Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Основни предизвикателства в турския вот

Турция е мюсюлманска страна със светско управление и кандидатка за членство в ЕС. Избирателите ще се влияят от следните обстоятелства при явяването си на изборите в неделя:

ИКОНОМИКА

По време на управлението на дясно-центристката Партия на справедливостта и развитието турската икономика отчита ръст от 7% годишно, инфлацията падна под 10%, а чуждестранните инвестиции отчитат ръст. Но разликата между много богатите и бедните става все по-голяма, а безработицата остава чувствително висока. Официално тя е около 10%, но някои икономисти се съмняват в данните. Безработицата продължава да е висока в бедните селски райони.Скъпата лира и високата лихва от 17.5% пречи на предприемачите и потребителите.

СИГУРНОСТ

Нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК), смятана за терористична организация от Турция и западните й съюзници, спря с нападенията си
срещу военни и граждански обекти, но запази своята активност в югоизточните части на страната. Нападенията провокираха отново призивите за нашествие на турската армия в северен Ирак за прочистване на базите на терористите. Освен това една партия се обяви за възстановяване на смъртното наказание за кюрдски бунтовници. Турците също се оплакват и от ръст на престъпността в големите градове.

ИРАК

Всички турски политици критикуват политиката на САЩ в Ирак след свалянето на Саддам, смятайки че тя води до създаването на независим Кюрдистан на север. Появяването на нова държава в региони би засилила тенденциите за сепаратизъм в турския югоизток. Анкара се противопостави на плановете на Белия дом за инвазия от север при планирането на втората война в Залива.
(dnevnik>bg,21.07.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP