Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Анкара се пита иде ли краят на достлука с Вашингтон


Парламентарна комисия в САЩ прие закон за арменския геноцид от 1915 г.

Комисията по външните отношения в долната камара на американския Конгрес прие с 27 гласа "за" срещу 21 "против" закона за арменския геноцид в Османската империя. Това съобщи вчера турският вестник "Хюриет", питайки се в заглавие: "Идва ли краят на 100-годишното партньорство на Турция със САЩ?".

Пред посолството на САЩ в Анкара от вчера сутринта започнаха масови протести с участието на учители, войници и студенти, които скандираха антиамерикански лозунги с помощта на мегафони, съобщи радио "Свобода". Това решение може да се отрази негативно на цялата международна политика и да нанесе големи щети на интересите на САЩ в Европа и Близкия изток, предупреди президентът Абдулллах Гюл.
Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак пръв изрази съжаление от приемането на законопроекта, който признава за геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г. В същия дух американският пом. държавен секретар по политическите връзки Никълъс Бърнс заяви, че е "дълбоко разочарован", и прикани Турция да се въздържа от реванш. Надяваме се огорчението (на Анкара) да се ограничи само в декларации и да не прерасне в действия, които биха накърнили много добрия начин, по който сътрудничим години наред, отбеляза Бърнс.
Говорителката на Белия дом Дана Перино същевременно конкретизира надеждите на американската администрация: "Най-доброто нещо, което може да се направи, е (турските) военни да не навлизат в Ирак", каза тя пред журналисти във Вашингтон. И двамата представители на САЩ със сигурност помнят добре, че Анкара не разреши преминаването на американски войници през нейна територия за инвазията в Ирак през 2003 г., но също и факта, че "сухопътната забрана" не важи за военновъздушната база в Инджирлик поне засега.
Генщабът на турската армия е изготвил четири варианта за военна операция в Северен Ирак срещу базите на кюрдските сепаратисти от ПКК, като очаква одобрението на парламента за един от тях, съобщи "Хюриет". Решението за подобна операция беше обявено във вторник от премиера Реджеп Ердоган, който го внесе в Меджлиса.
"Оставаме с надеждата, че Камарата на представителите ще има достатъчно разум и ще бъдат положени всички усилия законопроектът (за арменския геноцид) да не влиза за разглеждане в пленарна зала на Конгреса на САЩ" . Това заяви в разпространената вчера декларация турското правителство, за което този сезон заплашва да се превърне в традиционно "арменски", поне от миналата година, когато на 12 октомври френският парламент прие закон, според който отричането на арменския геноцид е престъпление, водещо до затвор. Към началото на тази година в света остават едва няколко държави, непризнали официално арменския геноцид, сред които е и България.

в.Новинар",12.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP