Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция удари иракски Кюрдистан

Въпреки съветите от страна на САЩ да не предприемат подобен род действия, турски военни самолети и хеликоптери вече бомбардират позициите на кюрдските сепаратисти, разположени по протежение на турско-иракската граница.

Дипломатическите усилия за предотвратяване на мащабна турска операция в Северен Ирак продължават.

Според Анадолската агенция в сряда сутринта ( след заседание на правителствените и военните ръководители на страната, на което се е обсъждал обхватът и продължителността на една възможна турска офанзива в Северен Ирак ) турската армия е предприела въздушни нападения срещу кюрдските позиции.

Няколко самолета F-16 са излетели от базата на турските ВВС в Диарбекир за атаката срещу кюрдските партизани, съобщи турската новинарска агенция „Доган“.

Правителствен представител призна, че турската артилерия е обстрелвала кюрдски позиции в Ирак в отговор на засадата от страна на кюрдски бунтовници, при която миналата неделя бяха убити 17 турски войници. Той обаче отрече версията за въздушни нападения от турска страна.

Очаква се високопоставена, иракска делегация да пристигне днес в Анкара.

Анадолската агенция съобщава, че според турския министър на външните работи Али Бабаджан, който се завърна във вторник вечерта от Багдад, Турция очаква „конкретни мерки от иракска страна, иначе посещението не би имало никакъв смисъл“.

Иракският премиер Нури-ал-Малики вече нареди затварянето на всички офиси на ПКК в Ирак и настоя изрично да не й се позволява да оперира от иракска територия.

В отговор Али Бабаджан каза, че в настоящия момент само думи не са достатъчни. Турция, според неговите думи, има следните приоритети:“ да попречи на ПКК да използва иракска територия като своя логистична база и да спре всякакви действия от страна на ПКК в Ирак, както и затварянето на всичките лагери и бази на организацията. Ръководителите на ПКК трябва да бъдат арестувани и екстрадирани в Турция“.

dnes>bg,25.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP