Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция на път към своя Виетнам




Меджлисът гласува с огромно мнозинство "ЗА" навлизане в Ирак

Мариана Василева

С огромно мнозинство турският парламент разреши в сряда мащабна трансгранична операция на армията в Северен Ирак срещу разположените там бази на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от почти четвърт век воюва за независима кюрдска държава в Югоизточна Турция. Докато от САЩ и Европа към Анкара се посипаха незабавни призиви за "максимална сдържаност", в същия ден в турската столица пристигна сирийският президент Башар ал-Асад, за да изрази ясна подкрепа за решението на турския Меджлис и да подчертае пред журналисти, че то е "законно право на Турция". В Багдад все пак вярват, че са успели да спечелят поне отсрочка за планираната военна операция на Турция в Северен Ирак след разговорите на вицепрезидента Тарик ал-Хашеми с турски служители в сряда. "Ако иракското правителство не успее да се справи с отговорностите си, Турция ще има правото да извърши каквото е необходимо в защита на сигурността си", призна, цитиран от Си Ен Ен -Тюрк, вицепрезидентът Ал Хашеми. Това накара регионалното кюрдско правителство в Северен Ирак на свой ред да поиска "пряк диалог" с Анкара по въпроса за бунтовниците от ПКК, съобщи АФП.
"Турция ще преживее своя Виетнам, ако навлезе в Северен Ирак". Тази заплаха отправи пред АП военният лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) Мурат Карайълан в момент, когато американците оценяват на 60 000 числеността на турската войска, струпана по границата с Ирак , а премиерът Реджеп Ердоган заявява, че Анкара "няма да иска разрешение от никого", за да я прекоси.
Същевременно началникът на турския генщаб генерал Яшар Бююканът предупреди, че военните връзки между Турция и САЩ "ще претърпят непоправим удар", ако резолюцията за арменския геноцид в Османската империя бъде приета и в пленарната зала на американския Конгрес, след като беше гласувана миналата седмица от комисията по външните отношения на долната камара. "Американците се самопростреляха в крака", коментира турският главнокомандващ пред в. "Миллиет".
Турция може да затвори военновъздушната база в Инджирлик, както и въздушното си пространство за американски самолети, да прекрати участието си в съвместни военни учения, да обезсили отбранителните договори и да отмени посещенията на турски служители в САЩ. Това казаха турски дипломати на американския зам-министър на отбраната Ерик Еделман, изпратен спешно в Анкара от държавния секретар Кондолиза Райс. Началото вече положи турският министър на външната търговия Кюршат Тюзмен, който отмени визитата си в САЩ.
Въпреки силния натиск от страна на президента Джордж Буш и Кондолиза Райс председателят на долната камара на Конгреса - демократката Нанси Пелоси, не просто заявява решимост да внесе в пленарна зала закона за арменския геноцид, но го сравни с този в Руанда и Дарфур. "Поне 23 страни са признали геноцида над арменците. Какво пречи да бъдем 24-та страна", запита Пелоси, която "постла пътя" за вчерашното посещение във Вашингтон на арменския премиер Серж Саркисян. "Не би могло да има по-лошо съвпадение във времето на тези наглед несвързани помежду си събития: засилването на нападенията на ПКК в Турция и признаването на арменския геноцид от комисията по външните отношения на американския Конгрес", коментира в. "Вашингтон пост". Сякаш в потвърждение на това турският премиер Реджеп Ердоган за първи път открито заплаши съюзника си в НАТО - САЩ, с ответни мерки, ако Конгресът приеме резолюцията за арменския геноцид: "Констатираме, че здравият разум постепенно отстъпва пред безотговорни политически сметки. При това положение и ние ще възприемем съотвената позиция. Каквито и да са щетите, които ще претърпи Турция, нейните противници ще понесат десетократно по-големи щети", каза Ердоган пред заседание на управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Той не уточни какви мерки обмисля Анкара срещу САЩ, но подчерта: "Стигнахме до повратна точка, в която да обмислим нови пътища и методи. Търпението ни се изчерпа".
Одобрението на парламента за трансгранична операция не означава незабавното й изпълнение, поясни премиерът по време на същото партийно заседание, на което заплаши САЩ с "ответни мерки". "Искрено си пожелавам решението (за нахлуване в Ирак) да не бъде приложено никога", каза Ердоган. Той прикани правителството в Багдад и иракските кюрди да вземат мерки срещу партизаните от ПКК, така че да избегнат последствията от евентуално нахлуване на турската армия в Северен Ирак. Американският съюзник Турция и най-големият американски враг Иран формират военна коалиция за прогонване на въоръжените кюрдски сепаратисти от базите им в Северен Ирак, които използват от 2004 г. насам. Това съобщи сайтът "Нюзмакс", позовавайки се на интервю, взето от лидери на кюрдските бунтовници в тайна база в планината Кандил в граничните райони на Иран. Според партизанския командир Биряр Габар целта на иранската Революционна гвардия е да изтласка кюрдите от граничния район, "за да го превърнат в ничия земя за прехвърляне на оръжие и ислямски бойци в Ирак, за да се бият с американците". Той окачестви иранско-турското обединение като "антиамерикански алианс" и оцени, че то е резултат от твърдата решимост на ПСР да ислямизира още повече турската държава. През юли Иран предложи на Турция икономическо споразумение за изграждане на стратегически газопровод, който да транспортира иранския природен газ към Европа. Това би осигурило солидна глътка въздух на Техеран, който е в примката на икономически санкции заради ядрената си програма. На пресконференция през август, когато все още беше външен министър, сегашният турски президент Абдуллах Гюл се обяви в защита на съвместните действия на Анкара и Техеран срещу въоръжените кюрдски бунтовници, действащи в пограничните райони на двете страни.
Във всеки случай турският правителствен говорител Джемил Чичек се опита да разсее подозренията за "енергийни интереси", стоящи зад онова, което Анкара демонстрира като "непростима обида" към САЩ от признаването на арменския геноцид и, от друга страна, борба срещу кюрдския сепаратизъм. Наред с другото обаче опасенията от турска инвазия в Северен Ирак се отразиха и на цените на петрола въпреки уверенията на Чичек, че евентуалната военна операция в Северен Ирак ще бъде насочена изключително срещу бази на ПКК. Междувременно турската артилерия всекидневно обстрелва райони в Северен Ирак, а в понеделник жители на гранично иракско село казха, че са били подложени и на ракетен обстрел, и поискаха намесата на американската армия. Поне тя има добра представа за Виетнам...

в."Новинар",19.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP