Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Париж търси нормализация на отношенията с Анкара

Франция иска да нормализира отношенията си с Анкара въпреки спора им по въпроса за присъединяването на Турция към ЕС, посочи френският външен министър Бернар Кушнер преди днешното си посещение в турската столица, предаде АФП, цитирана от БТА.

Кушнер пристига на първо посещение в Анкара след встъпването в длъжност на президента Никола Саркози, който за разлика от външния министър, смята, че Турция не трябва да бъде част от ЕС.

Саркози многократно е заявявал, че е против влизане на Турция в ЕС , изтъквайки че тази страна няма място в Европа, тъй като е част от Мала Азия. Той предлага формула за тясно асоцииране с Турция вместо пълноправно членство на страната.

Той спомена обаче в края на август възможност за подновяване на преговорите за присъединяване с Турция, при условие че ЕС създаде "комитет на мъдреците", натоварен да мисли върху бъдещето на съюза.

Саркози заяви пред турския премиер Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица в Ню Йорк, че започналите през 2005 г. преговори за присъединяване на Турция към ЕС ще доведат до по-тесни връзки, "макар и да се разминаваме за крайния резулат от тези преговори", подчерта френският външен министър.

"По тази причина резултатът от тези преговори е напълно отворен с една страна, която олицетворява една модерна представа за исляма", заяви Кушнер, като добави, че е необходим и дебат за бъдещото на европейския блок.

Той изрази желание за сътрудничество в енергийната област с Анкара. Кушнер посочи, че ще обсъди с турските си събеседници по време на еднодневното посещение и въпроса за съпротивата на Анкара за участие на "Газ дьо Франс" в проекта за газопровод Набуко, който трябва да свързва Каспийско море с Европа, преминавайки през Балканите.

"Това е важен въпрос за Франция и желаем бърз напредък по него", добави той.

Турските медии съобщиха през април, че властите в Анкара са решили да прекъснат временно преговорите с френската компания в отговор на френски проектозакон, предвиждащ наказания за отричане на съществуването на арменски геноцид. Този проектозакон бе приет на първо четене от френското Национално събрание миналата година.

От своя страна турската армия заяви, че е замразила военното си сътрудничество с Франция, която е привилегирован търговски партньор на Турция и търговският обмен между двете страни възлиза на около 10 милиарда евро.

Кушнер се очаква да бъде приет от своя турски колега Али Бабаджан, от премиера Реджеп Тайип Ердоган и от президента Абдуллах Гюл.

evropa>dnevnik>bg,05.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP