТО. Страната отказва да премахне ембаргото, докато ЕС не облекчи икономическата изолация на Севернокипърската турска република. В същото време турското правителство подготвя подробен план за приемане до 2013 г. на повечето европейски изисквания, дори тези в блокираните преговорни глави.

В ЕС има сериозно разделение за евентуалното приемане на Турция. Великобритания, Италия, Швеция, Гърция, Полша и Португалия подкрепят присъединяването на страната, докато Франция, Германия, Австрия, Холандия и Белгия са против.

Повече информация може да намерите в официалния сайт на Европейската комисия. Посетете и сайта на президента на Франция.(Bulgarian Post,29.05.2007 г.)

Read more...

Ръст на туризма в Турция

С 10,8% се е увеличил броят на туристите, посетили Турция през април

С 10,8 на сто се е увеличил броят на туристите, посетили Турция през април, в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на данни на Турския статистически институт.

1 521000 чужденци са посетили Турция миналия месец. Българите са втората по големина група след германците от туристите, посетили Турция през април. Много туристи са пристигнали миналия месец в Турция и от Русия, Холандия, Великобритания, Франция, Иран, Грузия, САЩ и Гърция. С 36 на сто се е увеличил броят на чужденците, пристигнали в Турция по море, а с 9,9 на сто се е увеличил броят на туристите, пристигнали по въздушен път, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

С 14,9 на сто се е увеличил броят на чужденците, посетили Турция през първите четири месеца на тази година /в сравнение със същия период през 2006 година/, като броят им е близо четири милиона и 122 хиляди души. Информацията е на Дарик радио(Today>bg/Източник: БГНЕС,26.05.2007)

Read more...

Поредна демонстрация срещу ислямизацията на Турция

В Турция се проведе поредната демонстрация срещу консервативното ислямско правителство. В западно турския град Денизлу на улицата излязоха стотици граждани, за да изразят своята загриженост от евентуална ислямизация на страната.

Тази демонстрация се предхождаше в последния месец от други такива в най-големите градове на страната - Анкара, Истанбул, Измир и Самсун, в които се включиха милиони граждани, съобщава Дойче веле.

Протестите са срещу правителството на премиера Реджеп Ердоган, което е с ислямистки корени и привържениците на светските принципи се опасяват, че ще предприеме стъпки към ислямизация на страната.
В Турция на 22 юли ще има предсрочни парламентарни избори, до които се стигна, след като парламентът не успя да избере президент на страната.(news>bg,26.05.2007)

Read more...

Турция блокира сътрудничеството между НАТО и ЕС за Косово

Турция блокира сътрудничеството между силите на НАТО и бъдеща полицейска мисия на ЕС в Косово, в знак на протест срещу отношението към нея от страна на съюза, предаде Ройтерс.

ЕС ще поеме от ООН полицейския контрол над Косово по-късно тази година, ако планът на Марти Ахтисаари, предвиждащ независимост за сръбската област, бъде одобрен.

Около 1500 служители на ЕС ще работят съвместно с над 16-те хиляди умиротворители на НАТО и двете организации искат да избегнат евентуален конфликт като ясно очертаят рамките на сътрудничеството помежду си, отбелязва агенцията.

Турция, която е член на НАТО и през октомври 2005г. започна преговори за членство в ЕС, блокира тези действия, докато съюзът не й предостави по-голяма дума в новосъздаващата се обща политика за отбрана, казват дипломати.

Анкара иска Брюксел да убеди Кипър, който е член на ЕС, да се откаже от ветото си срещу нейната кандидатура да стане асоцииран член на Европейската агенция по отбрана, твърдят още дипломати.

По думите им Турция иска също мнението й да бъде търсено повече по отношение на европейската политика за сигурност с аргумент, че вече е главен участник във военните операции, ръководени от ЕС.(dnevnik>bg,23 май 2007 г.)

Read more...

Турският президент блокира промяната за избор на президент

Турският президент Ахмед Неджет Сезер наложи вето на поправката в конституцията, която щеше да промени процедурата за избор на президент.

Според поправката, която парламентът прие на 11 май, държавният глава ще се избира пряко от народа, а не от парламента, както досега.

Конституционната поправка бе опит да се излезе от кризата, след като парламентарната опозиция отказа да участва във вота за избор на президент. Единственият кандидат бе външният министър Абдула Гюл, критикуван заради връзки с ислямистки среди в Турция.

Бойкотът на опозицията принуди Гюл да оттегли кандидатурата си, а правителството насрочи предсрочни парламентарни избори за 22 юли.(news>bg,25.05.2007 г.)

Read more...

Турският премиер Ердоган отново призова съюзниците си да постигнат конкретни резултати в борбата срещу ПКК

АНКАРА, Турция -- Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отново призова Съединените щати и съюзниците от антитерористичната коалиция в сряда (23 май) да демонстрират конкретни резултати в борбата срещу Кюрдистанската работническа партия (ПКК). В телевизионно предаване след бомбения атентат в Анкара, Ердоган подчерта, че Турция, Съединените щати и Ирак трябва заедно да решат проблема. Той също отново намекна, че все още остава опцията за трансгранична операция на турската армия в Северен Ирак, за да бъде защитен мира в Турция. (Southeast European Times,Милийет, Радикал - 24/05/07; TurkishPress.com - 23/05/07)

Read more...

Наука и технологии: "Грийнпийс" започна турско-немски проект

Международната организация за опазване на околната среда "Грийнпийс" съобщи в събота (16 май), че група от турски и немски дърводелци строи в Турция кораб, за който се смята, че е копие на Ноевия ковчег, с цел да повлияят върху съзнанието на хората и да предизвикат действия срещу глобалното затопляне. "Грийнпийс" предупреди, че промените в климата са най-голямото бедствие за планетата в момента.(SETimes>com,21/05/2007)

Read more...

Турция купува нови военни самолети

Турция подписа споразумение с "Локхийд Мартин" за закупуване на нови самолети Ф-16.

Турция ще закупи 30 самолета "Ф-16 Блок 50" по силата на сделка за 1,3 милиарда евро, подписана с "Локхийд Мартин" в петък (11 май). Доставката ще започне в средата на 2011 г. и ще завърши до края на 2012 г. Новите самолети ще допълнят съществуващия военновъздушен флот от Ф-16 и ще допринесат за неговото осъвременяване и модернизиране.(SETimes>com,18/05/2007)

Read more...

Турция: от президентска криза към нов политически пейзаж?

Айхан Шимшек

Провалилите се президентски избори в Турция предизвикаха две безпрецедентни събития, които могат драматично да променят политическата сцена.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция (ПСР) претърпя поражение под формата на разногласия със светската институция на страната. Партията, която има своите корени в политическия ислямизъм, сега предвижда промени в конституцията и въвеждане на важна промяна: пряк избор на президент с народен вот.

Междувременно в друго неочаквано развитие на събитията опозиционните партии в центъра загърбват години на разделение и се съюзяват, за да попречат на ПСР да спечели следващите парламентарни избори. Тенденцията е към изострена поляризация в турската политика и подновено напрежение между правителството и секуларистите.

Сегашната политическа криза възникна на 24 април, когато ПСР, която има голямо мнозинство в парламента, обяви президентската кандидатура на външния министър Абдула Гюл. Кандидатурата бе изненада, тъй като се очакваше премиерът Реджеп Тайип Ердоган да се кандидатира, а ПСР изглежда се опитваше да разсее страховете на секуларистите. Но това не стана. Почти един милион души излязоха по улиците, за да протестират срещу кандидатурата на Гюл. Опозиционните партии бойкотираха първия кръг от гласуването за президент в парламента, като лишиха Гюл от необходимия кворум. Турските военни се намесиха и предупредиха, че ще защитят секуларизма и обвиниха правителството, че толерира радикалния ислямизъм.

Реакцията на ПСР бе безпрецедентна. Правителството публично укори въоръжените сили за декларацията, призова за предсрочни избори и предложи поправки в конституцията, за да може президентът да бъде избиран от народа. Гюл, който два пъти не успя да събере кворум, оттегли кандидатурата си, но заяви, че ще бъде кандидатът на ПСР в народния вот.

Според Фарук Логолу, директор на Центъра за евроазиатски стратегически изследования, неотдавнашното политическо напрежение представлява борба в рамките на една съзряваща демокрация. Кризата, според него, по-скоро ще укрепи демократическата система, отколкото да я подкопае.

"В някои отношения демокрацията в Турция не е достатъчно зряла в сравнение с европейските, но това е процес. Неотдавнашната намеса на военните в политиката ясно показва пропуски в механизма за разделяне на властите в турската демокрация", заявява Логоглу. "Разбира се, от либерална и демократическа гледна точка, ходът на военните не е уместен. Но да се критикуват само военните би било погрешно. Управляващото правителство на ПСР също е допуснало съществени грешки."

Така например критиците твърдят, че ПСР е допуснала грешка като е разчитала на абсолютното си мнозинство в парламента, вместо да търси консенсус сред политическите групировки.
ПСР управлява Турция от 2002 г. Тя започна политически и икономически реформи и убеди ЕС да започне преговори за членство след повече от 40 години след като Турция изрази за първи път желанието си да се присъедини към Съюза. Тя обаче предизвика тревога сред секуларистите с ходове очевидно целящи да разширят ролята на религията. Тя също призова за вдигане на забраната за носене на забрадки в училищата и в правителствените учреждения, както и за окачествяване на прелюбодейството като престъпление. Някои общини, управлявани от партията, предприеха стъпки за забрана на консумацията на алкохол.

Отиващият си президент Ахмет Недждет Сезер е твърд секуларист. През последните пет години той играе важна роля в поддържането на баланс между военните, които са яростни секуларисти и правителството, което има ислямистки корени. Сезер наложи вето на няколко проектозакона на основание, че нарушават принципа на секурализма, а също наложи вето и върху назначенията на ключови позиции най-малко 350 лица със склонност към ислямизма.

Политическата система на Турция е парламентарна демокрация, като властта е съсредоточена главно в ръцете на правителството. Но президентът може да налага вето върху закони, след първоначалното им гласуване в Парламента и има право да внесе жалба в Конституционния съд срещу закон, който не одобрява. Той също така назначава губернатори, посланици, шефове на полицията, началници на отдели в министерствата и техни заместници, висши съдии, членове на Борда за висше образование, ректори на университети и директора на централната банка. Той е главнокомандващ въоръжените сили. Военните в Турция, съдилищата и университетите са традиционен бастион на секурализма.

При тази важна роля на президента, реакцията срещу кандидатурата на Гюл не е изненадваща. ПСР вече контролира парламента и правителството. Ако спечели и президенството, партията ще държи всички ключови лостове на властта. Турция в практическо отношение би била под еднопартийно управление.

Секуларистите не приветстваха идеята за пряко избиране на президент, смятайки този ход на ПСР като още една заплаха за разделянето на властите. Влиятелната бизнес асоциация "ТИСИАД" предупреди, че подобни промени трябва да се въвеждат само след общи избори, след задълбочени дискусии и постигане на консенсус между всички партии.

"Парламентарната система в нашата страна е резултат на исторически процес. Опитите да се промени същността на тази система ще доведе до несигурност в нашата политическа система", се казва в изявление на асоциацията.

Сякаш в отговор на опита на ПСР към пълно господство, политическата карта претърпява някои важни прегупирвания. Дясноцентристките партии, Партията на верния път (ПВП) и Отечествената партия (АНАП) постигнаха споразумение за обединение, заявявайки, че "ще реконструират политическия център". Центристките партии получиха около 80 % подкрепа на избирателите през 1980-те и 1990-те години, но оттогава тази подкрепа е спаднала до 20 %. И наистина именно разединението на секуларисткия електорат позволи на ПСР да спечели две трети от местата в Парламента, макар че тя спечели едва 34 % от гласовете.
За да получат представителство в турския парламент партиите трябва да преминат праг от 10% в изборите. Само ПСР и Републиканската народна партия (РНП) успяха да преминат този праг, докато останалите 45 % от гласовете се разпределиха между 17 партии, нито една от които не успя да влезе в Парламента.

Новият дясноцентристки съюз представлява заплаха за ПСР, тъй като може да отнеме от нея гласоподователи от средната класа, които поддържат икономическите реформи на правителството, но се боят от скрит "ислямистки дневен ред".

В ляво от центъра РНП твърди, че по принцип е съгласна да включи кандидати от малката Демократическа лява партия (ДЛП) в избирателната си листа. Този ход бе резултат на огромните демонстрации в Анкара и Истанбул, на които хиляди протестиращи призоваха за единство.

Хикмет Четин, бивш турски външен министър и многоуважавана фигура в лявоцентристкото политическо пространство на Турция заяви, че посланието на хората е ясно.

"Не смятам, че тези призиви са насочени само към левите партии. Хората наистина са объркани от политиката на ПСР и не смятат, че сегашните играчи от опозицията са компетентни. Те просто търсят сериозна алтернатива."

Сега Четин провежда серии от неофициални преговори с други известни фигури вляво и вдясно от центъра, включително и с бившия премиер Месут Йилмаз и бившия президент Сюлейман Демирел.

Според политическия анализатор Ерхан Гьоксел обаче поляризацията в турската политика в момента е толкова дълбока, че усилията за спасяване на центъра може да се провалят или да окажат слабо влияние. Ислямистите и консерваторите ще продължат да се вливат в ПСР, твърди той, докато либералите и секуларистите няма да имат никакъв избор, освен да възложат надеждите си на РНП. Другите партии, дори и да се обединят, може отново да се окажат изолирани.(SETimes>com,14/05/07)

Read more...

Турция: перспективи и предизвикателства


Southeast European Times

Read more...

Протести в Измир


Демонстранти развяват националния флаг на Турция по време на антиправителствено шествие в Измир. Вторият по големина град в страната се покри с море от червени знамена и портрети на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на светска Турция. Снимка: Ройтерс(e-vestnik>bg,13.05.2007 g.)

Read more...

Жени в турската политика

Неотдавна една необичайна обява на най-влиятелната в Турция женска организация Кадер привлече вниманието на световните медии.

Става дума за снимките на няколко известни в обществото туркини със залепени мустаци. Както знаете, мустаците са обичайният атрибут на турските мъже. Под снимките пишеше: трябват ли ни действително мустаци,за да влезем в парламента?

Дали кампанията подейства на турските политици, или най-сетне съдбата наистина се усмихна на турските жени - защото името на организацията, Кадер, в превод означава съдба - това никой не може да каже. Но откакто предсрочните парламентарни избори бяха обявени за 22 юли, в политическите партии буквално започна надпревара за привличане на повече жени-кандидатки.

Всъщност Турция е сред първите страни в Европа, в които със закон е осигурено право на жените да избират и да бъдат избирани. Това става през 1930 г. През 1992 г. в Турция за пръв път жена стана и министър председател - Тансу Чиллер. Въпреки това обаче в турската политика властват мъжете.

В Парламента, където мнозинство има Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган, от 550 депутати само 24 са жени. По този показател Турция е на последно място между балканските държави - на първо е България.

Настоящата предизборна кампания изглежда ще промени това статукво. Старта даде премиерът Ердоган, който заяви ``Ние искаме жените да се включат в предизборната надпревара``. В същото време обаче допълни, че решението ще вземе ръководният орган на партията. Една от кандидатките на неговата партия каза, че би си махнала забрадката, ако това ще е необходимо, за да влезе в парламента. Защото турският парламент не допуска забулени жени.

А според известната активистка Айше Бьохюрле не е важен външният вид, витрината, а съдържанието. Ние трябва да изпратим в парламента жени със визия, казва тя.

Г-жа Арзухан Ялчъндаг, първата жена президент на организацията на турските бизнесмени иска квота за жени в парламента. Според представителка на организацията Кадер за страна като Турция наистина е необходимо да бъде определен контингент за жените в парламента. "В турската политическа система изборът на един или друг кандидат зависи от лидерите на партиите, за да бъде премахнат този монопол е необходимо да се въведе контингент за жените", казва тя.

Засега само опозиционната Народнорепубликанска партия има квота от 25 процента за жените в ръководните си органи. Предизборната кампания тази партия провежда под лозунга "само благодарение на жените Турция може да бъде светска, демократична и независима страна".

Двете големи десни партии, които се обединиха под обща платформа за изборите под името Демократическа партия също залагат на жените в предизборната агитация. "Жените ше спечелят изборите, жените ще поемат властта," гласи лайтмотивът.

От всички партии засега най-много жени кандидатки издига Партията на националистическото движение. В нейните листи жените са повече от мъжете. Това е интересно, тъй като тази партия досега имаше имиджа на ``мъжка партия``. В предишния парламент имаше една забулена депутатка от тази партия, но тя си откриваше главата в парламента и не се създаде конфликт.

За изборите са регистрирани 21 партии. Дали новият турски парламент ще има повече``женски``облик в сравнение с предишния, дали в крайна сметка усилията на туркините да заемат полагащото им се място в парламента на страната, без да си залепват мустаци, ще стане ясно на 22 юли.(news>bg,12.05.2007)

Read more...

Наим Сюлейманoглу се кандидатира за депутат


Мнoгoкратният светoвен и олимпийски шампиoн пo вдигане на тежести Наим Сюлейманoглу ще се кандидатира за депутат oт Партията на нациoналистическoтo движение (ПНД) на Девлет Бахчели, съобщиха турски медии.

С кандидатурата си Сюлейманoглу прави третата си крачка пo стъпалата на хлъзгавия турски пoлитически живoт. Досегашните бяха неуспешни.

През 2002 гoдина тoй бе независим кандидат за депутатски стoл в турския Меджлис oт Отечествената партия.
Тогава разчиташе на гласове oт град Бурса, къдетo всеки трети жител е изселник oт България.

Запитан защо не търси партийна подкрепа, той отговаряше, че иска да се държи на еднакво разстояние от всички партии.

Вторият си опит Сюлейманоглу направи през 2004 година, като се кандидатира за oбщински председател на истанбулска община, но също беше неуспешен.(news>bg,11.05.2007)

Read more...

Турският парламент одобри прякото избиране на президент

Турският парламент прие най-важната поправка в конституцията на страната, предвиждаща държавният глава на страната да бъде избиран пряко от народа, а не от депутатите, съобщи Би Би Си.

Това е само една от предложените поправки в основния закон от управляващата Партия на справедливостта и развитието, целящи намирането на изход от политическата криза. Тя беше породена след като парламентът на два пъти не събра мнозинство за избирането на външния министър Абдула Гюлна президентския пост.

Светската опозиция в Турция не прие кандидатурата на Гюл, тъй като се опасява, че като държавен глава той би водил ислямистка политика.

За пряко избиране на президент гласуваха 379 депутати от общо 550, а 55 се обявиха „против".

Предстои промените в турската конституция да бъдат подписани от действащия президент Ахмед Сезер. Държавният глава има право на вето върху поправките.(news>bg,11.05.2007)

Read more...

Турция ще строи АЕЦ

Във вторник вечерта парламентът на Турция утвърди законопроект за строителство и експлоатация на атомни електростанции в страната.

Предвижда се изграждането на АЕЦ да се отдава след провеждане на търгове, предава РИА Новости от Анкара.

По-рано Турция неведнъж е обявявала конкурси за строителство на АЕЦ, но те са били отменяни, главно поради недостатъчното финансиране на проекта.

Съобразно приетият документ, в търгове за изграждане на АЕЦ ще могат да участват смесени компании, представляващи държавния и частния сектор.

Решението за строителството на АЕЦ в Турция е било прието от правителството през 2006.

Първата атомна централа ще се изгради към 2012.
Към 2016 година в Турция ще бъдат построени три АЕЦ.
Тяхното строителство по оценките на експертите ще излезе на $7-8 милиарда, информира money.bg.

Общата мощност на турските АЕЦ ще възлезе на около пет хиляди мегавата, ще бъдат използвани реактори от типа PWR, работещи на тежка вода. Ядрените отпадъци на Турция ще се третират в чужбина.

Анкара неведнъж е заявявала, че турската атомна програма ще носи изключително мирен характер, в основата й ще стои прозрачността, готовността за сътрудничество и взаимодействието с Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ).

Турция е участник в договора за неразпространение на ядрено оръжие.(news>bg,09.05.2007)

Read more...

Обсъждат преговорите между ЕС и Турция

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен се срещна с турския главен преговарящ Али Бабаджан, информира Дойче веле. Двамата са обсъдили състоянието на преговорите между Европейския съюз и Турция. Водени са разговори и за политическата обстановка в Турция.

От страна на Европейската комисия бе изразена готовност за откриването на три нови глави във водените с Турция преговори до края на германското председателство на Европейския съюз - заяви по-късно говорителката на Оли Рен Кристина Наги. Според нея това най-вероятно ще са главите "Икономика", "Статистика" и "Финансов контрол".(news>bg,09.05.2007)

Read more...

Дясноцентристки партии в Турция обявиха сливането си

АНКАРА, Турция -- Две дясноцентристки партии, Партията на верния път и Отечествената партия, официално се споразумяха в събота (5 май) да се обединят в нова формация, наречена Демократическа партия. В коментар пред репортери по-късно лидерите на двете партии - Мехмет Агар и Еркан Мумджу - заявиха, че според тях обединяването им ще е от полза и за двете партии, както и за бъдещето на страната. Редовите партийни членове трябва да одобрят сливането.

Междувременно към края на неделния ден лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Дениз Байкал се срещна със Зеки Сезер, лидер на Демократичната лява партия. Това провокира спекулации за евентуално подготвяне на друго сливане или коалиция преди общите избори на 22 юли.

Други новини -- Вероятно в понеделник ще се проведе първият кръг от гласуването по предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да се даде възможност турският президент да бъде избиран на преки избoри, а не от парламента. Кандидатът на ПСР, сегашният мнинистър на външните работи Абдула Гюл, бе принуден да оттегли кандидатурата си, след като депутати от опозицията успяха да осуетят избирането му от парламента независимо от мнозинството на управляващата партия. (SETimes/Сабах, Заман, Хюриет, АП - 07/05/07; Търкиш дейли нюз, АП, Ройтерс, АКИ - 06/05/07)

Read more...

САЩ ще продадат на Турция 105 ракети "въздух-въздух" "Сайдуиндър"

НКАРА, Турция -- Министерството на отбраната на САЩ уведоми Конгреса за намерението си да продаде на Турция 105 ракети "АИМ-9Х Ол-Ъп-Раунд Сайдуиндър" заедно със съпътстващото ги оборудване и услуги, обяви Агенцията за военно сътрудничество (АВС) на Пентагона в свое изявление от петък (4 май). Сделката е на стойност 71 млн. щатски долара. "За националните интереси на САЩ е жизненоважно да окажем помощ на нашия съюзник от НАТО за развиване и поддържане на силни и боеспособни средства за самоотбрана, които ще допринесат за приемлив военен баланс в района," заяви АВС.

Други новини -- Турски представители на силите за сигурност потвърдиха, че двама войници и петима партизани от Кюрдската работническа партия са били убити в края на миналата седмица при сблъсъци в югоизточната част на страната. Сраженията с членове на терористичната групировка зачестиха напоследък, особено в граничните провинции Хакари и Сърнак. (SETimes/Заман, Търкиш Дейли Нюз - 07/05/07; Ройтерс - 06/05/07)

Read more...

Турският парламент промени конституцията

Турският парламент прие на първо четене пакет с поправки в конституцията на страната, информира RFI. Общо 361 депутати подкрепиха законодателната инициатива, издигната от управляващата Партия на справедливостта и развитието, за внасяне на редица изменения в положенията за избор на президент и парламент.

Срещу конституционните промени гласуваха 94 депутати. В съответствие с предложението на ПСР държавният глава ще се избира с всенародно гласуване за срок от пет години с възможност за едно преизбиране, а парламентарни избори ще има веднъж на четири години.(news>bg,05.2007)

Read more...

Президентстките избори в Турция се провалиха

Турският външен министър оттегли кандидатурата си за президент след като парламента отново не успя да събере необходимия кворум, информира АП.

Според новинарската агенция Анатолия състоялите се избори са очертали ясното разделение между искането за светски характер на държавата и насочената към монархическо управление партия на Ердоган.

Днес Партията на справедливостта и развитието не успя са събере нужните две трети от всички депутати или общо 367 народни представители, за да бъде избран нов президент на страната.

Припомняме, че Абдула Гюл, близък съюзник на министър-председателя Ердоган, бе единственият кандидат за президент.

Днешният вот бе повторение на първия тур на изборите, който Конституционния съд отмени миналата седмица, поради липсата на кворум.
От агенцията коментират, че така пътят за предсрочни парламентарни избори на 22 юли се отваря.(news>bg,06.05.2007)

Read more...

Как ЕС гледа на турската политическа криза

Отново Европа гледа към Турция. Този път става дума повече за вътрешнополитически неразбории, отколкото за шансовете на страната за еврочленство. Двете неща обаче са свързани помежду си. Това сочат и реакциите от Брюксел.

След решението на турския конституционен съд, обявил първото гласуване за избор на президент за невалидно, в ЕС цари облекчение, че на първо време е осуетена по-сериозна държавна криза. Говорителят на Европейската Комисия Йоханес Лайтенбергер заяви :

“Решението на Конституционния съд би трябвало да бъде прието от всички.

Зачитането на държавните институции е решаващо за политическата стабилност.”

Както германското председателство на ЕС, така и Комисията бяха загрижени от заплахата на турската армия за преврат, ако катндидатът на ислямско-консервативната партия на справедливостта и развитието Абдулах Гюл бъде избран за президент. ЕС ясно заяви,че армията е дължна да се подчинява на политическите институции на страната. Един от критериите за прием в общността е точно наличието на политически и парламентарен контрол над армията. Йоханес Лайтенбергер казва:

“ ЕС е изграден на принципите на свободата, демокрацията, зачитането на човешките права и правовата държава, както и на гражданския контрол над военните. Щом една страна иска да се присъедини към ЕС, тя трябва да признае тези принципи. Това е основна част на критериите за прием”.

Правителствени кризи в страните-кандидатстващи за присъединяване към ЕС винаги е имало. В случая с Турция обаче, Европейската Комисия изрази ясно предупреждение към ръководството на армията, да не меси в президентските избори. Говорителят на Еврокомисията Лайтенбергер каза:

“Комисията очаква, парламентарните и президентски избори да бъдат проведени демократично, без неправомерни намеси и в атмосфера на честни дебати и стабилност. При подобни обстоятелства, Комисията е готова да поздрави провеждането на предсрочни избори, с цел да се гарантира политическата стабилност и демократичното развитие на Турция.”

Разделението между държава и религия също е един от критериите за прием в ЕС. Говорителят на комисията напомни и този факт. В Брюксел предполагат, че Турция е достатъчно стабилна, за да се справи с възникналата криза. В последния досега доклад за напредъка на реформите, излязъл през есента, еврокомисарят Оли Рен беше изразил критики по повод голямото влияние на военните над политиката на страната. Тогава Рен заяви пред Европейския парламент следното:

“ЕС се нуждае от стабилна и демократична Турция, чието благосъстояние нараства, която живее в мир със своите съседи и все повече възприема европейските ценности, стандарти и политика.”

Точещите се прекалено бавно и трудно присъединителни преговори на Турция с ЕС, не са засегнати от настоящата криза в страната. В момента и без друго се преговаря по главата индустриална политика. Осем решаващи глави от преговорите обаче са замразени от декември миналата година, поради това, че Турция отказа да признае Кипър Европейските дипломати не вярват, че в това отношение може нещо да се промени особено бързо. Защото в Турция сега се задава предизборна борба и нито един от водещите политици на страната не може да си позволи, в нагорещената атмосфера на предизборната борба да прави отстъпки по по някои от важните и чувствителни теми Националистически настроеното ръководство на армията пък отхвърля възможността, войските да се изтеглят от северната част на остров Кипър.

Eпохални Времена (The Epoch Times International)/Big>bg/DW,04.05.2007)

Read more...

Турският парламент одобри датата за провеждане на предсрочни избори

Турският парламент потвърди датата 22 юли за дата, на която да се проведат предсрочните парламентарни избори в страната. Това предаде турска телевизия.

Членовете на парламента единодушно подкрепиха предложението на управляващите. Вотът беше предаван директно по националната телевизия. Премиерът Реджеп Таип Ердоган се съгласи да насрочи предсрочните избори след като конституционният съд обяви за невалиден първия тур на президентските избори.(bgnes>com,2007-05-03)

Read more...

Ердоган се среща с началника на турския ГЩ

Турският премиер Реджеп Ердоган прие днес началника на Генералния щаб Яшар Бююканът, съобщи премиерският говорител Акиф Беки.

Той обаче не даде никакви подробности за съдържанието на разговора. Това е първата среща на Ердоган с Бююканът, откакто на 27 април генералът заплаши с намеса на армията, ако правителството постави под въпрос светския характер на държавата. Междувременно телевизия CNN-Turk съобщи, че прокурор е започнал предварително следствие срещу премиера за обидни квалификации по адрес на Конституционния съд, след като той анулира първия тур на президентския вот в Меджлиса.(БГНЕС,2007-05-04)

Read more...

Турските управляващи предлагат промяна в избора на президент

Турската управляваща партия на справедливостта и развитието предложи на парламента серия от промени в конституцията, които предвиждат избора на президент да се извършва чрез всеобщи избори. Това съобщиха турски депутати.

Проектът за промени е представен снощи. В него се предвижда съкращаване на президентския мандат от 7 на 5 години и разрешаване на втори последователен мандат. Същевременно мандатът на парламента се предлага да бъде 4 вместо 5 години. Управляващите са получили подкрепа на малка опозиционна партия - Отечествената партия, което им осигурява необходимото мнозинството от две трети (367 от всички 550 депутата) в парламента, за да прокарат промените.(bgnes>com/АФП,2007-05-04)

Read more...

Битката за президентския пост в Турция

Блогъри обсъждат значението на кандидатурата на външния министър Абдула Гюл за следващ държавен глава.

Айдин Илери

В Турция възникна политическа криза затова кой ще наследи настоящия президент Ахмет Недждет Сезер. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се очакваше да се кандидатира за поста, но срещу него има мощна опозиция от страна на секуларисти и военни. Вместо това неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) номинира външния министър Абдула Гюл, смятан за по-умерен, но това не намали напрежението.

Военните излязоха с остро изявление, намеквайки за евентуална интервенция, масови протести бяха проведени в големите градове и Републиканската народна партия подаде жалба в Конституционния съд, твърдейки, че първият кръг на гласуването в парламента на кандидатурата на Гюл е бил невалиден. Съдът уважи жалбата и Ердоган реагира като изтегли датата на парламентарните избори.

"Правилен избор за Турция ли е президентският кандидат, номиниран от ПСР?" пита canlicasper. "Какъв е основният проблем - личността и мисията на Абдула Гюл или фактът, че неговата съпруга носи забрадка?"

Доколко Гюл може да "допринесе за стабилността на Републиката?", добавя той.

Kemaloncu се отнася иронично към въпроса и пише, че Гюл със сигурност ще помогне на Турция "да се продаде по-добре на Западния свят". В крайна сметка не беше ли неговата съпруга, която веднъж се отнесе към Европейския съд за човешки права във връзка с носенето на забрадки? Подобни противоречия със сигурност ще отредят на Турция място в заглавията на международните медии", предполага той.

Страната "не би могла да се продаде по-добре дори да беше платила милиони долари", заключава Kemaloncu.

Halifie подкрепя кандидатурата на Гюл за президент и настоява, че фундаменталните принципи на Републиката, включително секуларизма, не са застрашени. "Не е възможно да се внесе шариата в Турция. Турция няма да позволи това", пише той. "Независимо, че съпругата му носи забрадка, Гюл ще управлява страната честно."

Освен това, продължава Halifiе, онези, които се опитват да блокират кандидатурата, трябва да се замислят за смисъла на демокрацията. "Истинска демокрация" не съществува там, където винаги печели една и съща идеология.

Гюл наистина ли представлява по-умерен глас в ПСР? Sizmirk не мисли така. "Единствената разлика между Ердоган и Гюл е в имената им", твърди той. "Гюл и Ердоган преследват една и съща кауза, имат един и същ светоглед и едни и същи мисли."

Според Sizmirk, секуларистите трябва да разгледат собствената си роля в сегашната ситуация. "Те не се въздържат от вътрешни борби за власт", пише той. "Те не поставят интересите на страната си над борбата за политическа власт и сами отпаднаха от надпреварата, като се намесиха в полемиката."

Перспективата за превес на ПСР е сигнал и следващите избори ще покажат дали секуларистките партии са се вслушали в него, заключава.

Накрая, Sophia обвинява турските медии "че предлагат неподходящи варианти, че прикриват главните проблеми, а се концентрират единствено върху името на кандидата, като че ли има някакво значение ако това е Гюл, Кубукчу или Айдин".

Важното е, "кандидатът да бъде лоялен защитник на принципите на Ататюрк, секуларизма и Републиката", пише тя.(SETimes>com/04/05/07)

Read more...

Турският парламент прие конституционна поправка за намаляване минималната възраст на депутатите

АНКАРА, Турция -- С около 60% парламента одобри на първо четене в четвъртък (3 май) конституционна поправка, която намалява минималната възраст за депутати от 30 на 25 години. След второто четене в неделя, поправката трябва да бъде представена на президента за окончателно одобрение. Управляващата Партия на справедливостта и развитието внесе друга конституционна поправка в парламента, която ще позволи президентът да бъде избиран от избирателите, а не от парламента. Все още не е ясно кога парламентът ще гласува поправката.

Междувременно президентът Ахмет Недждет Сезер заяви, че възнамерява да остане на поста си до 16 май, когато изтича неговият мандат, докато бъде избран следващият президент. Сезер, който е бивш член на Конституционния съд, заяви че по закон той трябва да продължи да изпълнява президентските си функции чрез междинен мандат. (Southeast European Times/Заман, Сабах, Хуриет, Милийет - 04/05/07; Агенция Анадолу - 03/05/07)

Read more...

Ще се катапултира ли Турция обратно в миналото

Райнер Херман

След решението на Конституционния съд турските конституционни съдии се намръщиха. От политическа гледна точка изборът да се анулира първият тур от изборите беше най-добрият изход и за двете страни: позоваващият се на секуларизма турски елит осуети избора на външния министър Гюл за президент, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи шанс да се оттегли достойно. Засега изострянето на борбата за власт е предотвратено.

Разбира се, така не беше спечелено нищо. Още в края на юни – дотогава трябва да се състоят нови избори – Турция може да се върне на точката, която току-що постави Конституционният съд. ПСР ще превърне новите избори в референдум за своя кандидат Гюл и вероятно ще спечели изборите – и тогава ще може да номинира Гюл още веднъж.

В очакване на становище от Ердоган

Манипулативното включване в действие на правото не решава основните проблеми на страната. ПСР трябва да премахне съмненията на светския елит като ясно се обяви за привърженик на секуларния ред в Турция. А този елит трябва да реши дали да се довери на обществената динамика и на демокрацията или на военните.

Масовите митинги в Анкара, а след това и в Истанбул отразяват отминалите години: тези демонстранти не са били в толкова добро икономическо положение, колкото при управлението на Ердоган. В миналото точно онези партии, които демонстрантите подкрепят, многократно докарваха страната до ръба на икономическата разруха. А, разбира се, „улицата” не може да преустрои радикално едно легитимно правителство.

Все пак, ПСР и нейният лидер Ердоган направиха грешката да гледат повърхностно на проблемите на демонстрантите. Дори в изявлението си от понеделник Ердоган не прояви разбиране. ПСР доведе Турция толкова близо до ЕС, колкото никое друго правителство досега, а Турция е толкова далеч от ислямския шериат, колкото никога досега. Въпреки това онази част от обществото, представена от демонстрантите, чака думите на Ердоган, че ПСР няма намерение да променя конституцията и да посяга на секуларната същност на републиката.

Кой постави декларацията в интернет?

Ердоган направи и други грешки. Прекалено дълго мълча за това, кого ще номинира партията му за свой кандидат. Когато ръководството на ПСР, може би и против волята му, се застъпи за Гюл, той подцени реакцията и тежестта на държавния апарат. Конституцията, написана от военните през 1982 година след техния пуч, дава силни позиции на институциите в централизираната държава, за да пазят демокрацията. И всъщност става дума точно за една от тези институции - за президента на държавата.

Да изпълняват функции на защитник претендират и военните, и правосъдната система, като обикновено показват силата си в бурни времена. Тези взаимоотношения не се променят, когато народът избира нов парламент. От тази позиция ПСР ще трябва да води предизборната борба и се подготвя отдавна за това. Всичко друго като триумф на ПСР и провал на опозиционните партии би било изненада.
„Декларацията” на генералния щаб, с която генералите заплашиха чрез интернет в малките часове на денонощието с пуч, все още е загадка. Шефът на генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът е откровен човек, който не се крие в тъмнината на нощта и в анонимността на мрежата. Кой тогава постави тромавата декларация в интернет? Някои хора твърдят, че декларацията била писана трескаво, защото трябвало да бъдат изпреварени младите офицери. През 1960 година точно те направиха пуча.

„Ислямският калвинизъм” като нов модел за развитие

„Декларацията” застрашава един текущ експеримент. През изминалите години двата лагера, чиито етикети „секуларисти” и „ислямисти” отдавна не отговарят на действителността, се сближиха, а поляризацията помежду им намаля. На политическата сцена те влязоха в конкуренция. „Секуларистите” се отказаха от хегемонията си в името на обществото, а „ислямистите” зачеркнаха миналото си чрез своя курс за реформи и присъединяване към ЕС. Турското общество стана по-плуралистично.

Но двата лагера продължават да бъдат разделяни от една пропаст. От едната страна се е окопал светският елит, който се възприема като западен авангард и модернизира обществото отгоре със средствата на държавата. Срещу него е изправена новата мюсюлманска буржоазия. Тя произлиза от набожния Анадол и винаги е била изключвана от властта в Анкара. Тълкувайки исляма като „ислямски калвинизъм”, тя наложи нов модел на развитие. „Белите турци” на стария елит виждат в прозападната ориентация единствената възможност за модернизация, „черните турци” от Анадола се позовават на модернизация, която расте от собствените – ислямски и анадолски – корени. ПСР е партията на „черните турци”.

Новите избори няма да решат този конфликт. И двете страни са потънали в дълбоко недоверие и подозрение. Досега изолираните „черни турци” са мнозинство и рано или късно ще поемат институциите в държавата. Този процес може да бъде съпроводен с конфронтация, но и с взаимно толериране. Всичко зависи от Турция – дали ще продължи пътя на неоспоримия икономически възход, както и на политически прогрес, или ще се катапултира обратно в миналото.(e-vestnik>bg/Франкфуртер алгемайне,4 Май 2007)

Read more...

В Турция затварят сайтове, съдържащи обиди срещу Ататюрк

Турското правителство прие закон, който ще позволява на властите да затварят интернет сайтове, ако се сметнат, че са обидни за паметта на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Ще бъдат блокирани и сайтове с престъпно съдържание - като проституция и педофилия.

Сайтът "You Tube" бе блокиран през месец март заради видеоклип, обиждащ Кемал Ататюрк.
(news>bg,04.05.2007)

Read more...

Турската реформа за социално осигуряване не е лесна задача

Усилията на правителството да реформира системата за социално осигуряване в страната среща една след друга различни пречки. Граждански организации и известни учени твърдят, че предложените промени противоречат на европейския социален модел, докато профсъюзите се оплакват, че промените ще ощетят непривилегированите. През декември съдебно решение определи, че законът нарушава конституцията. Очаква се по-нататъшно забавяне предвид на предстоящите избори.

Дениз Гунген

Пакетът от нови реформи в социалното осигуряване на Турция бе представен през юли 2004 г. и предизвика критика от страна на организации на гражданското общество и представители на научната общност поради редица причини. Едно от възраженията е, че предложените реформи не отговарят на стандартите на ЕС, въпреки твърденията за противното от страна на министъра на труда и социалното осигуряване Мурат Басесджиоглу.

През 2005 г. Басесджиоглу обеща, че неговото министерство "ще се стреми към пакет от реформи, които да съответстват на европейския социален модел".

Европейският социален модел не се състои от общ пакет от правила, налагани на страните-членки от институциите на ЕС. Той датира от 2000 г., когато членовете на ЕС организираха среща в Лисабон, за да разработят план за действие и развитие за бъдещето на Съюза. Те се споразумяха да координират социалните си политики чрез процес на управление, наречен Открит метод на координация, основан на доброволно участие и на норми и принципи на най-добрите практики на страните-членки.

Тъй като процесът е открит, доброволен и гъвкав, може да се окаже трудно да се определи дали предложенията, представени от турското правителство всъщност отговарят на критериите. Критиците обаче твърдят, че подготовката на пакета от реформи се характеризира с ограничен диалог между заинтересованите страни и недостатъчно сътрудничество с правителството.

Това доведе до недемократичен процес на формиране на политиката, което не отговаря на европейския социален модел и дискриминира уязвимите слоеве на обществото, настояват те.

Пакетът, предложен от Басесджиоглу съдържа няколко елемента. Общият план за здравно осигуряване ще се основава на месечни вноски от бенефициентите. На уязвимите слоеве от населението ще се отпускат социални помощи. Единна пенсионна система ще предотврати дублиране на плащания от различни организации за социално осигуряване.

Цялата система ще бъде администрирана от една организация за социално осигуряване в сътрудничество с подклонове, които ще отговарят за разпределението на помощите.

Според Ахмет Аксу, председател на профсъюза Мемур-Сен "пакетът от реформи предлага значително намаление на месечните добавки за уязвимите слоеве на обществото. Особено силно засегнати ще бъдат младежите, възрастните и вдовиците."
"Това положение може да доведе до несъответствия и хаос в страната", предупреди той.

Гражданските организации отбелязват, че държавните разходи на страните-членки на ЕС растат по отношение на техния дял в националния бюджет и БВП. Сред 25-те страни-членки на ЕС (с изключение на новоприетите България и Румъния) делът, определен за държавни разходи е почти 20 % от БВП и 40 % от бюджета. От десетте страни, които се присъединиха към ЕС през май 2004 г. този дял възлиза на 17 % от БВП и 37 % от бюджета.

От своя страна турското правителство отпусна само 4,5 % от БВП или 13,8 % от бюджета за финансиране на системата за социално осигуряване през 2004 г. Пакетът от реформи предлага още по-голямо намаление на този процент.

Главната цел на правителството е да "елиминира финансовите проблеми, а не да реши фундаменталните проблеми на системата за социално осигуряване", твърди Кадир Ариджъ от Университета "Гази".

Еринч Йелдан, един от най-продуктивните учени в Турция е съгласен с Ариджъ. Пакетът от реформи, заявява той, се разбира най-добре в контекста на "загрижеността за финансовата стабилност" от МВФ.

Междувременно през декември 2006 г. Конституционният съд на Турция реши, че някои от разпоредбите на закона за социално осигуряване нарушават турската конституция, особено онези, засягащи правата на държавните служители. Лидерите на синдикатите приветстваха това решение. Биркан Акилдиз, председател на Каму-Сен, Конфедерация на съюзите на държавните служители, заяви, че решението "оправдава" тяхната загриженост.

Исмаил Хаккъ Томбул, председател на КЕСК, Синдиката на държавните служители, отиде още по-далеч. Според него съдът "би трябвало напълно да отхвърли закона".

Отговорът на Басесджиоглу бе, че неговото министерство "уважава решението" и сега ще реши как да действа занапред.

Правителството настоява, че работи върху постигането на социален консенсус, който е един от индикаторите, контролирани от ЕС. Пакетът от реформи, както Басесджиоглу заяви наскоро на конференция в Атина "е решаваща тема, която ще повлияе върху бъдещето на Турция през следващите 25 до 30 години." Той заяви, че неговото министерство няма "да настоява за едно-единствено решение и да бърза с приемането на закона", без да вземе предвид мнението на други заинтересовани страни.

След решението на Конституционния съд, реформата на социалното осигуряване трябваше да започне през януари 2007 г. Сега тя е отложена за 2008 г. Министерството на труда "ще вземе предвид решението, ще потърси колкото е възможно по-широк консенсус и ще работи дотогава върху закона", заяви Басесджиоглу.

В момента турският парламент е зает с предстоящите президентски избори, насрочени за началото на май, след което се очаква да бъдат проведени национални избори през ноември. Последните могат да бъдат проведени и по-рано. Тъй като вниманието и енергията ще бъдат насочени към политиката през следващите няколко месеца, реформата на социалната система се очаква да се забави.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes

(Southeast European Times – 30/04/07)

Read more...

Ердоган се спаси от пуч с избори

Комшиите гласуват за нов парламент на 24 юни

Еврокомисията приветства предложението на управляващата партия за предсрочните избори, предаде Ройтерс. ЕС призовава всички участници в политическия живот да уважат решението на Конституционния съд за анулиране на първия тур от изборите за президент, пише в декларация на Еврокомисията.

Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) поиска предсрочни избори. Предложена е и дата - 24 юни, предаде Ройтерс.
Партията избра този ход, за да се преодолее острият сблъсък между правителството и подкрепяната от военните опозиция, която не допусна да бъде избран за президент кандидатът на управляващите - Абдула Гюл.
Това е и отговорът на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който напоследък беше подложен на унищожителни критики. Той беше обвинен, че тласка страната към ислямски ред, като предлага за президент външния министър с ислямистко минало Абдула Гюл.
Същевременно депутати от управляващата партия заявиха, че трябва да се промени конституцията и в бъдеще президентът да бъде избиран не от меджлиса (парламента), а от народа в преки избори.
Предложението за предсрочни избори трябва да бъде гласувано в парламента. Все още обаче не са насрочени дебати, които трябва да са преди вота.
Редовните парламентарни избори трябваше да бъдат на 4 ноември. Но взетото във вторник решение на Конституционния съд да отмени първия тур на президентските избори принуди управляващите да прибегнат до варианта с предсрочни избори. Това стана на фона на растящото напрежение между управляващата партия и армията. Военните обвиняват партията, че не защитава светските принципи на държавата, отбелязва АФП.(standartnews>com,3 май 2007 г.)

Read more...

Изборните неволи в Турция започват отначало

Премиерът Ердоган поиска и предсрочни парламентарни избори

Политическата криза, която тресе Турция от миналия петък, в сряда придоби нов развой, след като парламентът насрочи нови избори за президент, а премиерът Реджеп Таийп Ердоган внесе предложение за предсрочни парламентарни избори. Пазарите също реагираха положително на събитията след спада, който отбелязаха през уикенда.

След решението на Конституционния съд от вторник вечерта да анулира първия тур на изборите от петък заради недостатъчен кворум в сряда парламентът разписа нов график за изборите. Първият тур ще е в неделя, а последният ще се проведе на 15 май. Въпреки критиките, които понесе, външният министър Абдулах Гюл остава единственият кандидат за президент. В сряда обаче той обяви, че ако и този път няма кворум по време на вота на парламента, ще оттегли кандидатурата си.

В петък за него гласуваха 357 от присъстващите общо 361 депутати, но решението на Конституционния съд постанови, че за наличието на кворум са необходими 367 гласа. Поддръжниците на секуларизма в Турция се противопоставиха остро на кандидатурата Гюл заради неговата вярност към религиозните догми. След отменения първи тур на изборите армията дори заплаши, че ако се стигне до избирането на Гюл, може да осъществи военен преврат.

В сряда от партията "Родина", на чиято подкрепа при вота най-много разчита управляващата Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, заявиха, че отново няма да подкрепят Гюл. Така става почти сигурно, че кандидатурата на Гюл няма да спечели мнозинство и в неделя.

Междувременно партията на премиера внесе в парламента искане за насрочване на предсрочни парламентарни избори, както и проект за промяна в конституцията, с която президентът да се избира пряко от народа за петгодишен мандат. Изборите за парламент най-вероятно ще са на 24 юни. Конституционните промени пък ще се разглеждат следващите дни.

Генералният щаб, който в петък през нощта излезе с декларация, че е решен на всяка цена да гарантира светската държава, в сряда запази мълчание. От Европейската комисия приветстваха решението за провеждането на предсрочни парламентарни избори, но призоваха армията да не се намесва в политиката. "Турция трябва да спазва върховенството на закона и гражданския контрол върху армията. Ако тя иска да бъде член на ЕС, трябва да спазва тези принципи", каза в сряда говорителят на комисията Йоханес Лайтенбергер.

Освен разгорещените дебати, които се очакват по повод конституционните промени, такива най-вероятно ще има и за овакантения президентски пост, ако Гюл не събере необходимия кворум. Мандатът на настоящия президент Ахмет Неджет Сезер изтича на 16 май. Председателят на парламента Бюлент Аринч, който е от управляващата партия, заяви в сряда, че той ще поеме временно овакантения пост. Опозицията настоява обаче Сезер да продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов държавен глава. Междувременно прокуратура в Анкара започна разследване срещу лидера на опозицията Дениз Байкал за оказване на натиск върху Конституционния съд при взимането на решението за отмяна на първия тур на президентските избори.
-------------

Гюл - оспорваният кандидат

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган изчака до последно, преди да обяви, че външният министър Абдуллах Гюл е кандидата на партията му за президент. През последния месец турските медии ежедневно спекулираха дали Ердоган няма да предложи самия себе си. Стигна се дори дотам, че в Истанбул беше проведен масов протестен митинг срещу евентуалната му кандидатура, което доведе и до решението на премиера да не представя кандидатурата си.

Според източници на в. "Файненшъл таймс" дни преди обявяването на номинацията Ердоган се е спрял не на Абдуллах Гюл, а на две други кандидатури след обсъждането им с генералния щаб - тази на министъра на отбраната Вежди Гьонюл и на Нимет Кюбюкчу, която е ръководен кадър в партията на премиера. И двете кандидатури са били приемливи за армията, тъй като Гьонюл е близък до генералите и съпругата му не носи ислямска забрадка, а Кюбюкчу е жена. В последния момент обаче се е състояла среща между Ердоган и председателя на парламента Бюлент Арънч, който е настоял да бъде издигнат именно външният министър Абдулах Гюл.

Гюл е приемлив за Запада, тъй като е учил в британски университети, владее свободно английски и е архитект на проекта за европейско членство на Турция. За твърдолинейните поддръжници на светския характер на държавата обаче той е толкова неприемлив, колкото и Ердоган. Неговите политически корени също тръгват от ислямистките идеи, а съпругата му носи забрадка - факт, който се оказа особено дразнещ през последните дни за армията.(dnevnik>bg,2 май 2007 година)

Read more...

Предсрочни избори в Турция?

Предсрочни избори в Турция?

Оглавяваната от премиера Таип Ердоган Партия на справедливостта и развитието внесе днес в парламента предложение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 24 юни или 1 юли, предаде РИА „Новости".

Решението за подобно предложение беше взето от партията на Ердоган след като Конституционният съд на Турция вчера призна за недействителен първия тур от президентските избори, състоял се на 27 април. Тогава не беше събран изискваният от турската конституция кворум от 367 депутати. Гласуваха 361.

Турският външен министър и кандидат-президент Абдула Гюл заяви, че ако на селдващия кръг от президентските избори не бъде събран необходимият кворум, те ще бъдат отменени.

Според него при сегашното положение най-добрият изход е да се отиде незабавно към предсрочни избори.

След парламентарните консултации стана ясно, че следващият кръг от изборите ще се състои не утре, а в неделя, като по всяка вероятност Гюл отново няма да бъде избран.
Държавният глава в Турция се избира от парламента с кворум от две трети от депутатите. Затова въпреки че управляващата Партия на справедливостта и развитието е с абсолютно мнозинство, Гюл не можа да бъде избран заради бойкот от страна на опозицията.

Припомняме, че той е единственият кандидат за президентския пост.

Веднага след решението на Конституционния съд Гюл заяви, че е необходимо да се проведат предсрочни избори за парламент и предложи държавният глава да се избира пряко от народа.(news>bg,02.05.2007)

Read more...

580 арестувани демонстранти в Истанбул

580 арестувани демонстранти в Истанбул

Турската полиция е арестувала около 580 демонстранти, които са се опитвали да проведат първомайски митинг в Истанбул, съобщи Би Би Си.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да не допусне пренасяне на митинга на площад „Таксим". Служителите на реда са дали предупредителни изстрели, след като са били нападнати с камъни.

Властите са затворили няколко улици в центъра на Истанбул.

Сблъсъкът става едновременно със заседанието на конституционния съд на страната, на което се разглежда искането на опозицията да спре избирането на външния министър Абдула Гюл за президент.

Първото гласуване на парламента в петък приключи в безредие. Светската опозиция бурно протестира срещу намерението на ислямисткото мнозинство да избере Гюл за държавен глава.

Профсъюзите са имали намерение да почетат жертвите на нападението на 1 май 1997 г., когато въоръжен мъж откри огън срещу мирни демонстранти. Тогава загинаха над 30 души. Полицията разреши днес на няколко синдикални лидери да поднесат червени карамфили в памет на загиналите през 1977 г.(news>bg,01.05.2007)

Read more...

Паника на борсата събори акциите

Паника на борсата събори акциите

Анкара. Засилващото се политическо напрежение в Турция предизвика трус на Турската фондова борса, предаде АП. Индексът на курса на стоте най-търсени акции на фирми на Истанбулската борса IMKB-100 спадна с 8 процента, предаде АП. Въпреки силната реакция на борсата според анализаторите спадът на котировката на акциите бързо ще се преодолее, ако политическото напрежение бъде превъзмогнато или пък правителството вземе решение за предсрочни избори.
От политическата ситуация пострада и турската лира. Нейният курс спадна спрямо долара и други валути. Лирата вчера се продаваше за $1,36, докато в петък вървеше за $1,33.
Лихвата на ценните книжа, която в петък бе 18,47 процента, също подскочи и достигна 19,31 процента.
Икономиката на Турция успя да се възстанови стабилно от дълбоката финансова криза през 2001 г. с икономически реформи, напомня АП. Особено внимание бе обърнато на укрепването на банковия сектор в страната. Турция и сега има голям външен дълг. Но с реформите, подкрепяни от Международния валутен фонд, Анкара успя да привлече чуждестранни инвеститори. Успоредно с този процес върви и подготовката на страната за членство в ЕС, отбелязва АП.(standartnews>com,ВТОРНИК,1 Май 2007)

Read more...

Крачка до пропастта

“Ди Велт”:
Крачка до пропастта

Абдула Гюл няма да стане турски президент, категорично смята немският в. "Ди Велт". Турция е на ръба на криза, която няма скоро да се разреши. Един милион излязоха на протест в Истанбул. Но не само срещу ислямисткия кандидат-президент и правителството зад него, а заради опасността от военен преврат. Всъщност управляващият триумвират на премиера Ердоган, външния министър Гюл и шефа на парламента Бюлент Арънч, бе само на една крачка от абсолютната власт. Те вярваха, че на 9 май - при третия тур, Гюл ще бъде избран и така най-сетне ще разбият могъществото на военните. С Гюл като президент щяха да получат правото даже да уволняват командващия на генщаба. Една крачка, но тя се оказа към пропастта.
Часове след проваления избор военните заплашиха с пуч, ако Гюл стане президент. Опозицията подаде жалба в Конституционния съд, който решава дали е редовен или не първият вот.
Защо Ердоган направи тази грешка, след като добре знаеше: армията няма да допусне той или "негов приятел" да заеме президентския пост. Седмици преди изборите имаше усилени преговори с шефа на генщаба ген. Яшар Бююканът. Партията на справедливостта и развитието трябва да е била наясно, че ходът с Гюл ще я доведе до задънена улица, от която изходът е един - революция. Във всеки случай военните сега не защитават светските устои на държавата. Партията на справедливостта не носи ислямистка заплаха. Военните сега защитават единствено собственото си влияние върху политиката. Те са уплашени от успехите на Ердоган.
Армията обаче е най-уважаваната институция в Турция и няма да се откаже от влиянието си върху политическия живот, пише АФП. От 1960 г. досега военните 4 пъти свалиха неудобни правителства. През 1997 г. те принудиха ислямистите на Ербакан - ментора на Ердоган, да подадат оставка. Предупреждението, което военните сега отправиха към Ердоган, е тяхно право. То им е дадено от турските закони, които определят армията като пазител на светския и демократичен характер на държавата.
Турската армия е единствена в западния свят, която имаше важни политически прерогативи и чак през 2003 г. парламентът ограничи политическата й роля само за да доближи страната до нормите на ЕС. При това 500-хилядната армия е синоним на честност в очите на обикновения човек за разлика от презряната политическа класа, която вечно е заподозряна в корупция.
Сигурно е, че партията на Ердоган ще се подчини, ако Конституционният съд не признае първия вот. Защото се страхува от военен преврат. Но не се страхува от нови избори, понеже вярва, че ще ги спечели, макар че едва ли ще получи отново пълно мнозинство в парламента. В крайна сметка тези нови избори по същество ще са президентски, защото най-важният въпрос пак ще е кой да стане президент. За неговия избор отново ще са нужни 2/3 от гласовете, които трудно ще се съберат. Така че Турция е изправена пред дълга криза и болезнена последна битка между стария и новия елит.(standartnews>com,ВТОРНИК,1 Май 2007)

Read more...

Турция пред пуч, лирата се срути

Турция пред пуч, лирата се срути
В Анкара не могат да се разберат за президент, чакат съдът да реши за предсрочни избори

Турция е на прага на сериозна политическа криза, след като парламентът не успя да избере президент. Заплахата от военен преврат срути лирата. Към Анкара се насочват все повече разтревожени погледи. От Брюксел всеки ден предупреждават властите да не изпускат юздите на управлението и армията да не се меси. Конституционният съд трябва да се произнесе днес по искането на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) първият тур от президентските избори да бъде отменен заради липса на кворум в парламента.
В самата Анкара очакванията за бъдещето се фокусират върху няколко вероятни сценария. Първи. Абдула Гюл се отказва от кандидатурата си за президент, за да открие пътя за излизане от напрегнатата обстановка, породена от острите дискусии в хода на изборния процес. Тъй като изборът на президент не е извършен, съгласно чл. 102 от конституцията изборите "веднага" се подновяват. Президентът Ахмет Недждет Сезер остава на заеманата длъжност до избирането на нов президент. Като се отчетат парламентарните процедури по новия избор и провеждането на отделните турове на този избор, Сезер може да остане на заеманата длъжност още около 5 месеца.
Втори. Правителството и опозицията могат да се договорят и да оповестят нов кандидат за президент. Провеждат се президентски избори и след това парламентарните избори се изтеглят по-рано от вече определената дата 4 ноември. Преди два дни лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Дениз Байкал оповести, че при постигане на споразумение може да бъде определен нов кандидат. Но съгласно конституцията законният 10-дневен срок за издигане на кандидатурите, в рамките на общо 30-дневния срок за избор на президент, изтече в полунощ на 25 април. Според експерти вече не може да се определя нов кандидат.
Трети. Конституционният съд намира за основателно искането на опозицията за анулиране на избора. Но дори и да се постигне договорка с опозицията за общ кандидат, неговата кандидатура не може да бъде издигната, защото срокът за регистриране на кандидатите вече е приключил. При това положение веднага се отива на парламентарни избори.
Четвърти. Ако премиерът Реджеп Тайип Ердоган възприеме тезата, че при създалата се ситуация предсрочните парламентарни избори са неизбежни и новият президент трябва да бъде избран от нов парламент, Великото национално събрание на Турция взема решение за "незабавни избори". Като се отчете досегашната практика на Висшата избирателна комисия, която е организирала парламентарни избори най-бързо в рамките на 57 дни, някъде в средата на юни могат да бъдат проведени подобни "незабавни избори".
Пети. Правителството конкретизира действията си след решението на Конституционния съд. Ако Конституционният съд вземе решение за анулиране на първия тур от президентските избори, това се възприема като основание за вземане на решение за предсрочни парламентарни избори. При това положение се действа с убеждението, че "при всички положения на изборите управляващата партия пак ще спечели", отхвърля се формулата за "търсене на договореност с опозицията за определяне на нов кандидат" и съобразно решението за предсрочни парламентарни избори новият президент се избира от нов парламент.
Шести. Ако Конституционният съд прецени, че първият тур на изборите е валиден, се преминава към следващите турове и Абдула Гюл се избира за 11-и президент на Турция на третия тур с обикновено мнозинство.
Седми. Ако Абдула Гюл бъде избран за президент на третия тур, правителството взема решение за по-ранното произвеждане на парламентарните избори. Отчитат се обстоятелствата, че пропагандната дейност за нормални парламентарни избори на 4 ноември съвпада с религиозния месец Рамазан, който започва на 12 септември, както и необходимостта за приемане на допълнителен държавен бюджет. При това положение изборите се насрочват на дата между месец юли и 12 септември.(standartnews>com,ВТОРНИК,1 Май 2007)

Read more...

Ердоган призова нацията към единство

Турският премиер Таийп Ердоган призова към национално единство и политическа отговорност за избягване наконституционната криза в страната, предаде АФП.

Апелът беше отправен тази вечер часове преди второто гласуване в парламента на кандидатурата на Абдула Гюл за президент.

Призивът за единение се произнася и в навечерието на 1 май, когато столицата Анкара, Истанбул и други големи градове стават арена на сблъсъци между леви младежи и силите на реда.

Кемалистите и армията в Турция са твърдо против кандидата на управляващата ислямистка Партия на Справедливостта и развитието.

Турската армия вече изрази безпокойство от спорните президентски избори и даде знак, че може да се намеси в тях.

Според военните армията запазва силната си решимост да защищава светските ценности, като изхожда от дадените й от закона права.

Единственият кандидат на президентските избори в Турция - Абдула Гюл, не бе избран от парламента в първия тур на вота миналата седмица.

Следващият тур от изборите е на 2 май.

За Гюл гласуваха 357 депутати от общо 361 присъстващи в залата. Турският парламент има 550 депутати и за да бъде избран, Гюл му трябваха 367 гласа, но опозицията бойкотира вота. Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската, потвърди, че иска от Конституционния съд да анулира гласуването.(news>bg,30.04.2007)

Read more...

Стотици хиляди хора изразиха подкрепата си за светския характер на Турция

През април на подобна демонстрация в Анкара участваха почти милион и половина души. Политическата криза в страната се задълбочава, като основна причина за това са споровете около изборите за президент в Меджлиса.

Стотици хиляди души демонстрираха в Истанбул в подкрепа на светския характер на Турция. Според местните медии участниците в демонстрацията са повече от един милион. Политическата криза в страната се разраства, като основна причина за това са споровете около изборите за президент в Меджлиса. Основна причина за демонстрациите е единствената кандидатура на изборите - тази на Абдула Гюл, външен министър в правителството на умерените ислямисти.

„Турция е светска и винаги ще остане такава“, скандираха демонстрантите, дошли в Истанбул от всички краища на страната. Много от тях призоваха за оставка на правителството. Самият Гюл беше категоричен, че въпреки увеличаващите се критики няма да се оттегли от поста.

През април на подобна демонстрация в Анкара участваха стотици хиляди хора. Сегашната демонстрация се провежда под надслова „Републиканска среща“. Основна причина за протеста тогава беше евентуалната възможност премиера Реджеп Таийп Ердоган да се кандидатира за президент. Поради силния обществен натиск Ердоган не се кандидатира и предложи Абдула Гюл като компромисен кандидат.

Напрежението около номинацията на Гюл се увеличи, след като висшето ръководство на армията предупреди кабинета, че няма да допусне секуларния характер на турската държава да бъде застрашен. В изявление висшите военни обвиниха правителството в толериране на радикалния ислямизъм и бяха категорични, че ще направят всичко възможно да защитят светския характер на държавата. Изявлението беше разкритикувано от представители на партията „Справедливост и развитие“, която издигна кандидатурата на Гюл.

Правосъдният министър Джамил Чичек обаче заяви категорично, че всяка военна намеса е недопустима в една демократична държава. Турската армия гледа на себе си като на основен пазител на принципите на Кемал Ататюрк, основател на модерна Турция. През 1960 г., 1971 г. и 1980 г. в страната бяха извършени военни преврати. През 1997 г. армията свали и първото ислямистко правителство в Турция на Неджметин Ербакан.

„Началникът на Генералния щаб отговаря пред министър-председателя“, подчерта Чичек, визирайки ген. Яшар Буюкканът. САЩ и ЕС също предупредиха армията да не се меси в политическия живот на Турция, като посочиха, че кризата е изпитание за способността на военните да уважат демокрацията.

Турция е кандидат-член на ЕС, но преговорите със страната са замразени поради наложеното ембарго над Кипър. Анкара обаче е подложена на чести критики за бавното провеждане на политическите реформи.

На изборите Абдула Гюл не успя да събере достатъчно подкрепа на първия тур, за да бъде избран. Според турската конституция, президентът се избира от 550-членния Меджлис с квалифицирано мнозинство (т.е. повече от две трети). На Абдула Гюл не достигнаха само десет гласа до нужните за кворум 367.

На 2 май ще се проведе втори тур на гласуването. Конституционният съд на Турция обеща да вземе решение възможно най-бързо, за да избегне удължаване на кризата. В случай, че Абдула Гюл отново не бъде избран, на третия тур на изборите ще е достатъчно да бъде подкрепен и само от обикновено мнозинство.

Ако Гюл бъде избран за президент, той ще бъде първият ислямист, макар и умерен, на този пост. Постът няма големи правомощия, освен налагането на вето върху законопроектите на парламента. Символичното му значение обаче е огромно.

Повече информация може да намерите на сайта на президента на Турция. Посетете и официалния сайт на турската армия.
(Bulgarian Post,29.04.2007 г.)

Read more...

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP