Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Геноцидът над арменците скарва САЩ и Турция?

Премиерът Реджеп Ердоган предупредил Джордж Буш, че отношенията между САЩ и Турция могат сериозно да се влошат, ако американският Конгрес приеме проектозакон, определящ като геноцид избиването на 1,5 млн. арменци в периода 1915 -1917 г. , предадоха агенциите.

Лидери и на двете камари в Сената са се обединили около убеждението за геноцид и вярват, че резолюцията ще бъде приета до края на ноември.

Преди да влезе за гласуване, проекторезолюцията трябва да бъде одобрена от Комисията по външните работи, чиито членове ще я разгледат на 10 октомври.

Администрацията на Буш е против резолюцията, която сериозно ще развали отношенията с Турция - основен съюзник на САЩ.

Бивши държавни секретари на САЩ предупреждават, че приемането на резолюцията "може да застраши интересите, включително войниците ни в Ирак и Афганистан, и ще навреди на усилията ни за помирение между Армения и Турция".

Подобни резолюции бяха приети от Камарата на представителите през 1975 г. и 1984 г., но Сенатът ги отхвърли. През 1990 г. Сенатът също блокира такъв проектозакон.

Турското правителство отхвърля твърденията за геноцид над арменците в Османската империя, и твърди, че много от тях са измрели от глад и болести.

News>bg,06.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP