Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Бившият шампион мечтае да стане министър на спорта

Наим вдига трети път за парламента

300 души лъскат имиджа на Сюлейманоглу за депутат, подкрепя го легендата Мохамед Али

Предизборният часовник в Турция отмерва последните часове с пълна сила. Само 10 дни остават до предсрочния парламентарен вот. Вече са се регистрирали 14 партии и 7395 кандидати. Те се състезават за 550 места в Меджлиса. Между тях е и щангистът Наим Сюлейманоглу от Партията на националистическото действие, която навремето бе коалиционен партньор в турския кабинет.

Истанбул
Нахиде Дениз

Едва ли има човек в 70-милионна Турция, който да не го познава. Джобния Херкулес, който слезе от състезателния подиум преди 7 г., остава живата легенда на щангите и национална гордост. Роден е през 1967 г. в кърджалийското село Птичар. Сагата му е известна - през 1986 г. по време на насилствената смяна на турските имена избягва от Австралия в Анкара. С помощта на тогавашния турски президент Тургут Йозал. Той плаща 1 млн. долара от безотчетeн фонд на правителството на Тодор Живков и откупува състезателните права на Наим.
Така Наим печели 3 олимпийски титли за Турция, при опита за четвърта обаче се провали. Известно време бе съпредседател на Международната федерация по щанги, но не може да се каже, че там му вървя със същия успех, както на състезателния подиум. Затова след време подаде оставка. Постоянната му длъжност в Турция е съветник към министъра на спорта. Което и правителство да дойде на власт, тази длъжност не се променя.
"В момента съм безработен. Според регламента за кандидат-депутатите подадох оставка и сега провеждам предизборната си агитация", казва Наим, с когото разговаряме, докато пътува за поредната среща с избирателите.
Седнал на предната седалка на микробус, облепен с негови плакати в цял ръст и с надписи: "Този път ще се състезавам и ще спечеля за вас
Наим заедно с хората си от сутрин до вечер обикаля истанбулските квартали в европейската част на града. В тях живеят главно изселници от България. Той е кандидат от листата в квартала "Авджълар". Около 40 на сто от хората, включително кметът Мустафа Деирменджи, са с корени от България.
Наим, с изтеглени напред палец и кутре на дясната ръка - това е знакът на националистите - поздравява от микробуса минувачите по улиците. От колата се носят звуците на популярни турски национални маршове. А щом види магазин или кафене, влиза и разговаря с хората. На пазара хората се побутват: "Вижте, Наим е дошъл". Заговаря се с Осман Дурмуш. Той е на 50 г. от Каолиново, Шуменско. "Наим е наша кръв, наш човек, трябва да му дадем шанс да влезе в парламента, малко хора има като него. Познат е не само в Турция, но и в целия свят", отсича Дурмуш. "Много малко български изселници има в Меджлиса, затова и не се решават проблемите ни", твърди той. Арифе Йозтюрк от Кърджалийско му пожелава на български език успех в изборите: "Хайде да е хаирлия", казва и му подава цвете от сергията, пред която се е спрял.
Всъщност Наим за трети път се пробва в политиката. Първия път бе кандидат в Бурса, където също се надяваше на изселническите гласове. Но претърпя и първото си голямо разочарование в политиката. Не успя да вземе дори 1000 гласа. Последва нов неуспех - в местните избори през 2004 г. загуби надпреварата за кметското място в истанбулския квартал "Къраач", където живеят много изселници. Сега, на третия опит, Наим е убеден, че ще успее. В малкото свободно време между две срещи отдели време да разговаряме в модерно обзаведения си офис в избирателния щаб.
"В България - започва той - ни аполитизираха, особено след смяната на имената. В Турция си казах, че след като оставя състезателната дейност, ще се заема с политика. Но дали ще е успешен третият опит? "Не, не се разочаровах, разбрах, че в политиката има неща, които можеш да научиш само с течение на времето. Трябва да се обиграеш, както се казва. А колкото до разочарованието, не съм, по-точно съм обиден, защото тогава ми направиха номер с бюлетините", разказва Наим. Запитан дали се чувства вече подготвен, той обяснява, че вече е натрупал опит. "Поставих кандидатурата си от Истанбул. Смятам, че тук имам повече шансове. Екипът ми е от 300 души. От тях около 100 са жени
Поддържат връзка по интернет с всички краища на Турция, с България, с европейските държави. От много места идват писма в подкрепа на моята кандидатура. Тези дни по телефона разговарях с Мохамед Али и дъщеря му Лейла, чакат от мен само ишарет (знак), за да дойдат тук", разказва Сюлейманоглу. На изборите очаква около 500 хил. гласа, разчита на изселниците, но не само на тях, а и на традиционния електорат на Партията на националистическото движение. Говори се, че той е лице, на което разчитат националистите, за да спечелят изселническите гласове. Самият той има много близки в тези среди. Някои от тях навремето организираха бягството му от Сидней и сега работят в екипа му. Наим смята, че терорът в страната, нестабилността и безработицата са насочили много избиратели към Партията на националистическото действие. "Тя дори има шансове да излезе на първо място", твърди той. Не по-малко по значимост поставя интересите на изселниците. Сред приоритетите му са Социална спогодба между Турция и България за възстановяване на правата на изселилите се в различни периоди. Уреждане на правото на българските турци да работят целогодишно в Турция, с право на социални осигуровки, и на имотните въпроси. Според него голям проблем е получаването на турско гражданство, има изселници, които от 1992 г. чакат за това.
Но всички тези въпроси засягат турската страна.
"Проблемът е, че политическите партии не дават място на хората с корени от Балканите. Правителството на Ердоган не предложи стабилна балканска политика. Ние сме дали тежест на балканските изселници, в някои избирателни райони има дори по 5-има кандидати от техните среди. Надяваме се, че този път изселническият електорат ще има възможност да изпрати повече свои хора в Меджлиса. Смятам, че европейска България, която е вратата на Турция към Европа, е много важна за нас. Изселниците са мостът, който свързва София и Анкара", казва Наим.
Редица изселнически организации и Федерацията на балканските изселници сa решили да подкрепят кандидатурата на Наим. Много от бившите пехливани изселници също стоят зад него.
И ако е вярна поговорката, че в сърцето на всеки кандидат-депутат в крайна сметка стои мечтата за министерско кресло, то неговата е да стане министър на спорта. "Сега да тръгна да разказвам какво ще направя в икономиката и как ще подобря живота ви, е глупаво. Защото моят живот, моята същност е спортът.
Влязох в щангите на 10 г.
Спечелих десетки световни и европейски, три олимпийски титли, аз съм първият, най-младият съпредседател в Международната федерация по щанги, минах през различните стъпала на спорта и на ръководството. Турският спорт като цяло се нуждае от нова визия, борбата срещу допинга също се нуждае от нови средства, от нови хора, турският спорт трябва да заеме място в света и в Европа. Това са моите цели, затова влязох в политиката", заключава Наим и поема към следващата среща с избирателите. На 12 т.м. на стадиона в Авджълар ще се състои голям предизборен концерт за Наим с участието на Орхан Мурад и Елван Гюнайдън от България и на Февзи Куртулуш от Македония. (Специално за "Стандарт",ЧЕТВЪРТЪК,12 Юли 2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP