Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Анкара отказа да преговаря с иракските кюрди

Автономните власти на Иракски Кюрдистан изразиха днес решимост да се защитават в случай на нападение срещу тяхната територия

[Reuters]


Турция отхвърли призива на иракските кюрди за директни разговори с цел намаляване на напрежението, породено от присъствието на кюрдски бунтовници в Северен Ирак, като заяви, че Анкара признава само Багдад като събеседник, предаде Франс прес.

"Не разговаряме с кюрдските групировки в Ирак. Нашият събеседник е иракското правителство в Багдад и обсъждаме съответните въпроси с неговите представители", каза турският вицепремиер Джемил Чичек в интервю за англоезичния турски вестник "Тудейс заман".

"Северен Ирак е част от Ирак и иракските кюрди трябва да минат през собствената си администрация в Багдад, за да разговарят с нас", подчерта Чичек, който е и говорител на правителството.

Автономните власти на Иракски Кюрдистан изразиха днес решимост да се защитават в случай на нападение срещу тяхната територия, където Турция може да предприеме военна операция срещу базите на кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия ПКК.

Това предупреждение идва, след като турският парламент даде в сряда зелена светлина за евентуално нахлуване на турската армия в Северен Ирак.

Правителството на Иракски Кюрдистан увери вчера, че не иска война с Турция и призова за пряк диалог с Анкара.

Съединените щати предупредиха Турция да не предприема военни действия, които биха имали негативни последици върху Северен Ирак, където има относителна стабилност.

Правителството в Багдад на премиера Нури ал Малики, което има много малко влияние в Кюрдистан, увери, че целта му е да премахне присъствието на ПКК в този район.

Според Анкара около 3 500 бойци на ПКК се укриват в района и са подкрепяни от иракските кюрди.

dnevnik>bg,19.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP