Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Изключително висока избирателна активност в Турция

В 17 часа местно време завърши срокът за гласуване на предсрочните парламентарни избори в Турция. В 32 от 81-те провинции на страната, основно в източните и югоизточните райони, гласуването започна и приключи с един час по-рано.

Около 80-90% избирателна активност се предполага, че ще бъде отчетена.
До 21 часа обаче по закон е наложена забрана на средствата за масова информация да огласяват активност, прогнози или предварителни резултати.

В изборите участваха 14 партии, издигнали 7395 кандидати, а също и 699 независими претенденти.
42.5 милиона граждани от 75- милионното население бяха записани в 158 700 избирателни секции в 85 избирателни окръга.

Хиляди жители се завърнаха в Истанбул и Анкара от почивка, за да упражнят правото си на глас. При завръщането им се образуваха огромни задръствания и на малко произшествия по пътищата на Турция.

Също в Истанбул и Анкара по време на изборите се образуваха дълги опашки пред избирателните секции. Някои от тях се проточваха и по улиците под 40-градусовата жега.

Изборите в Турция протекоха в спокойна обстановка, сериозни инциденти нямаше. Това е съобщил министърът на вътрешните работи Осман Гюнеш. Той е допълнил, че органите на реда са взели всички възможни предохранителни мерки.

В същото време на редица места имаше стълкновения между избирателите, за които съобщиха световните агенции. В югоизточната провинция Диарбекир при сблъсък между привърженици на ляво центристката Народно-републиканска партия и прокюрдската Партия на демократичното общество седем човека бяха ранени, някои от тях сериозно.

Стотици жители на град Синан, югоизточна Турция, отказа на участват в изборите в знак на протест срещу това, че местните власти дълго време на изпълняват обещанията си за ремонт на пътищата към града.

Вотът, определян от наблюдатели като ключов в историята на страната, трябва да донесе развръзка в тежката политическа криза, противопоставила сегашното проислямистко правителство на светските кръгове в турското общество.

Според социологическите проучвания Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премира Реджеп Тайп Ердоган ще получи най- сериозна подкрепа. Според социолозите 40 % от имащите право на глас ще подкрепят управляващата в момента партия.
На парламентарните избори от 2002 г. ПСР взе 35% от гласовете и спечели абсолютно парламентарно мнозинство. Изборният успех породи силни опасения сред светските среди на турското общество.
Партията и сформираното от нея правителство са обвинявани в налагане на политически ислям и рушене на светските устои на турската република.
Същевременно правителството на Ердоган си поставя за цел членството на Турция в ЕС. Поради това са предприети много законодателни промени, в това число и отмяната на смъртното наказание и снемане на забраната за употреба на кюрдски език.
ПСР успява отчасти да намали и прекомерното влияние и намеса на турските военни в политическия живот на страната.

По численост след ПРС се очаква в парламента да бъде ляво центристката партия Народна републиканска партия и крайно дясната Партия на националистическото движение. Наблюдателите прогнозират и избирането на 42 независими депутата, които основно ще представят прокюрдската Партия на демократичното общество.

Официални прогнози, според закона, могат да бъдат огласявани след 21 часа, а първите предварителни резултати се очакват около полунощ.
(news>bg,22.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP