Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

US резолюция разгневи Турция

Турци протестираха в Истанбул срещу одобрената резолюция от Комисията по външна политика към Камарата на представителите на американския Конгрес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Комисията на Камарата на представителите окачестви като геноцид клането на 1,5 млн. арменци в Османската империя през 1915 г.

Американски конгресмени разгневиха Турция, след като Комисията по външна политика към Камарата на представителите в САЩ одобри резолюция, определяща като геноцид убийството на над 1,5 млн. арменци в Османската империя в началото на ХХ век, предадоха агенциите. Документът бе одобрен от 27 конгресмени, а 21 гласуваха "против".
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще предложи резолюцията за гласуване пред пълния състав на Камарата, но все още не е определена дата. Очаква се това да стане до средата на ноември. Документът най-вероятно ще бъде одобрен и там, тъй като демократите, които го подкрепят, имат мнозинство.
Сенатът също обмисля подобна резолюция, заклеймяваща като геноцид убийството на арменци от османските турци. И двата документа имат чисто символичен характер и президентът Джордж Буш не е задължен да я ратифицира.
Самият Буш се противопостави на резолюцията още при внасянето й в Комисията по външна политика. Той предупреди, че приемането й може да нанесе сериозни щети на отношенията с Турция и да подкопае американската политика в Близкия изток и военната операция в Ирак. Там силите на САЩ зависят от транспорта на оборудването и на други доставки през Турция. Белият дом вчера изрази силно разочарование.
Държавният департамент също изрази съжаление. "Продължаваме да се противопоставяме на резолюцията, която само може да навреди на отношенията между САЩ и Турция, както и на американските интереси в Европа и Средния изток", обяви говорителят Шон Маккормак.
Зам. държавният секретар по външната политика Никълъс Бърнс обяви, че администрацията е "много разочарована" от вота. Но той се надява Турция, която е "един от най-ценните ни и важни съюзници", да не предприеме мерки за разваляне на двустранните отношения.
Анкара реагира много остро, президентът Абдуллах Гюл осъди документа. "За съжаление някои политици в САЩ се оказаха глухи за призивите да проявят разум и отново се опитаха да жертват големите проблеми за малки вътрешнополитически игри", обяви той. Гюл определи решението на комисията като неприемливо и изтъкна, че то няма никакво значение за турския народ.
Правителството на премиера Реджеп Ердоган призова Камарата на представителите на САЩ да остави без последствие "безотговорен текст", тъй като в противен случай двустранните отношения могат "да бъдат поставени в опасност", предаде АФП. "Надяваме се, че Камарата на представителите ще прояви разум и няма да придвижи напред тази резолюция", заявява в комюнике кабинетът. Турското правителство е "ужасено от приемането на резолюцията. Несправедливо е турската нация да бъде обвинявана за престъпление, което никога в своята история не е извършвала", се казва още в документа.
Турция отхвърля обвиненията за геноцид над арменците в Османската империя. Арменската страна твърди, че около 1,5 млн. арменци са избити при масовите кланета през 1915-1917 година. Според Анкара пък около 300 хил. арменци, но и най-малко още толкова турци са били убити при вълненията, предизвикани от въстанието на арменците, включили се на страната на Русия в Първата световна война.

в."Сега",12.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP