Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Проблемът на Турция с ПКК

Многохилядна анти-кюрдска демонстрация в Истанбул

Днес/ 29.10.2007 / Турция отбелязва 84-тата годишнина от основаването на републиката. Очакват се демонстрации срещу кюрдската работническа партия ПКК.

Най-малко до предстоящото посещение на турския премиер Ердоган във Вашингтон, което е предвидено за 5 ноември, дрънкането на оръжия ще си остане само на думи. Заплахите на Анкара обаче, че ще се отбранява с всички средства срещу заплахата от войнствени кюрдски сепаратисти, включително и с военна инвазия в северен Ирак, стават все по-категорични. По-остър стана и тонът в изявленията на водещите турски политици. Шефът на генералния щаб на армията Яшар Бююканит предизвести, че ще бъдат нанесени сериозни удари срещу ПКК. Армията щяла да продължи битката срещу тереристите, докато ги обезвреди. Наблюдатели съобщават, че подготовката на турската армия за гтоляма офанзива в Северен Ирак на практика е приключила. Министър-председателят Ердоган заяви :

“Направихме всичко необходимо както в национален, така и в международен маща, ние предприехме всички необходими стъпки в борбата срещу терора и ще продължим да следваме този път и сега.”

Засега обаче Турция е относително изолирана по отношение на намерението си за военна офанзива в Северен Ирак. Преговорите с иракското правителство за евентуални съвместни действия прикючиха без резултат, а турският външен министър Али Бабаджан получи в Техеран само необвързващи обещания. Там той заяви :

“Ние очакваме, всички наши приятели да подкрепят Турция в борбата и срещу тероризма – и то с всички възможни средства, които са на тяхно разположение.”

Засега остава неясно, кога точно ще започне голямата военна офанзива срещу ПКК. Шефът на армията генерал Бююканит намекна, че ще бъдат изчакани резултатите от посещението на Ердоган във Вашингтон през следващите дни. Министър-председателят пък каза, че не било работа на шефа на генералния щаб на армията да прави подобни изявления. Сред турското население настроенията междувременно са доста нажежени. На уикенда се състоя голяма демонстрация в анадолийския град Кайзери, където 300 000 души изразиха мирния си протест срещу кюрдската работническа партия ПКК. На други места обаче са били атакувани и опустошени офиси на кюрдската регионална партия ДТП. Междувременно дори се стига до плачкосване на магазини, чийто собственици са кюрди. Властите в Турция дори обмислят евентуалното въвеждане на извънредно положение в някои региони на страната. Президентът на парламента Кьоксал Топтан каза:

“Все още Турция не е достигнала точката, в която ще бъде необходимо да се обяви извънредно положение. Мога само да се надявам, че ще постигнем успех в борбата срещу терора, без да се налага подобно нещо.”


Deutsche Welle,29.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP