Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турски жени атакуват новата конституция

Документът нарушавал равенството между половете

Турски организации, защитаващи правата на жените, атакуваха проектоконституцията, подготвена от кабинета на премиера Реджеп Тайип Ердоган с аргумента, че тя нарушава равенството между половете и връща страната с години назад, предаде Би Би Си. Документът трябва да замени основния закон, приет след военния преврат през 1980 г. В новото предложение жените са описани като "социална група, която се нуждае от защита". Проектоконституцията вече предизвика оживен дебат и в частта си, разрешаваща връщането на ислямските забрадки в университетите. Във вторник премиерът увери критиците на документа, че той ще отразява ценностите и нуждите на всички групи в обществото и няма по никакъв начин да посяга на светския ред в Турция.

Думите му обаче не бяха приети добре от мнозина. Над 80 турски женски организации обединиха усилията си, за да се противопоставят на елементи от новия основен закон, който според тях е крачка назад от равенството между половете. Сегашната конституция задължава правителството да осигури равенство за всички и женските организации настояват новата да съдържа същата клауза. Проектодокументът обаче пропуска подобен текст и вместо това постановява, че жените се нуждаят от специална закрила.

Според активистката на една от женските организации, подели инициативата срещу новата конституция, Селен Лермиоглу това е обезпокоително доказателство, че Турция все още е едно твърде патриархално общество. "Ако правителството приеме документа в сегашния му вид, това ще покаже ясно какъв е моделът им на мислене за отношенията между мъжете и жените в страната жените са група, която трябва да бъде опекунствана", казва тя. "Ние не се нуждаем от това, а от равенство. Ако законите и конституцията на страната следват подобен модел на мислене, това ще има твърде лошо въздействие върху страната като цяло."

Женските организации обаче нямат единна позиция по проблема с ислямските забрадки, които се носят от 60% от жените в Турция, но са забранени в държавните учреждения, училищата и университетите. И активистките, и обществото като цяло са разделени по въпроса дали забраната да бъде изцяло или частично отменена. Засега конституцията се работи при закрити врати, но женските групи настояват да получат достъп до обсъжданията и мнението им да се чуе. Те искат дори да получат повече права, а не да им бъдат ограничени и тези, които сега имат. Според защитничките на женските права само така Турция може да се оттласне от дъното на списъка на страните в Европа по отношение на равенството между половете.

dnevnik>bg,03.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP