Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Изборен триумф за партията на справедливостта и развитието в Турция

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ спечели убедително парламентарните избори, като получи 47 на сто от гласовете на избирателите, предаде СиЕнЕн Тюрк.

Този резултат й осигурява абсолютно мнозинството в парламента и дава възможност на партията да сформира отново самостоятелно правителство. Според пресмятанията на телевизиите след преброяване на повече от 99 на сто от подадените гласове, партията ще разполага с 341 места в парламента.

"Днешните избори бяха сериозен тест за демокрацията в страната", заяви късно снощи премиерът Реджеп Тайип Ердоган пред хиляди негови привърженици, събрали се пред главната квартира на ПСР в Анкара. "Ние ще продължим с реформите и с развитието на икономиката", подчерта той. "Що се отнася до нашата борба със сепаратистите-терористи, ние сме решителни в намерението си да предприемем всяка необходима стъпка в нужния за това момент".

На предишните избори през 2002 година партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган /53-годишен/, получи 34 на сто от гласовете и 351 места в парламента. Сега броят на депутатските места е по-малък заради връщането в меджлиса на крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, която ще има 70 депутатски места, както и на 27 независими депутати. Повечето от независимите - 24 - спечелиха благодарение на подкрепата на про-кюрдска партия, посочва Асошиейтед прес.

Основната опозиционна просветска партия в Турция – Народнорепубликанската партия /социалдемократическа/ на Дениз Байкал, получава 112 места, от гласовете.

Демокрацията спечели. Избирателите признаха, че правителството е направило добри неща и му дадоха нов мандат, коментира Салих Капусуз, заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието.

Около 42 милиона избиратели бяха призовани да направят своя избор между нов мандат за управляващата партия, която е с ислямистки корени, или да подкрепят просветските политически формации. Още не е изчислено какъв процент от тях са участвали в изборите, но според председателя на Избирателния съвет той надвишава 80 на сто.

Ердоган свика предсрочни парламентарни избори, които по конституция трябваше да се произведат през ноември, след като не успя да наложи на парламента своя кандидат за президент, външния министър Абдуллах Гюл. Армията, която свали четири правителства от 1960 година, предупреди, че ще се намеси, ако светската държава бъде застрашена.

(BG News Room,23.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP