Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция избра демократичния ислямизъм на Ердоган

46,7 % от вота е за управляващата Партия на справедливостта и развитието

Турските избиратели масово напуснаха в неделя морските курорти в жегата, за да дадат гласовете си за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Управляващата досега в Анкара ислямистка партия спечели убедителна победа, като получи 46,7 на сто от народния вот. Това е един от най-високите изборни резултати за цялото съществуване на многопартийна система в Турция, предаде вчера Ройтерс.
"Имаме обща цел - да превърнем нашата страна в силна и процъфтяваща държава и няма да отстъпим нито крачка. Това бе важен изпит по демокрация, с който се справихме блестящо и можем да послужим за пример пред целия свят", заяви в щаба на партията веднага след приключването на изборната надпревара лидерът на ПСР Ердоган, цитиран от Си Ен Ен - Тюрк.
Ердоган обеща ПСР да защищава твърдо светските основи на републиката, завещани от Мустафа Кемал Ататюрк. Той обяви, че неговата партия е водена от желанието да продължи демократичните преобразования, да запази и развива икономическия подем и активно да работи за бързо приемане на Турция в Европейския съюз.
Депутатите, които ПСР ще има в Меджилиса (парламента), ще й бъдат достатъчни, за да състави еднопартийно правителство, но няма да стигнат при гласуването на конституционните поправки и за избора на нов президент. 40 дни след конституирането на парламента трябва да бъде избран новият държавен глава, който да смени досегашния - Ахмед Сезер. В противен случай Меджилисът ще бъде разпуснат и ще се свикат нови предсрочни избори. Необходимото мнозинство съгласно действащото в момента законодателство е 367 депутати от 550.
Именно заради липсата на квалифицирано мнозинство Конституционният съд (КС) на Турция призна за недействителен първия тур на президентските избори, който се проведе на 27 април. После настана политическа криза, довела до предсрочните парламентарни избори на 22 юли. (Анализ на стр.12)

Кой влиза в Меджилиса?

В новия турски парламент освен ПСР влизат левоцентристката Народно-републиканска партия (НРП), която получи 20,9%, и крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД) - 14,3%. НРП запази мястото си на главна опозиционна партия, което заема след изборите от 2002 г. ПНД влиза в парламента след почти осемгодишно прекъсване. Очаква се в 550-местния парламент ПСР да има 341 мандата, НРП - 112, ПНД - 71. 26 депутати в Меджилиса ще бъдат независими, от тях 24 са представители на прокюрдската Партия на демократическото общество (ПДО), съобщава Анадолската агенция.

Похвали

"Мога да кажа, че изборите протекоха в спокойна обстановка и бяха действително свободни", заяви председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) - белгиецът Люк ван ден Бранде, цитиран вчера от пресслужбата на организацията в Страсбург. Той бе в състава на 36-членната делегация, която наблюдаваше предсрочните парламентарни избори в Турция. Парламентаристите от ПАСЕ оцениха като изключително коректни, толерантни и спокойни условията, в които е протекъл народният вот.
Привърженици на Партията за справедливост и развитие празнуват в Анкара убедителната победа на ислямистите.
(в."Сега",24.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP