Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

ЕС хвали Турция за икономическите реформи и критикува политическите

Европейският съюз ще отправи в годишния си доклад през ноември критики към Турция във връзка с човешките права, ролята на армията и отказа на Турция да отвори пристанищата си за кипърски кораби, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Проектът за доклад на Европейската комисия хвали Турция за действията й, насочени към преодоляване на кризата, която се създаде след като опозицията и армията блокираха избора на Абдуллах Гюл за президент от парламента по-рано тази година.

Оценен е и напредъка на икономически реформи, в частност реформирането на законодателството за стоки и услуги, което е сближено с европейските стандарти, и така е подпомогнат икономическият растеж.

Според Европейската комисия обаче Анкара е отбелязала ограничен напредък през тази година по политическите реформи и са необходими допълнителни усилия. Това се отнася най-вече до осигуряването на свобода на изразяване, налагането на граждански контрол върху армията и гарантирането на правата на немюсюлманските
религиозни общности.

Турция трябва да положи още усилия и за борбата с корупцията, в областта на правосъдието и за правата на синдикатите, жените и децата, препоръчва Европейската комисия.

Армията трябва да спре с опитите да повлияе на демократичния процес, пише още в документа. Според ЕК в Турция все още не са осигурени пълен граждански контрол над армията и парламентарен надзор на разходите за отбрана.

Турция е критикувана и затова, че не е изпълнила обещанието си да отвори своите пристанища за плавателни съдове от Република Кипър в рамките на усилията за нормализиране на отношенията между двете държави.

Докладът на ЕК ще бъде оповестен официално на 7 ноември, припомня агенцията. Турция започна преговорите за членство през 2005г. , но не се очаква да стане равноправен член на Евросъюза преди 2015 г.

evropa>dnevnik>bg,25.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP