Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Министър-председателят на Турция Ердоган каза, че няма да има военно нахлуване в Ирак преди изборите

11/07/2007

АНКАРА, Турция -- Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган каза, че даването на разрешение за военно нахлуване в Северен Ирак не е непосредствена задача, но не изключи това да стане след общите избори на 22 юли. "Ние нямаме нужда да търсим одобрението на парламента за нашия дневен ред през тези 12 дни", каза Ердоган пред държавната телевизия в понеделник (9 юли). Той отново подчерта, че правителството няма да се поколебае да даде разрешение за "възможно най-твърд отговор" на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, ако това е необходимо след изборите. Той призова също така САЩ и Ирак да вземат необходимите мерки срещу ПКК.

Междувременно във вторник местните медии в Анкара съобщиха, че прокуратурата е започнала разследване срещу двама кметове от прокюрдската Партия за демократично общество в Югоизточна Турция по обвинения в пропаганда на ПКК. Ако бъдат осъдени, те могат да получат до 7,5 години затвор. (Заман, Сабах, Хюриет - 11/07/07; Анадолска агенция, Times Online - 10/07/07)

Основните турски партии са разделени по въпроса дали следващият президент трябва да бъде избран от новия парламент

11/07/2007

АНКАРА, Турция -- Двете основни партии - управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Републиканската народна партия (РНП) - са в конфликт по въпроса дали следващият президент трябва да бъде избран от новия паламент, съобщава местната преса в сряда (11 юли). Поради факта, че законодателите не успяха да изберат наследник на президента с изтичащ мандат Ахмет Недждет Сезер, на 22 юли ще се проведат предсрочни общи избори. Новият спор между ПСР и РНП възникна, след като министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган предложи неговата ПСР да потърси споразумение с опозицията за кандидатурата на следващия президент.

Лидерът на РНП Дениз Байкал каза във вторник, че за РНП компромисът би означавал да се избере някой, който не участва в политиката и не е член на паламента. Ердоган не се съгласи, като каза, че президентът трябва да бъде избран от средите на законодателите. (Радикал, Сабах, Заман, Йени Шафак - 11/07/07)

Лидерът на кипърските турци прие поканата за среща във връзка с обединението

11/07/2007

НИКОЗИЯ, Кипър -- Лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят обяви във вторник (10 юли), че е приел поканата на кипърския гръцки президент Тасос Пападопулос за среща, имаща за цел съживяване на преговорите за обединението. Талят каза на пресконференция, че разглежда поканата като "положителна стъпка". Не бе спомената конкретна дата, въпреки че се очаква срещата да се състои преди края на юли. (Заман, Политис - 11/07/07; НТВ, Си Ен Ей - 10/07/07)
(Southeast European Times)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP