Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Напрежението между Турция и Ирак повиши рекордно цената на петрола

Цената на петрола продължава и днес своя път нагоре, след като вчера поскъпна с близо 3%, заради новината за нарастващо напрежение между Турция и Ирак. Прогнозата за по-тежък зимен период, допълнително изнерви пазара, информира money.bg.

Американският лек петрол се покачва с 59 цента тази сутрин до $86.72 за барел, след като по-рано удари дневен връх на $86.79. От понеделник до днес суровината поскъпна с близо $3. Лондонският брент петрол пък се котира на $83.09 за барел.

Тази седмица всички фундаменти са в подкрепа на цената на петрола. Геополитическата криза с кюрдските бунтовници в Северен Ирак се задълбочава, а доларът отново е в близост до рекордните си дъна, което кара спекулантите да хеджират с изкупуване на стокови фючърси.

Евентуална турска военна операция срещу кюрдите в Ирак, накара инвеститорите да започнат презапасяване с петрол и търсенето скочи до небето. Пазарът се опасява от възможността за преустановяване на суровинните доставки от арабската страна в началото на зимния период.

Турският кабинет започна консултации с парламента за даване на разрешение за провеждане на военна операция. Турция е важен коридор за износа на иракски и каспийски петрол към Средиземноморието и Западна Европа.

Петролът успя да поскъпне с цели $8 или 10% за една седмица и заради стратегиите по ограничаване на валутния рискползвани от хедж-фондовете в САЩ. Златото по същата причина удари тази седмица 28-годишен връх.

News>bg,16.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP