Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ердоган даде разрешение за операция в Северен Ирак


Анкара

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган днес даде разрешение да бъдат взети всички необходими мерки за борбата срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/, включително и операция в Северен Ирак, където сепаратистите имат бази, предаде Ройтерс.

Дадена бе заповед за вземането на всякакъв вид мерки, включително и трансгранична операция, съобщи канцеларията на Ердоган след среща на високопоставени турски представители във връзка с ескалацията на насилието от страна на кюрдските бунтовници срещу турските сили за сигурност, при което бяха убити 15 турски войници.

***
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган днес даде разрешение да бъдат взети всички необходими мерки за борба срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/, включително и нахлуване в Северен Ирак, където сепаратистите имат бази, предадоха световните агенции.
Дадени са необходимите заповеди и инструкции на съответните институции да вземат всякакви юридически, икономически и политически мерки и да предприемат, ако е необходимо, трансгранична операция срещу присъствието на терористичната организация в една съседна страна, съобщи канцеларията на Ердоган след заседание на Висшия съвет за борба с тероризма под председателството на премиера.

Решението бе взето на заседание на Висшия съвет за борба срещу тероризма под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, свикано, след като бунтовниците на ПКК убиха 15 турски войници през последните дни в Югоизточна Турция.

Турският парламент трябва да одобри всяко решение за широкомащабно нахлуване в съседен Ирак за ликвидирането на кюрдските бунтовници, които се укриват там, заяви днес турският министър на отбраната Веджди Гьонюл, цитиран от Ройтерс.

Одобрение от парламента обаче не е необходимо за по-ограничена, така наречена трансгранична операция за "горещото преследване", посочи Гьонюл.

Подписаният миналия месец с Турция договор за сигурност е най-добрият начин за справяне с нападенията на кюрдските бунтовници в Турция, заяви днес иракското правителство, цитирано от Ройтерс.

Договорът за сигурност между Турция и Ирак е рамката, с която се гарантира сигурността на двете страни, каза иракският правителствен говорител Али ал Дабаг.

Съединените щати са ангажирани да работят и с Турция, и с Ирак в борбата срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК), които извършиха серия от атаки. Това заяви говорителят на Белия дом Гордън Джондроу, цитиран от Ройтерс, след като по-рано днес турският премиер Реджейп Тайип Ердоган разреши на армията да навлиза в Северен Ирак, където сепаратистите имат бази.

Джондроу отбеляза, че нападенията, извършвани от ПКК, не са в интерес нито на Турция, нито на Ирак. Той обаче не уточни дали Съединените щати ще подкрепят мярката на турското правителство да разреши на армията да навлиза в Северен Ирак. Това е хипотетичен въпрос, ограничи се да каже Джондроу.

bgnewsroom>com,09.10.2007/Ройтерс/БТА

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP