Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция най-после насрочи ремонта на ГКПП Капъкуле

Преминаването на границата ще става по-бързо

Георги ИВАНОВ

Турция планира за октомври генерален ремонт на Капъкуле - най-големият й сухопътен граничен пункт и основна търговска врата към България и Европейския съюз. Това съобщи генералният консул в Пловдив Юмит Ялчън. Българските превозвачи и туристи чакат тази новина близо две години, тъй като на пункта твърде често се образуват огромни опашки - тировете чакат с дни, а пътниците с часове. По-новият ГКПП с Турция при Лесово пък не се използва много, тъй като пътищата до него са лоши.

Началната дата за реконструкцията на Капъкуле е съобразена с турските гастарбайтери, работещи в Западна Европа. Ремонтът ще започне, когато приключи сезонът на летните им отпуски в Турция и те си тръгнат обратно, уточни Юмит Ялчън. По думите му модернизацията на ГКПП Капъкуле ще бъде от глобална полза за търговията и транспорта.

Ремонтът беше отлаган досега на два пъти най-вече заради неуредени въпроси по финансирането му и бъдещата експлоатация на обектите в търговската част. Многократно от страна на Турция се заявява, че подобренията в инфраструктурата ще бъдат под мотото "Направи, обработи, предай". Това означава, че финансиращата страна ще придобие право да използва за определен срок безмитните магазини, бензиностанциите и търговските офиси в зоната под митнически контрол. За основен източник на средства, необходими за реализацията на проекта, се посочва Съюзът на турските търговско-промишлени палати и борси.

Намеренията на Турция са да се разшири трасето за тежкотоварни камиони, което в момента разполага само с една лента, и да се промени изцяло системата за обработка на документите. Предвиждат се промени и при платната за леки автомобили и микробуси. През пиковите дни на Капъкуле се струпват по 5-6 хил. превозни средства, което предизвиква огромни опашки от двете страни на границата. По всяка вероятност ремонтните работи ще се извършват поетапно, като част от автомобилния поток ще се пренасочва към ГКПП Лесово - Хамзабейли, който беше открит преди две години.

Желанието на българските гранични власти е да се комбинира ремонтът на турската част с този на Капитан Андреево. Реконструкцията на пункта ще се финансира с част от заема от 55 млн. евро от Световната банка.

---------------

Проблемите с преминаването на българо-турската граница се изострят през лятото заради пътуванията на гастарбайтерите и превозването на бързо развалящи се стоки. Тази неделя се образува осемкилометрова опашка от камиони. Причината беше софтуерен проблем на Капъкуле. Турските митничари обаче обвиниха българските си колеги, които се бавели при поемането на смените на Капитан Андреево.
(dnevnik>bg,16 юли 2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP