Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ердоган дипломатично натисна САЩ за кюрдите

Реджеп Тайип Ердоган

[Reuters]

Иракският вицепрезидент Тарик ал Хашеми пристигна на спешна визита в Анкара

Турция не се поддаде на международния натиск и настояването на най-близкия си съюзник САЩ да се откаже от военната операция в населените с кюрди северни райони на Ирак, предаде АФП.

Анкара показа, че иска да намери разрешение с продължаващите в Анадола терористични атаки на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която използва Северен Ирак за своя логистична база. Белият дом заяви, че разбира желанието на Анкара да се справи с проблема, но широкомащабна военна операция в населените с иракски кюрди райони би довела до засилване на напрежението в Ирак. Еврокомисията и НАТО също призоваха Турция да избягва военен удар срещу бази на ПКК.

В отговор турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предприе дипломатически маньовър, настоявайки коалиционното правителство в Багдад да се справи с ПКК. "Иракчаните трябва да заемат ясна позиция, това е от интерес за всички", аргументира се турският премиер. "Получаване на мандат от парламента за задгранична военна операция не означава, че тя е неизбежна", заяви в телевизионно интервю Ердоган. "Но ние ще действаме в подходящото време и с необходимите сили, защото става дума за нашата сигурност", предупреди турският премиер. Ердоган се намира под засилен обществен натиск да се справи с кюрдските сепаратисти, които през последните месеци засилиха нападенията си срещу турски войници, убивайки десетки.

Възможността правителството в Анкара да получи разрешение от парламента за нахлуване в Ирак принуди вицепрезидента Тарек ал Хашеми спешно да отлети от Багдад, за да лобира пред Ердоган и президента Абдула Гюл да се търси дипломатическо вместо военно разрешение на кризата. Хашеми останал доволен от преговорите. Днес в Анкара се очаква да кацне втора иракска правителствена делегация, която да преговаря за практическите стъпки за разрешаване на проблема. Предприети са необходимите стъпки за засилване на сътрудничеството между Анкара и Багдад при разрешаване на проблема с терористичните атаки на кюрдските сепаратисти, заяви пред АФП бившият американски съветник по национална сигурност Брент Скоукрофт.

Експерти по сигурността смятат, че Турция няма да повтори военните кампании от средата на 90-те години срещу ПКК. Според тях сега турската авиация ще се задоволи с удари от въздуха по бази на сепаратистите и спорадични гранични нахлувания за изтласкването на бунтовниците далеч от границата.

dnevnik>bg,17.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP