Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Признаването на арменския геноцид

М. Игнатиу, в. "Етнос"

Комисията по външните работи на Камарата на представителите на американския Конгрес пристъпи към признаване на арменския геноцид, акт, който ще постави на голямо изпитание отношенията между САЩ и Турция, въпреки усилията на американското правителство и лично на президента Джордж Буш.

До преди приемането на резолюцията за признаването на арменския геноцид, опитни дипломати предупреждаваха, че турският министър-председател ще реагира остро и решително, ако избиването на арменците от османските турци бъде признато и от Камарата на представители на американския Конгрес. По-специално те изказваха опасения, че Ердоган ще даде нареждане за нападение срещу Северен Ирак с мотива, че "преследва кюрдски сепаратисти".

Джордж Буш се опита да убеди американските законодатели, като публично отправи призиви към Конгреса да отхвърли проекторезолюцията, в която се казва, че "геноцид е масовото избиване на арменците през второто десетилетие на миналия век".

Американско-турските отношения ще понесат щети, ако проекторезолюцията бъде приета, каза Буш и добави, че "подобно решение не дава правилен отговор на тези масови убийства, оставили дълбок отпечатък в историята".

В подкрепа на проекторезолюцията гласуваха 27 представители, а "против" се изказаха 21. Става дума за впечатляваща победа на арменската общност и за първи опит за признаване на едно от най-големите престъпления на 20 век.

По време на заседанието поддръжниците на признаването на геноцида акцентираха върху наглото поведение на армията на Османската империя, изтъквайки, че дълг на човечеството е да почете мъртвите арменци.

Привържениците на Турция безсрамно твърдяха, че признаването на геноцида "ще изложи на опасност американските войници, които се намират в Ирак". Това е безпрецедентно и недопустимо твърдение, като се има предвид, че Анкара отказа да помогне на Вашингтон във войната срещу Саддам, в резултат на което бе пропуснат "моментът" и бе дадено време на силите на иракския диктатор да се прегрупират.

Преди гласуването в комисията Ердоган изпрати послание до Вашингтон, че двустранните отношения ще понесат удар. "Връзките на САЩ с един от най-значимите им партньори в района ще отслабнат", каза той.

В същото време турският премиер оповести, че ще поиска от парламента да го упълномощи за евентуална военна операция срещу кюрдските сепаратисти в Северен Ирак. Белият дом предупреди Анкара да не нахлува. "Не считаме, че ще е най-добре за турската армия да нахлува в Ирак", каза говорителката на Белия дом Дейна Перино.

Въпреки противопоставянето на Белия дом, Ердоган заяви пред Си Ен Ен Тюрк, че ще внесе в парламента план за операция извън границите на Турция.

Москва призова Анкара да прояви сдържаност, а ЕС припомни необходимостта от зачитане на иракската териториална цялост.

Багдад се закани, че иракската армия и кюрдите в Северен Ирак ще отблъснат всяко нападение. За тежки загуби предупреди турската армия и управителят на Арбил, а лидерът на прокюрдската Партия за демократично общество Ахмет Тюрк призова правителството да предпочете политически и икономически средства пред военна инвазия.

Президентът Джордж Буш, държавният секретар Кондолиза Райс и военният министър Робърт Гейтс се опитваха до последния момент да предотвратят признаването на арменския геноцид от Комисията по външните работи с аргумента, че резолюцията ще взриви политиката на Вашингтон в Близкия Изток.

Седемдесет на сто от въздушните превози на САЩ към Ирак и 95 на сто от американските бронирани бойни машини минават през Турция, каза Робърт Гейтс. Буш предупреди, че арменската резолюция значително ще навреди на отношенията с един ключов съюзник. Кондолиза Райс от своя страна определи арменската резолюция като "проблематична за усилията на САЩ в Близкия Изток".


bgnewsroom>com,16.10.2007/ БТА.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP