Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция избира нов парламент

Турция гласува в неделя за нов парламент, който има 5 годишен мандат. Управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието очаква да спечели мнозинство в 550-местния меджлис.

Ройтерс дава някои факти за предстоящия вот:

- Секциите за гласуване ще бъдат отворени в 7 часа местно време (4 GMT) в източна Турция и в 8 часа (5 GMT) за останалата част от страната, в която влизат столицата Анкара и финансовото сърце Истанбул.

- Секциите ще бъдат затворени в 16 часа за източната част и 17 часа за останалата част

- По време на изборния ден е забранено обявяването на екзит пулове.Първите неофициални резултати се очакват за около 21 часа. По-точни резултати се очакват да станат ясни около късно неделя през нощта. Очаква се Централната избирателна комисия да обяви предварителните резултати не по-рано от петък - 28 юли.

- 43.5 млн. души от 74 млн. население имат право да гласуват. Близо 4 млн. младежи за първи път ще имат възможността да гласуват.

- 14 партии са регистрирали листи. Близо 7 395 са партийните и независимите кандидати да станат депутати.

- Турция има един от най-високите в света изборни прагове за влизане в парламента - 10 %. Бариерата не отсява малките и регионалните партии. Предварителните проучвания показват, че само около 25 независими депутати и три партии ще влязат в новия парламент - Партията на справедливостта и развитието, ляво-центристката Народна републиканска партия и Партията на националистическото движение
(dnevnik>bg,21.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP