Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Гюл пак гледа към президентския пост в Турция

Военните се готвят за нова конфронтация

Спечелилата убедително парламентарните избори в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) вероятно отново ще издигне за президентския пост в страната външния министър Абдула Гюл, предаде Ройтерс. Така партията рискува пак да влезе в конфликт с влиятелните военни, както и със светския елит, но този път военните разполагат с по-малко възможности отново да блокират избирането му, коментира агенцията.

След като в неделя ПСР взе близо половината от гласовете на изборите, в сряда Гюл представи резултатите като своеобразно одобрение и за неговата президентска кандидатура. В същото време армията и светският елит са против избора на външния министър за президент заради неговото ислямистко минало и факта, че жена му носи ислямистка забрадка. Те се опасяват, че от висотата на този си пост Гюл ще работи за размиването на ясно очертаната граница между държава и религия, а и досега президентският пост в Турция винаги е бил крепост на секуларизма. Самият Гюл категорично отрича да има подобни цели.

Надеждите на ПСР да наложи външния министър за президент бяха възродени вчера, след като лидерът на влязлата в парламента партия "Националистическо действие" Девлет Бахчели обяви, че депутатите му ще присъстват в Меджлиса при гласуването за нов държавен глава. До вот може да се стигне през август, а по-вероятно през септември. Подобно развитие би осигурило нужния кворум за избирането на президент. ПСР разполага с 341 депутати в 550-местния парламент, а гласуването е валидно при наличието поне на 367 в залата.

Перспективата от нов конфликт между армията и правителството и от възраждането на политическата нестабилност свали вчера стойността на турската лира с 1.4 процента спрямо долара. Но армията отчасти е с вързани ръце, като се вземе предвид мащабът на победата на ПСР в неделя, твърди Лале Шариибрахимоглу, кореспондентка на "Джейнс дифенс" в Турция. Тя цитира пенсиониран генерал, който казва пред в. "Заман": "Армията, която твърди, че армия на народа, не може да застане срещу правителството, за което народът масово гласува."

Преди 10 години армията свали ислямисткото правителство на Неджметин Ербакан, но през 2007 г. никой не очаква да се стигне до пряка военна намеса, посочва Ройтерс. Ако обаче Гюл стане президент, военните със сигурност ще бъдат бесни и с неохота ще сътрудничат на кабинета по трудни въпроси като исканите от ЕС реформи, Кипър и кюрдите в югоизточната част на страната. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вече обяви, че не желае нова конфронтация с военните и ще се консултира с опозицията в търсене на най-подходящия наследник на президента Ахмет Недждет Сезер.

В сряда обаче Гюл подсказа, че е готов отново да се бори за поста, по силата на който ще стане и главнокомандващ въоръжените сили. Въпреки враждебността на военните мнозина други в Турция признават, че външният министър е способен дипломат и архитект на турската кандидатура за членство в ЕС.
dnevnik>bg,26.07.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP