Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция се въоръжава с южнокорейски танкове ХК2

Разположената в Сеул компания Rotem е била избрана от турското правителство като партньор на турската фирма Otokar по проект, свързан с производството на 250 танка от ново поколение за нуждите на турските въоръжени сили, съобщава Army Guide.

Представител на южнокорейската компания e потвърдил, че конструкцията на танка ХК2 е убедила турците да сключат контракт с Rotem, а не с немската фирма Krauss Maffei Wegmann (KMW), която смяташе да бъде основен изпълнител на проекта.

По-рано се съобщаваше, че компанията Rotem предлага да предаде технологията на производство, а KMW е предлагала съвместно производство.

Компанията Rotem е разработила танка ХК2 съвместно с южнокорейската държавна Агенция за отбранителни разработки (Agency for Defence Development – ADD).

Първият етап на проекта включва работа заедно с компанията Otokar по разработката и производството на четири танка ХК2. Стойността на този етап възлиза на 500 млн. долара.

Предполага се, че първите танкове трябва да бъдат приети на въоръжение в турската армия през 2012 година.

ХК2 е разработван от ADD и Rotem в продължение на пет години и официално бе представен през март 2007 г. През 2009 година е планирано да започне производството му за нуждите на южнокорейската армия. До 2011 г. ХК2 трябва да заменят намиращите в южнокорейската армия остарели американски танкове М47/М48.

ХК2 е прототип на новия основен боен танк на въоръжените сили на Южна Корея и има тегло от 55 т. Предшественик на XK2 (eXperimental K2) Black Panther (Черна пантера) се явява намиращият се в момента на въоръжение танк К1.

Машината е въоръжена с 120 мм скорострелно гладкоцевно оръдие с автомат за зареждане и с активна система за защита.

Танкът е оптимизиран за водене на бойни действия в равнинни и планински условия. След монтиране на съответното оборудване XK2 може да преодолява водни прегради с дълбочина до 4,1 метра.

Дължината на бойната машина е 7,5 м ( без оръдието), ширината е 3,6 м, а височината – 2,5 м. Екипажът се състои от 3 човека (командир, оператор на въоръжението и механик-водач).

В момента Южна Корея предлага на международния оръжеен пазар доста собствени разработки, като ХК2, свръхзвуковия учебно-тренировъчен реактивен самолет Т-50, учебно-тренировъчния самолет КТ-1 и самоходната артилерийска установка К-9.

Предвижда се през 2007 година Южна Корея да увеличи военните продажби с 34% и те да достигнат до 342 млн. долара (през 2006 г. – 255 млн. долара).
(dnes>bg,21.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP