Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция лудна по бронирани коли

Политици и бизнесмени масово си поръчват лимузини за 1 млн. евро

Нахиде Дениз
Истанбул,
специално за "Стандарт"

Нова мода има сред турските богаташи. Политици, бизнесмени, футболисти, лекари и дори артисти са луднали по бронираните коли. Те се оказаха най-предпочитаното транспортно средство в южната ни съседка.
Тон даде самият премиер Реджеп Таип Ердоган. Той има специален брониран мерцедес, чиято заключваща система се оказа изключително устойчива. В старанието си да го предпазят от опасностите охранители на Ердоган бяха заключили вратите на колата така здраво, че после не успяха да ги отключат, и премиерът се оказа заклещен в собствената си кола. Наложи се да разбият вратата с чук, за да го освободят.
Мнозина обясняват желанието на турските политици и бизнесмени да се сдобият с бронирани коли с увеличилите се в последно време терористични нападения и отвличания. Може би заради това най-много бронирани автомобили са си поръчали племенните вождове в Източен и Югоизточен Анадол. Тези региони са населени компактно с кюрди, обособени в племенни групи, начело на всяка от които има вожд - аширет реиси. Някои от вождовете на местните племенни кланове притежават дори по няколко различни марки. Поради терора и нападенията в тези региони бронираните коли се считат за най-сигурното транспортно средство. Предпочитат ги дори пред самолета заради зачестилите случаи на отвличания на самолети.
Големите фирми като "Мерцедес", БМВ и "Ауди" вече са се ориентирали в новата мода в Турция. Те произвеждат фабрично бронирани автомобили за турския пазар. И ги предлагат на преференцирани цени. Но дори и с намалението тези коли са три пъти по-високи в сравнение с останалите автомобили заради акцизите. Цената на брониран автомобил BMV 7 е около 1 млн. евро.
Но комшиите ни са намерили цаката и на това. Масово се практикува и преустройването на личните луксозни автомобили и на джиповете в бронирани. Цената на този тип услуга е между 30 000 и 80 000 евро. В Турция има 5 фирми, които произвеждат бронирани системи за автомобили и непробиваеми стъкла. По думите на представител на една от тези фирми само за една година 40 автомобила в източните провинции били превърнати в бронирани, непробиваеми за пистолети, пушки и автомати "Калашников". За всяка категория системи цените са различни. Минимумът е 30 000 евро. Най-мощната бронирана система е 80 000 евро. Но тя изисква и висока мощност на колите, защото го товари отгоре с 200 до 700 кг. Нищо от външния вид на колата не издавало, че тя е бронирана впоследствие. На външен вид те остават същите.
Характерна особеност на турските бронирани автомобили е устойчивостта им срещу инсталирани на пътя бомби, за което се бронира специално долната част на автомобила. Дори да засегне гумите, колата може да измине още 70-80 км. А това е особено важно особено в Източен и Югоизточен Анадол, защото там често се минират пътищата с експлозиви.

в."Стандарт нюз",08.10.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP