Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският парламент одобри удари в Ирак

Армейските части ще унищожават базите на кюрдските сепаратисти от ПКК

Меджлисът одобри изпращането на армейски части в северната част на Ирак, за да бъдат унищожени базите на бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК). Това заяви председателят на турския парламент Коксал Топтан, цитиран от Ройтерс.
Правителството поиска разрешение за една година, през която подразделения на турската армия да нанасят удари в Северен Ирак. Предложението, съпроводено с искане за провеждането на превантивни военни операции, бе одобрено от 526 депутати в 550-местния парламент. В одобреното искане се изтъква, че Анкара зачита териториалната цялост на Ирак и всяко навлизане на турски войски ще бъде насочено единствено и само срещу сепаратистката ПКК и нейните бази на иракска територия.
В резолюцията на Меджлиса се посочва още, че правителството само ще определя броя на войниците, които ще участват в мисиите. Генералният щаб на армията е задължен да координира действията си с правителството. Висшите военни са длъжни да докладват в подробности плановете по осъществяването на самата операция - време, място, продължителност и числен състав на участващите подразделения. Съветът за национална сигурност на Турция ще определи на заседанието си на 24 октомври датата и начина на провеждане на трансграничната операция в Северен Ирак. То ще бъде председателствано от президента Абдулах Гюл, отбелязва в. "Хюриет".
Джордж Буш призова властите в Анкара да не прекосяват границата и да не нанасят удари срещу кюрдските бунтовници в съседен Ирак предвид сложната обстановка в страната. "Една военна операция в Ирак не би била от интерес на Турция", заяви американският президент на специална пресконференция във Вашингтон, свикана непосредствено след решението на Меджлиса.
През последните дни ЕС и Русия също предупредиха Анкара да не осъществява трансгранична операция срещу базите на кюрдските бунтовници в Северен Ирак.
Вчера иракският премиер Нурир ал-Малики се обади на турския си колега Реджеп Ердоган и потвърди ангажимента на Багдад да смаже бунтовниците от ПКК.

в."Сега",18.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP