Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турските делови среди са спокойни с наближаването на изборите

С наближаването на парламентарните избори в Турция, които обикновено са синоним на несигурност и опасност, деловите среди и анализаторите, уверени в подновяването на досегашното мнозинство и в устойчивостта на националната икономика, демонстрират рядко срещано спокойствие.

Миналата седмица Истанбулската борса отбеляза рекорди, като основният й индекс IMKB-100 нарасна за пет работни дни от 4,39 процента до 52.086,68 пункта.

В доклад, предаден на нейните клиенти, банката за инвестиции Ak Yatirim прогнозира скок с 15 процента на този индекс, до 57.650 пункта, ако нейните предизборни прогнози се реализират по време на изборите в неделя.

Според тези прогнози досегашното мнозинство на Партията на справедливостта и развитието - формация, която е с ислямистки корени, но днес се определя като демократична и консервативна, ще получи 39,4 процента от гласовете и 302 места в 550-членния парламент.

Финансовите фактори залагат на подновяване на правителство на мнозинството на ПСР, което ще продължи икономическата политика, прилагана от пет години насам, и ще осигури стабилността, което обяснява техния силен ентусиазъм, посочва икономистът Ахмет Инсел от истанбулския университет Галатасарай.

ПСР води либерална икономическа политика на бюджетни ограничения, сдържана инфлация, без неконтролирано повишаване на заплатите, нито увеличение на социалните разходи, което се харесва на икономическите действащи лица, добавя университетският преподавател.

Мурат Ялчънташ, председател на Истанбулската търговска камара, потвърждава, че не очаква "големи промени на правителствено ниво" и изглежда се радва на това.

Тъй като каквото и да стане, правителството, което ще излезе от новия парламент, ще трябва преди всичко според него да продължи делото на досегашната изпълнителна власт: либерална икономическа политика, продължаване на процеса на присъединяване към ЕС и реформи.

През последните години, благодарение на водената политика, Турция постигна равнище на растеж от около седем процента годишно. През 2006 г. ние получихме 20 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции, което е повече, отколкото през периода между 1980 и 2000 г. Трябва това да продължи, обобщава той.

Инфлацията бе сведена от 29,7 процента през 2002 г. до 9,65 процента през 2006 г., а държавният дълг - от 78 процента до 45 процента от брутния национален продукт за същия период. Бюджетният дефицит бе задържан на 0,7 процента през 2006 г.

Според Юмит Бойнер, заместник-председателка на влиятелното Дружество на турските индустриалци и предприемачи, изобщо няма задоволителна алтернатива на подновяване на управлението на ПСР.

Партията на националистическото движение и Народнорепубликанската партия използват основно национализма и ксенофобията и нямат ясна цел за бъдещето на Турция, оценява тя. Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение са двете формации, които според доклада на Ak Yatirim, има най-голяма вероятност да влязат в парламента заедно с ПСР.

Политическите напрежения, които могат да се възобновят със запазването на ПСР на власт, не изглежда също да безпокоят бизнес-дамата.

През април и май по повод изборите на нов президент, които в крайна сметка бяха отложени, милиони демонстранти изразиха привързаността си към светските принципи на фона на едно правителство, обвинявано от просветските среди, че желае да ислямизира тайно страната, докато армията заплашваше да се намеси.

"Структурните промени и една строга финансова политика направиха турската икономика много по-резистентна на това, което става на политическата сцена, аз не виждам проблеми от тази страна", казва г-жа Бойнер.

През май, "за първи път от много дълго време, политическа криза в Турция нямаше никакво отражение в областта на краткосрочните макроикономически показатели", потвърждава Инсел. "И след изборите, с една подсилена /правителствена/ легитимност, резистентността на икономическата обстановка на политически кризи ще бъде още по-силна", казва той.


Никола Шевирон от АФП, цитирана от БТА.
(BG News Room,20.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP