Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ердоган спечели парламентарните избори в Турция

Управляващата партия с абсолютно мнозинство

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели убедително парламентарните избори, които се произведоха днес, като получи 47 на сто от гласовете на избирателите, предаде СиЕнЕн Тюрк. Този резултат й осигурява абсолютно мнозинството в парламента и дава възможност на партията да сформира отново самостоятелно правителство. Според пресмятанията на телевизиите след преброяване на повече от 99 на сто от подадените гласове, партията ще разполага с 341 места в парламента.

Днешните избори бяха сериозен тест за демокрацията в страната, заяви късно снощи премиерът Реджеп Тайип Ердоган пред хиляди негови привърженици, събрали се пред главната квартира на ПСР в Анкара. Той обеща да продължи реформите и развитието на икономиката. Ердоган подчерта, че партията му ще предприеме всяка необходима стъпка в нужния момент в борбата със сепаратистите-терористи.

На предишните избори през 2002 г. партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган получи 34 на сто от гласовете и 351 места в парламента. Сега броят на депутатските места е по-малък заради връщането в меджлиса на крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, която ще има 70 депутатски места, както и на 27 независими депутати. Повечето от независимите - 24 - спечелиха благодарение на подкрепата на про-кюрдска партия, посочва Асошиейтед прес.

Основната опозиционна просветска партия в Турция -Народнорепубликанската партия (социалдемократическа) на Дениз Байкал, получава 112 места, от гласовете. Демокрацията спечели. Избирателите признаха, че правителството е направило добри неща и му дадоха нов мандат, коментира Салих Капусуз, заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието.

Около 42 милиона избиратели бяха призовани да направят своя избор между нов мандат за управляващата партия, която е с ислямистки корени, или да подкрепят просветските политически формации. Още не е изчислено какъв процент от тях са участвали в изборите, но според председателя на Избирателния съвет той надвишава 80 на сто.

Ердоган свика предсрочни парламентарни избори, които по конституция трябваше да се произведат през ноември, след като не успя да наложи на парламента своя кандидат за президент, външния министър Абдуллах Гюл. Армията, която свали четири правителства от 1960 г., предупреди, че ще се намеси, ако светската държава бъде застрашена.

Западният печат отделя водещо внимание на предсрочния парламентарен вот в Турция. Британският вестник "Файненшъл таймс" пише, че след съкрушителната изборна победа Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е с ислямистки корени, е предопределена да състави отново правителство. Ежедневникът определя изборите като "ритник в зъбите на светския елит и на могъщата армия".

Резултатите означават, че дясноцентристката, защитаваща интересите на бизнеса ПСР, ще може да състави спокойно ново самостоятелно правителство. Инвеститорите и анализаторите отбелязват, че това е най-добрият възможен вариант за финансовите пазари, които разчитат силно на продължаването на икономическите и структурните реформи, провеждани от партията на премиера Ердоган.

Друг британски вестник - "Гардиън", коментира, че рискованият залог на Ердоган да свика предсрочни избори, принуден от прикритите заплахи на армията, му се е изплатил. Изданието пише, че управляващата партия е постигнала исторически съкрушителна победа. Опитът на генералите и техните политически съюзници да подкопаят правителството завършиха с фиаско, отбелязва в тази връзка "Гардиън".

В. "Таймс" пише, че милиони турци са се вдигнали от плажовете, за да помогнат на прореформаторски настроения им премиер да извоюва съкрушителната си победа. Избирателите отхвърлиха опасенията, че Ердоган ще започне да прилага лека-полека план за ислямизиране на страната, коментира изданието.

Американският "Интернешънъл хералд трибюн" посочва, че ПСР е постигнала по-голяма от очакваното победа, като е получила близо половината от подадените гласове. Ежедневникът определя резултатите като язвително порицание на старата гвардия.

Не е ясно как ще реагира могъщият турски военен елит, ако въобще го направи, отбелязва "Интернешънъл хералд трибюн". Френският вестник "Фигаро" коментира, че свикани в разгара на институционална криза, парламентарните избори в Турция са от основно значение по повече от една причина.

Залогът е бъдещето на държавата на Ататюрк: как тази светска република ще се приспособи към съвременността 84 години след създаването си? За съседните страни и за перспективите на демокрацията в Близкия изток отговорът на този въпрос е от основно значение. Той е от също такова и за бъдещето на отношенията на Турция с Европа, отбелязва авторът на анализа Пиер Руслен.

Друг френски вестник - "Либерасион" определя турския премиер като мутиращ ислямист. Дете на бедни родители, израснало в истанбулско предградие, ислямист още от тийнейджърските си години, 53-годишният Ердоган е на първо място прагматик, пише ежедневникът. "Либерасион" отбелязва още, че премиерът се радва на огромна популярност и управлява партията си с желязна ръка.

Швейцарският вестник "Тан" коментира, че вчерашните избори са засилили властта на умерения ислямист. Съкрушителната победа на Ердоган изглежда открива пътя за излизане от кризата в Турция, отбелязва изданието. Същевременно "Тан" обръща внимание, че ПСР няма да получи мнозинство от две трети, което може да принуди премиера да предложи кандидат за президентския пост, приемлив за част от опозицията. Ако Ердоган продължи да упорства, е възможно да се стигне до нова институционална криза и до нови парламентарни избори, предупреждава вестникът.

(vsekiden>com,23-07-2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP