Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция гласува за нов Меджилис, който да подсили Ердоган

В едни от най-важните избори от десетилетия насам Турция гласува в неделя за парламент, чийто състав и разпределение се очаква да сложат край на конституционната криза, възникнала около неуспелите опити за определяне на следващ президент. Последните социологически прогнози даваха осезаема преднина на пробизнес ориентираната, но залагаща на традициите Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, но ключовият въпрос е с какво мнозинство ще разполага тя в 550-местния Меджилис.

Ердоган, най-популярният политик в страната, свика предсрочните избори преди няколко месеца, след като светският елит, подкрепен от силните военни, не му позволи да наложи за президент своя съратник с някогашни ислямистки позиции Абдула Гюл, сегашен външен министър. В навечерието на вота премиерът заяви, че се надява неговата партия да спечели повече от досегашните 363 депутатски мандата, което ще засили демокрацията в държавата. Харизматичният Ердоган обеща и повече икономически и социални реформи, необходими за процеса на европейската интеграция, докато в същото време турското общество гледа все по-скептично на желанието на самия ЕС да допусне Анкара в редиците си, отбелязва Ройтерс.

Основните опоненти на умерено ислямистките управляващи са лявоцентристката Народно-републиканска партия на бившия външен министър Дениз Байкал и крайнодясната Партия за националистическо движение на Девлет Бахчели, които според наблюдателите ще са единствените формации, които ще успеят да прескочат бариерата от 10 процента. И двете партии определиха значението на избора като защита на светската система на Турция от настъпващия политически ислям, а Байкал дори обвини Ердоган, че иска да превърне републиката в теокрация по ирански модел, твърдение, което премиерът посрещна с насмешка.

Общо за вчерашния вот бяха регистрирани 14 партии и над 7300 независими кандидат-депутати, най-вече от кюрдски произход. Пред урните бяха призовани около 43 млн. турци от общо 74 млн. жители на страната. Избирателните секции отвориха врати в 7 ч. сутринта българско време и работиха до 17 часа.
(dnevnik>bg,22.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP