Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Основни играчи на изборите в Турция


Премиерът Ердоган, 53 г., е лидер на Партията на справедливостта и развитието и един от най-популярните и харизматични политици в Турция.
По-долу са представени водещите политици в Турция.

Премиерът Тайип Ердоган
- Ердоган, 53 г., е лидер на Партията на справедливостта и развитието и един от най-популярните и харизматични политици в Турция. Негова заслуга са икономическия ръст и започването на преговори за членство в ЕС след като дойде на власт в началото на 2003 г. Но светският елит на Турция е сериозно обезпокоен от неговото ислямистко минало. Бившият кмет на Истанбул дори през 1999 г. лежа затвора за убежденията си. Неговата жена Емине носи традиционната за исляма забрадка. Ердоган е ревностен мюсюлманин, баща на четири деца, футболен запалянко.

Външният министър Абдула Гюл
- Абдула Гюл минава за един от най-верните заместници на Ердоган в партията и правителството. Той си спечели уважението на Запада с аргументираната кандидатура на Анкара за членство в ЕС. Гюл беше кандидатурата на управляващата партия за изборите за президент в парламента. Неговият избор беше блокиран от опозиционните партии. Срещу кандидатурата на Гюл за държавен глава бяха издигнати аргументи за неговото ислямистко минало и обичаят на съпругата му да носи мюсюлманска забрадка на публични прояви и събития. Въпреки провалената му
кандидатура от стария парламент той остава основния претендент на Партията на справедливостта и развитието. Една от първите работи на новия парламент е да избере наследника на Сезер.

- Гюл е учил във Великобритания и говори отличен английски език. Той е минава за по-шлифован и космополитен политик от Ердоган.

Дениз Байкал, лидер на Народно-републиканска партия
69-годишният Дениз Байкал е един от ветераните на турската политическа сцена. Той е лидер на основната опозиционна и светска Народно-републиканска партия. Либералите го обвиняват, че тласка ляво-центристката организация в лоното на национализма. Байкал беше за кратка външен министър през 1995-96 г. Въпреки че е възпитаник на американски университети, той е един от яростните критици на външната политика на Белия дом спрямо Ирак. В предизборната кампания на партията си той акцентира на ролята на управляващата Партия на справедливостта и развитието като основна пречка за светската политическа система на Турция и основен поддръжник на засилване на ролята на религията в обществения живот. Ердоган отрича обвиненията.

Девлет Бахчели, Партията за националистично движение
59-годишният Девлет Бахчели е председател на Партията за националистично движение. Той е един от основните флагмани на крайно-десните политици в Турция. Бившият икономист смекчи риториката си след като през 1999-2002 г. беше в управляващата коалиция. Но откакто през 2002 г. не успя да влезе в парламента Бахчели отново заложи на агресивните националистически послания, призовавайки армията да навлезе в северен Ирак и да се разправи с кюрдските бунтовници там. Бахчели дори призова за възстановяване на смъртното наказание в Турция.

Мехмет Агар, Демократическа партия
55-годишният Мехмет Агар е начело на светската и консервативна Демократическа партия, която е наследник на Верния път, участвала в редица коалиционни кабинети през 80-те и 90-те години на миналия XX в. През 1996 г. като вътрешен министър той беше въвлечен в скандала Шушурлук, разкриващ за тайните връзки между законодатели, кюрдски бунтовници и криминалния контингент. Агар е известен с умерената си политика за търсене на изход на кюрдския проблем.

Джем Узан, Млада партия
Узан е един от най-ярките популисти в Турция. Създадената в навечерието на предишните парламентарни избори през 2002 г. Млада партия (Генч)
спечели изненадващо 7.5%. Основни нейни поддръжници са младите избиратели, които са привлечени от популистките й послания. Той е противоречивата фамилия Узан. Неговият баща и брат бяха осъдени на затвор за измами, злоупотреби и присвоявания. Узан нееднократно заявява,
че делата срещу фамилията са политически мотивирани.
(dnevnik>bg,21.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP