Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Конституционният съд на Турция утвърди преките избори за президент

Турският Конституционен съд отхвърли днес иска за анулиране на спорната реформа на конституцията, която въвежда правилото държавният глава на страната да бъде избиран с пряко и общо гласуване.

Това съобщи председателят на съда Хашим Кълъз. Шестима от 11-те съдии гласуваха за отхвърляне на иска, уточни той. Искът беше внесен от президента Ахмет Недждет Сезер и опозиционната Народнорепубликанска партия. След решението на конституционните съдии президентът вече няма да може да наложи вето на реформата и ще бъде принуден да постави въпроса на референдум. Това ще бъде и последният етап преди евентуалното влизане в сила на реформата. Турският Конституционен съд отхвърли днес иска за анулиране на спорната реформа на конституцията, която въвежда правилото държавният глава на страната да бъде избиран с пряко и общо гласуване.

Това съобщи председателят на съда Хашим Кълъз. Шестима от 11-те съдии гласуваха за отхвърляне на иска, уточни той. Искът беше внесен от президента Ахмет Недждет Сезер и опозиционната Народнорепубликанска партия. След решението на конституционните съдии президентът вече няма да може да наложи вето на реформата и ще бъде принуден да постави въпроса на референдум. Това ще бъде и последният етап преди евентуалното влизане в сила на реформата.("ДНЕС ПЛЮС”,05.07.2007/АФП-БГНЕС)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP