Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турците в Германия бойкотират Меркел

Имигрантите искат промяна на затегнатите мерки за престой

Турските организации в Германия бойкотираха канцлера Ангела Меркел и обявиха, че няма да участват в насрочената за четвъртък среща, посветена на имиграцията, съобщиха германските медии. Четирите съюза на турците в страната обявиха, че няма да отидат на конференцията, която Меркел свиква за втора поредна година, защото правителството не желаело да обсъжда критиките към измененията в закона за имигрантите, приети през юни.

Решението за бойкот е окончателно, заяви в сряда председателят на организацията "Турска общност в Германия" (TGD) Кенан Колат, цитиран в "Шпигел онлайн". По думите му няма смисъл от участие, след като кабинетът не разбирал притесненията на малцинството и не иска да разговаря за промяна. Въпреки това федералният пълномощник по миграционната политика Мария Бьомер заяви, че срещата ще се състои, тъй като имало достатъчно интересуващи се.

Според Колат основните противоречия са свързани с новите разпоредби за изтегляне на членове на семейства, при които се прави разлика между германски поданици и такива от негермански произход. Това според имигрантите било дискриминация. Измененията въвеждат и минимална възраст от 18 години за брачния партньор, за да може той да пристигне в Германия.

Тези привлечени имигранти ще трябва да покажат и елементарни познания по немски език, нещо, което досега не се изискваше. Ако съществува и подозрение за фиктивен или принудителен брак, германските служби могат да откажат разрешение. Германското правителство, което в последните дни многократно отхвърли призивите за предоговаряне на нормите, твърди, че законовите промени всъщност засилвали правовата сигурност на имигрантите и шансовете им за реализация на пазара на труда.

Централен елемент в изменената нормативна база е например това, че който е живял легално над 8 години в Германия (съответно 6 за фамилни членове), получава право на дългосрочно право на престой. Предпоставките обаче са сериозни познания по немски, никакви присъди, както и икономическа независимост, обяснява "Шпигел". Законът също така предвижда задължителни езикови курсове, както и знания за юридическия и обществен порядък в Германия.

На срещата в четвъртък Меркел покани 94 представители от всички области на публичния живот. Форумът в канцлерството, втори след миналогодишния през май, трябва да обсъди национален план за интеграция, обхващащ предложенията на няколко работни групи. Освен при канцлера подобни регулярни срещи се организират и при вътрешния министър Волфганг Шойбле, както и по инициатива на Сената в Берлин, където живеят близо 500000 чужденци.
(evropa>dnevnik>bg,11.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP