Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският президент осъди американска резолюция за геноцида срещу арменците

Комисията по външните отношения към американската Камара на представителите прие документ, в който масовите убийства на арменци по време на Османската империя са признати за геноцид

Турският президент Абдуллах Гюл осъди резолюцията на Комисията по външните отношения към американската Камара на представителите, в която масовите убийства на арменци от османските турци са признати за геноцид.

За съжаление някои политици в САЩ се оказаха глухи за призивите да проявят разум и отново се опитаха да жертват големите проблеми за малки вътрешнополитически игри, отбеляза Гюл.

Той определи решението на комисията като "неприемливо" и изтъкна, че то няма никаква валидност или значение за турския народ.

Председателят на Националното събрание на Армения Тигран Торосян изрази благодарност към американските конгресмени за одобряването на резолюцията.

Изразяваме благодарност към колегите от Конгреса, които проявиха високи морални качества и без да се поддават на различен натиск, гласуваха резолюцията, заяви Торосян на извънредно заседание на парламента.

Комисията по външни отношения на американската Камара на представителите одобри резолюцията като в подкрепа на документа се обявиха 27 конгресмени, 21 бяха против.

По-рано президентът Джордж Буш се противопостави на тази стъпка и предупреди, че тя може да нанесе сериозни щети на отношенията с Турция и да подкопае американската политика в Близкия изток и военната операция в Ирак, където американските сили зависят от транспорта на оборудване и други доставки през Турция.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси смята да предложи резолюцията за гласуване пред пълния състав на Камарата, но все още не е определена дата, съобщиха от офиса й.

Сенатът също обмисля подобна резолюция, заклеймяваща като геноцид убийството на над един милион арменци между 1915 и 1923 г.. И двата документа имат чисто символичен характер и не изискват подписа на президента.

Турция отхвърля твърденията за геноцид над арменците в Османската империя. Арменската страна твърди, че около 1,5 мил. арменци са загинали при масовите кланета.

Анкара от своя страна посочва, че около 300 хил. арменци и най-малко още толкова турци са били убити при вълненията, предизвикани от въстанието на арменците, които се включили на страната на руската армия във войната.

Държавният департамент на САЩ изрази съжаление заради приетата от комисията към Камарата на представителите резолюция.

Правителството продължава да се противопоставя енергично на тази резолюция, която може само да навреди на отношенията между САЩ и Турция и на американските интереси в Европа и Близкия изток, допълни той.

Зам.-държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс призова Турция да не предприема "конкретни" действия в отговор на резолюцията, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщи, че американската администрация ще се опита да упражни натиск върху лидерите на демократите, за да не бъде насрочвано гласуване на проекторезолюцията в Камарата на представителите. Ако текстът бъде внесен за гласуване от целия състав на Камарата, се очаква той да бъде приет, отбелязва АП.

Приемането на резолюцията стана в момента, когато турският премиер Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че правителството му изготвя план за получаването на одобрение от парламента за военна операция в Северен Ирак за ликвидиране на кюрдски бунтовници.

Последователно и Държавният департамент, и Белият дом официално предупредиха Турция да не предприема военно навлизане в Северен Ирак в отговор на трансграничния обстрел на кюрдските сепаратисти.

Българският парламент обсъжда миналата година проекторешение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя през периода 1915-1922 г. С 56 гласа "за", 81 "против" и 33 "въздържали се" Народното събрание отхвърли проекторешението, което бе внесено от депутати от групата на "Атака", които поискаха 24 април да бъде обявен за ден на възпоминание на жертвите.

news>netinfo>bg,11.10.2007/ по материали на БТА и БГНЕС

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP