Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Руслан Кадрматов

Турция може всеки момент да започне военна операция срещу сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК), които имат бази в Северен Ирак. Това стана още по-очевидно след последните нападения през уикенда, при които 200 бойци на ПКК атакуваха турски патрул и убиха 16 турски войници. Народът се възмути и притисна управляващите в Анкара да действат твърдо срещу кюрдите въпреки призивите на Вашингтон и Багдад за сдържаност. Те се страхуват, че военната намеса може да повдигне въпроса за независимостта на Иракски Кюрдистан в северната част на страната, което ще влоши съюзническите отношения между Турция, САЩ и Ирак.
Според медиите турските генерали вече са разработили

четири плана за операция в Северен Ирак

Първият предвижда един армейски корпус (три механизирани дивизии) да навлезе на пет-десет километра в иракска територия и да вземе под свой контрол граничната зона. Но такава операция е малко вероятна заради различни международни спогодби и сложната ситуация в Ирак.
Според втория вариант спецчасти от Турция с подкрепа на хеликоптери провежда "точкови операции" в Северен Ирак. Целта е да се унищожат базите на кюрдските бунтовници, а пленниците да се доставят на турска територия.
Третият сценарий предвижда масирана бомбардировка на иракската планина Кандил, където според турското разузнаване са разположени основните бази на ПКК. Това ще нанесе и психологически удар на екстремистите.
Четвъртият вариант, който бил най-вероятен, е наземно-въздушна операция в Северен Ирак. Този план трябва да позволи на войските с минимални загуби и за кратки срокове да унищожат отредите и базите на ПКК. Турция вече е струпала големи войскови съединения и тежка бронетехника в района на граничния град Силопи в провинция Шърнак. Те ще трябва да бъдат подкрепени от най-малко 100 000 турски войници.
Експерти отбелязват, че в Северен Ирак има около 4500 кюрдски бойци на ПКК. Но независимо от този малък брой те имат дългогодишен опит от бойни действия, особено в планините. Освен това на тяхна страна в един момент могат да се включат отредите на двете най-влиятелни групировки в иракски Кюрдистан - Демократическата партия на Масуд Барзани, който оглавява автономното правителство в регион,а и Патриотичния съюз на Джалал Талабани, който е президент на Ирак. Техни представители вече обещаха на Турция в случай на нападение да й осигурят "позорен разгром". Все пак неотдавна Талабани призова ПКК да напусне територията на Ирак.
Багдад се опита да успокои турските военни, като сключи споразумение за трансгранично сътрудничество с Анкара. Това обаче не успокои духовете. САЩ справедливо се опасяват, че една турска военна операция в Ирак ще доведе до

дестабилизация на Кюрдистан,

който е единственият горе-долу спокоен регион в Ирак в сравнение с шиитските и сунитските части на страната.
Интересно е, че активизацията на кюрдските сепаратисти от ПКК съвпадна с възобновената дискусия за превръщането на Ирак във федерация с широки пълномощия на регионалните власти, тоест на трите основни етноса - шиити, кюрди и сунити. В края на септември Сенатът на САЩ с голямо мнозинство одобри резолюция, която предвижда страната да се раздели на три части. На 8 октомври тази идея бе подкрепена от иракския президент Джалал Талабани, който е етнически кюрд. Според една от версиите именно заплахата, че иракските кюрди могат окончателно да се отцепят от Багдад, кара Анкара да бърза с военната си операция и унищожаването на ПКК.
Но не е изключен и друг сценарий. Постоянните атаки на бойците на ПКК могат целенасочено да въвлекат Турция в иракския конфликт, което ще ускори разпадането на Ирак. Турските власти много лесно могат да се поддадат на емоциите и да започнат военна операция, ако сметнат, че администрацията на САЩ губи контрол над ситуацията. За това свидетелства и фактът, че Комисията по външната политика на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ призна арменския геноцид в Турция в началото на XX-ти век. Това вече влоши отношенията между двете страни, което накара дори американския президент Джордж Буш да разкритикува решението на конгресмените.

в."Сега",22.10.2007/Лента ру

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP