Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турците в Германия и трудният път към интеграцията

Форум на високо равнище в Берлин набеляза цяла поредица от мерки за подпомагане на интеграцията, информира Дойче веле.

Всичко би могло да изглежда прекрасно - инициираният от Ангела Меркел втори форум на високо равнище, посветен на проблемите на интеграцията, представи национален интеграционен план, предвиждащ стотици мерки, насочени към улесняването на адаптацията на чужденците.

Резултатите, обаче, бяха в значителна степен засенчени от решението на трите основни турски организации да бойкотират форума. Така че още предварително бе ясно - равнището на първия форум няма да може да бъде достигнато.

Турските дружества са ядосани от това, че мнението им не е било потърсено в достатъчна степен при въвеждането на промените в законодателството за чужденците - така се твърди. Без това да се посочва изрично - особено дискриминирани са имигрантите от Турция - смятат още трите организации.

Не само защото те са решително най-голямата група мигранти, но и по конкретни причини: така например - съгласно новите законови изисквания, брачните им партньори от родината трябва най-напред да научат немски, преди да дойде в Германия. Въведена бе и възрастова граница за сключването на брак - не преди 18 години.

Разгневените турски дружества предизвикаха дебати, които демонстрираха повече от очевидно доколко сериозно е положението с интеграцията. Някои от представителите на тези организации дори заговориха за нарушения на човешките права. Абсурд - контрираха политиците, пояснявайки, че повишаването на възрастовата граница за сключването на брак цели предотвратяването на браковете по принуда.

А и принципно трябва да е ясно, че който иска да живее в Германия, трябва да учи немски. Без да се отчита, че в анадолските села всичко това не е толкова лесно колкото в Ню Йорк или Токио - където, впрочем, такива изисквания изобщо няма. А и без да се има предвид, че немски се учи най-добре в Германия.

Турските дружества всъщност предизвикаха по не най-изискания начин впечатлението, че искат да окажат натиск на федералното правителство. А германските политици се постараха да омаловажат нещата и да подчертаят нещо, което всъщност никой не поставя под въпрос - че интеграцията е важна, а езиковите познания са необходима предпоставка за нея.

Който, обаче, иска да придобие съответните езикови познания в Анадола - дори и да са само 300 думи - както напоследък споменават германските политици, ще бъде изправен пред огромно препятствие - това е ситуацията на местните хора, насочили се към Германия.

Предотвратяването на браковете по принуда със сигурност звучи добре в политически план. Но то не би могло да бъде постигнато чрез увеличаването на възрастовата граница, още по-малко - чрез научаването на 300 немски думи. Подобни проблеми трябва да намерят разрешението си в самата Германия. И то в равноправно партньорство с емигрантите.

Именно това трябваше да стане и при утвърждаването на законодателните промени - така биха били спестени много нерви и всичко наистина би могло да изглежда прекрасно.
(news>bg,13.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP